Resmi Emülatör Başlığı
0

Bu konuda 9 mesaj var

Emülatörler hakkında pek konuşmadık buralarda ama ben başlatmış olayım. Son dönemde feci sardım bu dalgaya. Tamam bir orjinal donanım tadında olmaz ama elde sürekli eski donanımları düzgün koşullarda saklamak da zor. Hele oyunları edinmek bazen daha zor. Emülasyon olayına ciddi sardım. 

Haswell'den hallice en az 4,6 çekirdek bir cpu 16 gb ram ve en kötü Pascal 1050ti ayarında bir grafik kartınız varsa bu yazılımlar şahane deneyim sunabiliyorlar. Hele ki eski konsol oyunlarının online servislerinin zaten kapandığını biliyoruz. Bu bağlamda çok kral keyif yaşatabiliyorlar tek bir ortam üzerinde. Üstelik upscaling  + FXAA,MLAA ve hatta FSR ve DLSS gibi dalgaları bile kullanabildiğiniz durumlar var. 640x480 tüplü tv keyfi için filtreler shaderlar da mevcut. Xbox360 ve sonrası konsollar için 2K 4K ya upscale edilmiş 60FPS unlock edilmiş olarak sevdiğimiz oyunları oynamak da başka güzel oluyor (PC ye gelenler müstesna ama PC ye gelmemiş exclusiveler için muhteşem)

Kullandıklarımdan bazılarını yazayım.

Retroarch:

libretro temelli bir sistem olduğundan ps1 ve öncesi çok sistemin emülasyonu rahat oluyor. Rpi 3b+ ile kullanıyorum bunu genelde. PC de çok tercih edeceğim bir arayüzü yok ancak media center tarzı bir cihazım olsa veya steam deck gibi bir ortama kurup keyfini sürebileceğim bir yazılım. Onun haricinde bazı emülatörleri tekil kullanmayı seviyorum. Ama htpc olsun handheld olsun telefon ortamı olsun retroarch üzerine  yok. 

FCEUX:

Varlığından haberdar olduğum günden beri aralıksız kullandığım emülatör. Sizleri bu platformda en başarılı bulduğum oyunun görüntüleri ile baş başa bıraksam yeter. 

d573gax.jpg

ke7nky4.jpg

n18wzhf.jpg

 

SNES9X:

 

ePSXe:

Çizdim bu arkadaşı. Duckstation varken buna bakılmaz artık.

 

Duckstation:

PCSX2 kıvamında çok tatlı bir PSX emülatörü ve çok düzgün iş çıkartmışlar. Oyunları nispeten daha modern bir görüntüde oynamak istiyorsanız desktop native resolutionda render edip integer scaling ve bilinear filtreleme ile çok kral bir görüntü yakalayabiliyorsunuz. DX6 DX7 dönemi kalitesinde akıcı PSX oyunları sizi bekliyor o an. Bir iki görüntü koyalım.

eiuyt9u.jpg

legwm2z.jpg

 

PCSX2:

Haswell serisi veya sonrası bir CPU istiyordu bu emülatör en başlarda ancak sandy bridge ile dahi çalışacak kadar verimli hale geldi. Ama tabi 60FPS oyunlarda AVX2 olmadığından sandybridge ve ivybridge cpular yetişemeyebiliyorlar emülatör hızına. Ama zaten çok kişide bundan daha hızlı işlemciler var artık dolayısıyla sorun yok. Stable sürüm çok geride kaldı ve sadece OpenGL GPU hızlandırmayı destekliyor ancak nightly sürüme geçerseniz hem yeni QT arabirimi ile geliyor hem de daha verimli vulkan renderer seçeneği geliyor. Vulkan ile oyunlar çok daha sorunsuz ve düzgün. Upscaling de hiç sorun çıkartmıyor artık. Görüntüler aşağıda. 

 

55ts3dp.jpg

ll3ap9r.jpg

qvq0ebu.jpg

 

RPCS3:

Bu emülatör çok ses getirdi ama geliştirilmesi de bir o kadar hızlı oldu. 6 çekirdek 12 thread den aşağı bir cpu varsa malesef patates muamelesi görüyor. En düşük tavsiye edilen sistem i7 8700k veya Ryzen 5 3600X. bunların altında performans malesef zayıf. Gerçek zamanlı kod dönüşümü yaptığı için tavsiye edilen ise en azından bire 9900K veya 3800X. Ekran kartı tarafında 1060 ve yukarısı bir gpu varsa upscaling dahil rahatlıkla çalışıyor. NVIDIA donanımda daha az sorun çıkartıyor. Vulkan tavsiye edilen renderer seçeneği. Killzone2 yi tekrar göreceğimi tahmin etmezdim. Ufak bir tüyo sixaxis kullanan oyun varsa DS3 veya DS4 olmadan oynamaya çalışmayın işe yaramıyor. Killzone2 de ilk vanada takılır beklersiniz :D

l9h8lvi.jpg

a2olzmn.jpg

z37g9t8.jpg

 

Xemu:

Bir emülatörden ziyade bir sanal makina aslında bu. Zaten x86 bir işlemci olan Xbox ortamını QEMU sayesinde yeniden yaşatmak mümkün oluyor. OpenGL 4.0 uyumlu bir gpu yeterli oluyor. Tercihen NVIDIA yine. Cpu tarafında 2011 den sonraki herhangi bir cpu yeterli. Uyumluluk biraz problem olabiliyor ancak uyumlu oyunlarda çok eğlenceli oluyor. Splinter Cell Double Agent bu platformda en sevdiğim. 

obt67ed.jpg

tf8bban.jpg

 

Xenia:

Bir hobi olarak başlayan proje kocaman oldu. En iyi çalıştığı ortam windows 10 ve sonrası DX12 destekli nvidia ekran kartlı bir sistem. AMD de ciddi sorunlar yaşayabiliyor malesef. DX12 renderer tavsiye edilen mod. Vulkan henüz deneme aşamasında ve bazı özellikler eksik ancak Windows ortamında Pascal ve sonrası bir GPU varsa elinizde uyumlu oyun epey var. Gears of War 2, 3 ve judgement burada çok rahatlıkla çalışıyor tam hızda ve yeterince iyi upscaling ile. Vulkan renderer da toparlarsa tamamen linux ortamında oynayabilirim aksi durumda Linuxta sorunlu henüz. vkd3d ile DX12 dönüşümü çalışmıyor. Github sayfasından canary fork'u kullanmanız tavsiye ediliyor genelde. Tüm yeni geliştirmeler orada olduğundan. 

88rbt64.jpg

 

....devam edecek. 

SkyWarrior tarafından düzenlendi
Duckstation eklendi.
stardust, Omfs and TatanQa beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yuzu, stella ve vice da kullandığım iyi emülatörler. Telefonda da drastic, mame4droid, ppsspp, snes9x ex+, colleen ve retroarch kurulu (teleskopik bluetooth bir kontrolörüm var ipega 9087, ama direkt type-c girişlilerinden alacağım bu bozulunca, BT input lag'ı elimine etmek için).

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Dolphin kullandım bir dönem Wii oyunları için (özellikle Super Mario Galaxy 1-2 , New Super Mario Bros için , muhteşem oyunlar ) , hala kurulu ama uzun süredir yüzüne bakmadım.
Yukarıda yazdıklarınızdan şunu kesin kur ve şu oyunu oyna dediğiniz var mı?
1050ti ekran kartı var dizüstünde.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

PS2 exclusiveler için PCSX2. Haswell ve sonrası bir cpu olsa yetiyor. Performans ve uyumluluk çok iyi. birkaç SS paylaşacağım kullandığım emülatörlerden bugün kısmetse. 

Altan Yoklar beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

PS4 için bir emülatör geliyor yakında. Spine. Ve güzel tarafı uyumluluk sorunu neredeyse yok diyor developer. Open source başlamıştı ancak birşeyler oldu kapattı kodu developer. Youtube da arada sızma videoları var eski ancak onlarda bile uyumluluk sorunu yok gibi (Ufak oyunlar bunlar genelde tabi ama büyük oyunlarda henüz gösterilmiş pek birşey yok). Düzgünce çıksın orada oynamak istediğim Killzone shadow fall ve bloodborne var.

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 3/7/2023 at 22:01, Altan Yoklar said:

Dolphin kullandım bir dönem Wii oyunları için (özellikle Super Mario Galaxy 1-2 , New Super Mario Bros için , muhteşem oyunlar ) , hala kurulu ama uzun süredir yüzüne bakmadım.
Yukarıda yazdıklarınızdan şunu kesin kur ve şu oyunu oyna dediğiniz var mı?
1050ti ekran kartı var dizüstünde.

Tabiiki zelda breath of the wild. Cemuda wii versiyonunu oyna 4k ve grafik geliştirmelerle süper birşey oluyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada Splinter Cell serisi PS2 de konu olarak aynı olmasına rağmen çok yerde bölüm tasarımları farklı. Resmen gel beni yeniden oyna diyor oyun. Başladım baştan oynuyorum. Tabi alet 32mb ram 4mb EDRAM ile yaşadığından hayatı boyunca bölümler çok da büyük tasarlanamamış bu versiyonda. CPU da 297mhz gibi kalınca AI da ona göre güdük kalmış exclusive bir oyun olmadığından. 

 

Ubishit işte. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok