UPS almak istiyorum; Online şart mı? (Değilmiş)
0

Bu konuda 28 mesaj var

Merhaba,

 

Aslında yaşadığım bölgede sık elektirik kesintisi, voltaj dalgalanması gibi sorunlar yok. Ama 2 TB'a yakın arşivimi emanet ettiğim NAS'ı ve yüksek kalitede müzik dinlemek için topladığım "Transport PC" bilgisayarımı daha sağlıklı şekilde beslemek ve korumak için bir UPS edinmeyi düşünüyorum.

 

Elektrikler kesildiğinde sistemi bilmemne kadar süre açık tutsun gibi bir beklentim yok. Sonuçta UPS'e bağlı olacak bilgisayar sürekli kullanılan bir cihaz değil, NAS ise zamanının çoğunu uyku modunda geçiriyor. Öncelikli amacım, voltaj regülasyonu ve bu cihazları temiz bir akımla beslemek. Özellikle akü ile beslenen üst seviye DAC'lerde, bu özelliğin ses kalitesine olumlu yönde etkisinden söz ediliyor, biraz da bunu deneyimlemek amacındayım.

 

1 kVa'lık bir UPS'in uygun olacağını düşünüyorum. Piyasada 150 TL gibi fiyatlara line-interactive tipi cihazlar mevcut. Ama bu cihazların yaptığı voltaj regülasyonu ve filtreleme konusunda şüphelerim var. Tam AC-DC / DC-AC çevirimi yapan online cihazların fiyatları ise bir anda 500 TL civarına fırlıyor.

 

1 kVa değerinde en hesaplı online UPS olarak Makelsan üretimi bir cihaz buldum; kargo dahil 490 TL'ye geliyor fiyatı:

 

http://www.webdenal.com/makelsan-mu01000n11ea006_783919.html

 

Firmayı inceledim, eli yüzü düzgün bir üreticiye benziyor. Tabii sorun çıkıp servise/firmaya işiniz düşmedikçe anlayamıyorsunuz bunu tam anlamıyla; orası biraz şans işi maalesef.

 

Anladığım kadarıyla, line interactive bir UPS alırsam, transport PC'ye sürekli akü beslemesi yapamayacağım; sadece voltaj regülasyonu ve filtreleme gibi avantajları olacak. Line interactive UPS'ler bu konularda ne kadar başarılı? 

 

Marka/model olarak, online sınıfında başka bir UPS öneriniz varsa duymak isterim; tabii 500 TL'lik bütçemin sınırlarını aşmamak kaydıyla  :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

line interactive cihazlar standart kullanımda voltaj regülasyonu yapmaz, gelen elektriği bypass eder. sadece volt abartı derece düşer & yükselirse o zaman dengelemeye çalışır. senin istediğin şey online ups, ancak onlarda da sürekli çalışan fan yüzünden gürültü sorunu var...

 

bir diğer seçenek de line interactive psu alıp bir de regulatör alıp ikisini birlikte bağlamak.

infestor beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Söylemeyi unutmuşum, UPS tavan arasında olacağı için fan gürültüsü bir sorun olmayacak. UPS ve NAS tavan arasında, çalışma odasından izole bir şekilde duracak. UPS'ten çalışma odasına çekeceğim bir üçlü prize de transport PC'yi bağlayacağım.

 

O zaman line interactive modellerle hiç uğraşmayıp, doğrudan online bir model alacağız demek ki.

 

Online UPS'lerde de, sürekli akü beslemesi yapıldığından akülerin kısa ömürlü oldukları yazılmış, acaba günlük 2-3 saat kadar PC kullanımı ve ortalama 6 saat aktif konumda olan NAS ile, cihazın aküleri 2 sene gibi dayanır mı?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

UPS için NAS'ın desteklediği ürünlerden biri olursa, USB'den bağladığında direk algılar ve olası elektrik kesintisinde NAS'a komut edebilirsin, işte elektrik gidince ve 10 dk gelmezse NAS'ı kapat gibi.

Ben benim NAS için öyle yaptım.APC Back-UPS ES 700 aldım. Daha önce aldığım UPS'si tanımamıştı.

 

HTPC (fanless) ve Hifi cihazlar da Monster HT800 e emanet.

 

Tabi bu cihazları alalı 5-6 sene olmuştur , daha yeni daha özellikli modeller vardır elbet..

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Online UPS sevdasından vazgeçtim. Sadece NAS'ı bağlayacağım bir UPS alacağım sanırım. APC UPS'ler karaborsaya düşmüş galiba; hiçbir yerde bulunmuyor. Eaton marka bir UPS buldum, Merlin Gerin'i satın alan firmaymış. Ürünleri APC kalitesinde diyorlar. Bendeki Synology NAS'la uyumlu olduğunu zannediyorum. Model şu:

 

https://www.betsis.com.tr/5e650iusbdin-eaton-5e-650-va-line-interactive-schuko-cikisusb_pid5242

 

Webdenal'dan alacağım; kargo dahil 114 TL'ye geliyor. NAS'la uyumlu çıkmazsa en olmadı iade ederim artık...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

UPS'in siparişini verdim, bakalım bugün kargoya yetiştirebilecekler mi?

 

Synology ile uyumlu bir UPS bulmak çok zor Türkiye'de. Synology web sitesindeki uyumluluk sayfasında, Türkiye'de satılan 2 marka listelenmiş; APC ve Eaton. APC zaten tam karaborsa durumunda. Eaton içinse birkaç modelin uyumluluğundan bahsedilmiş, yer verdikleri 4-5 model de Türkiye'de satılmıyor. Farklı modellerin uyumluluğuyla ilgili değil Türkçe kaynak, yurtdışı forumlarda bile doğru düzgün bilgi yok. Bakalım yine kendimizi kobay olarak kullandırdık  :) Satın aldığım 5e modeli NAS'la uyumlu çıkarsa, diğer Synology kullanıcıları için bu konuda referans noktası olur en azından.

 

Bu arada, duvarda delik açıp, bu delikten ethernet ve elektirik hattı çekerek NAS'ı çalışma odasının hemen yanındaki tavanarasına taşıyınca, oda tuhaf bir sessizliğe büründü  :) NAS'ın içindeki 2 HDD çalıştıkları zaman çok fazla rahatsız eden bir gürültü yaymıyorlar ama özellikle gece vakti epey hissedilen bir uğultuları vardı. Bundan kurtulmuş olmak güzel. İmkan varsa NAS gibi cihazları (hele bir de 4+ HDD kullanılacaksa) depo, tavanarası vb. yerlerde barındırmakta fayda var.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hangi model var hocam sende? O kadar rahatsız edici bir fan sesi duyuyorsan hakikaten gürültülü çalışıyor demektir. Ben salonda DS213j kullanıyorum ve gece sessizliğinde bile hiçbir fan sesi vs yok. Sanırım en sessiz synology modeli seçilmişti bu model.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bende DS213 var Ozan bey. Yalnız benim bahsettiğim ses fan sesi değil, HDD'lerin çalışırken çıkardığı uğutlu  :) Ben en baştan WD Green serisinden 5400 RPM'lik disk alacaktım ama bunlara NAS'ta kullanmak için güvenememiştim ve 7200 RPM'lik Seagate diskleri almıştım. Bu seçim doğal olarak daha fazla HDD sesi olarak geri döndü. NAS'ı tavanarasına taşıyarak temelli kurtulmuş oldum bu sesten...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Almışsınız artık ama line interactive modeller , bazı power supply lar ile sorun çıkarıyor. üreticiler ya saf sinus çıkısı veren lineinteractive veya online model tavsiye ediyorlar. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ResetButton, UPS'e sadece NAS bağlı olacağı için sinüs çıkışı tipinin bir önemi olmayacaktır herhalde.

 

Fiyatı uygun line-interactive UPS'lerin tamamı sinüs benzeşimi çıkış veriyor. Ben araştırma yaparken sadece bir tane tam sinüs çıkışı verebilen line-interactive UPS'e rastladım, o da 1500 VA'lık bir modeldi ve fiyatı 700 TL civarıydı.

 

Online UPS almaktan vazgeçince, UPS'ten tek beklentim, NAS UPS'i tanısın, voltaj regülasyonu yapsın ve elektirik kesintisinde sorunsuz bir şekilde NAS'ı kapatsın olarak şekillendi. O yüzden, 30-40 Watt güç harcayan NAS için bu kadar harcama yapmaya gerek görmedim ve 650 VA'lık en düşük kapasiteli modeli aldım; Eaton markasını almamdaki sebep de Synology'nin uyumluluk konusunda web sitesinde yer verdiği bir marka olmasıydı. Tabii uyumluluk konusu hala bir ölçüde şüpheli, bunu UPS elime ulaştıktan sonra anlayacağım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

7200 RPM seçimi NAS için hata olmuş hocam. Uzun ömür önemli NAS için,hız değil. Nasılsa sen MAX 1Gigabit hızla alacaksın o dosyaları. Bana göre kendi içindeki Raid de gereksiz eğer ki 5'li bir kutu alınıp 1 disk yedek bırakılmayacaksa. 

Para bolsa tabi iki tane X TB'lik HDD alınıp biri yedeğe bırakabilir. Kendi içindeki 7200rpm hızı hiç önemli değil. En mantıklısı WD RED veya Seagate olacaksa onun da NAS'a özel serisi var.

 

UPS'i de çok düşünmeyin. Nasılsa en kralı da olsa aküsü değişecek 2-3 seneye. Gücü belirleyin,ona göre alın. Maksat 10 dakika götürsün sizi elektrik yokken.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bloody, ben NAS'ı ve HDD'leri satın aldığımda önümde HDD için iki seçenek vardı. Ya WD Green serisi ya da Seagate'in 7200 RPM'lik diskleri. Ancak Green serisi için WD'nin "NAS cihazlarında kullanmayın" şeklinde bir uyarısı vardı ve Red serisi de o dönemde piyasaya yeni girdiği için fiyatı çok uçuktu. Seçtiğim Seagate HDD'ler içinse üretici üstüne basa basa "NAS kullanımı için tasarlanmıştır" diye belirttiği için tercihim bu yönde olmuştu.

 

Bendeki NAS 7/24 çalışam bir cihaz değil. Daha önce de söylediğim gibi, günün büyük bir kısmını uyku modunda geçiriyor ve HDD'ler çalışmıyor. HDD'lerin aktif olarak çalıştığı süre günde azami 6 saattir; zaten NAS 30 dakika içinde bir aktivite olmazsa uyku moduna geçiyor. Beni tek endişelendiren şey elektirik kesilmesi esnasındaki veri kayıpları idi, zira yaşadığım son elektirik kesintileri (çok sık olmasa da) NAS'ın aktif olarak kullanıldığı zaman dilimine denk gelmeye başladı. UPS ile bu konuda tedbir alabilirsem kafi olacak. Burada önemli olan nokta, UPS ile NAS'ın uyumluluğu. Yani elektirik kesildiğinde UPS'in NAS'a "kapat" komutunu gönderebilmesi lazım, bunun için de UPS'in Synology DSM işletim sistemi altında sorunsuzca tanınması gerekiyor ki gerekli ayarları yapabileyim.

 

RAID 1'in gerekliliği, hatta gerçek anlamda bir yedekleme çözümü olup olmadığı tartışılır tabii. Ama en azından, SMART izleme sayesinde iki diskten birindeki olası arızalar öngörülüp zamanında disk değişimi yapılırsa yeterince güvenli bir yedekleme yöntemi benim için.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Raid bir backup değildir derler, doğruda..

Bir de 2tb'lık bir USB harici disk alıp, onu USB'den NAS'a devamlı bağlı tutup, NAS'ın özelliklerinden hafta 1 falan otomatik yedek aldırabilirsin.

Tabi filmleri müzikleri değil de, gittiğinde üzüleceğin fotoları vb dökümanları seçerek. Benim NAS 4 diskli Raid 5, bende sadece fotoların olduğu klasörü haftada 1 yedekletiyorum bu şekilde harici bir USB diske. Incremental olduğu için çokta kısa sürüyor.

 

Edit: Son olarak abartı ama bir de paketi açılmamış 5. disk duruyor çekmece de (aynısından bulamam diye almıştım zamanında), olası bir tek disk göçmesinde çıkartıp takmak için ;)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

UPS geldi az once. Kontrol icin kutuyu actim, dakika 1 gol 1, kutudan güç kablosu çıkmadı :) Ne işe yaradigini anlamadigim bir adaptor/uç gibi bir şey koymuşlar kutuya. Yahu bu urunler bu haliyle TSE'den falan nasil geciyorlar? Urunun kutudan ciktiği haliyle, başka bir ilave bileşen gerekmeden ulke sebekesiyle calismasi gerekiyor.

 

Elimde uygun kablo olduğu için sorunu pek buyutmeyeyim dedim, ama bu marka UPS satin alacak olan arkadaşlar dikkat etsin, ilave guç kablosu (ve USB yazici kablosu) edinmeleri gerekecek.

 

Akşam eve gidince NAS'i bağlayacağim UPS'e, bakalim sorunsuz bir sekilde taniyacak mi?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aldığım APC 'den de güç kablosu çıkmamıştı. Bağlandığın PC'nin güç kablosunu kullanacaksın, bundan çıkan kabloları da pc ye bağlayacaksın gibi bir mantık var herhalde.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evet galiba oyle bir mantik yurutulmus. Ama misal ben, cihazdaki schuko prizden baglanti yapacagim ve baglayacagim cihaz adaptorle calisiyor. Her halukarda guc kablosuna ihtiyac duyacagim yani. Bu gibi senaryolari dusunup kutuya koymalari lazim 2 liralik kabloyu.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İyi haberlerim var :) UPS'i NAS'a bağladım ve Synology'nin DSM işletim sistemi UPS'i otomatik olarak tanıdı. Aşağıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılabileceği üzere sistemi, elektirik kesintisinden 5 dakika sonra NAS'ı kapatacak ve hemen ardından UPS'i kapatacak şekilde ayarladım. Buna ek olarak, "Device Info" sekmesinden UPS'in aküsünün doluluk oranını ve NAS'ı ne kadar çalıştırabileceğini görebiliyorum..

 

NAS'ı elektirik kesintisinde 1 dakika sonra kapanacak şekilde ayarlayarak sistemi test de ettim. UPS'in fişini çektiğimde, 1 dakika sonra NAS güvenli mod'a geçerek önce kendini, hemen ardından da UPS'i kapattı. UPS'in fişini tekrar bağladığımdaysa, önce UPS daha sonra da NAS otomatikman açıldı.

 

Synology NAS sahibi olanlar, Türkiye'de satışı olan Eaton 5E serisi UPS'leri uyumluluk konusunda endişe etmeden tercih edebilirler.

 

kkm4qm.jpg

 

DS213'ün adaptörüne giren güç kablosu, UPS'in güç girişine uyumlu çıktı. Bu kabloyu kullanarak UPS'i şebekeye, UPS'in yanında gelen kabloyu kullanarak da NAS'ın güç adaptörünü UPS'e bağladım. UPS'in Schuko prizi boşta kaldı; arka taraftaki iki adet C13 tipindeki prizden birini kullandım adaptöre güç bağlantısı yapmak için...

 

GYaqb2.jpg

 

Biraz derme çatma bir kurulum oldu. Şimdilik eski bir çalışma masasının kitaplığı üzerinde arz-ı endam ediyorlar. Bunlara kabin türü bir şey ayarlasam iyi olacak galiba  :)

 

d5m6WX.jpg

 

kkm2AD.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Güle güle kullanın. Synology ile uyumlu olması iyiymiş. Ben de ileride düşünebilirim böyle birşey aslında ama 2 sene sonra pil değiştirme ile uğraşmak falan zor geliyor bu ups işlerinde. Ya da çöpe atacaksın aleti ve yenisini alacaksın ki ona da yazık.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sağolun Ozan bey. Aslında dediğiniz gibi 2 sene kullandıktan sonra pilini değiştirmeyip çöpe bile atsak, 114 TL'lik maliyeti düşündüğümüzde aylık 5 TL'lik cüzi bir harcamayla NAS'ı koruma altına alıyoruz demektir  :) Ki pil ömrü 2 seneden fazla olacaktır diye tahmin ediyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Synology'nin "Cloud Sync" diye bir uygulaması var. İndirip NAS'a kurduğunuzda, NAS'ta belirleyeceğiniz herhangi bir klasörü Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox gibi bulut depolama hesaplarınıza yedekleyebiliyorsunuz. Siz o klasöre dosya kopyaladıkça, dosyalar otomatik olarak buluttaki depolama alanıyla senkronize ediliyor. Google'dan 15 GB, OneDrive'dan da 15 GB ücretsiz depolama alanı alabildiğimize göre, 30 GB kadar bir yedeği buluta atabiliyoruz. Kritik belgelerin ve fotoğrafların olduğu bir klasörü Google Drive'a yedekliyorum; 1 Mbit upload'dan ötürü biraz yavaş bir yedekleme yöntemi olsa da, hiç yoktan iyidir  :)

 

l7nRrB.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de gittim pazardan dandik 2500w oldugunu iddia eden bir ups aldim. Icerisinde iki adet 12v 7 amper aku var. Bilgisayari oyun oynarken 5-10 dakika masaustunde ise 30-40 dakika idare edebiliyordu.

Sonra yine pazardan iki adet 12v 37amper aku aldim ve ups'in arkasina iki adet delik deldim. Bu deliklere kelebek somunlu iki vida taktim. Sonra bu vidalari kablo ile anakarta kendi akulerinin baglandigi yere bagladim. Sonradan aldigim iki adet 37a akuleride bu vidalar ile ups'e dahil ettim.

Suan ups'e toplamda 37+37+7+7 aku bagli ve bilgisayari oyun oynarken 3 saat, masaustunde ise 7-8 saat idare ediyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de gittim pazardan dandik 2500w oldugunu iddia eden bir ups aldim. Icerisinde iki adet 12v 7 amper aku var. Bilgisayari oyun oynarken 5-10 dakika masaustunde ise 30-40 dakika idare edebiliyordu.

Sonra yine pazardan iki adet 12v 37amper aku aldim ve ups'in arkasina iki adet delik deldim. Bu deliklere kelebek somunlu iki vida taktim. Sonra bu vidalari kablo ile anakarta kendi akulerinin baglandigi yere bagladim. Sonradan aldigim iki adet 37a akuleride bu vidalar ile ups'e dahil ettim.

Suan ups'e toplamda 37+37+7+7 aku bagli ve bilgisayari oyun oynarken 3 saat, masaustunde ise 7-8 saat idare ediyor.

 

Araba aküsü ile kullanan bir tanıdığım vardı. Yalnız UPS' in şarj akımı önemli. Bir de bunları paralel bağlamak sağlıklı değil diye biliyorum, aküler kaynama yapabilir dikkat edin.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok