Sistem Güncelleme
1 1

Bu konuda 19 mesaj var

Selamlar arkadaşlar

 

Geçen sene içerisinde evde salonda steam ve origin oyunlarını oynama maksadıyla kurmuş olduğum masaüstü bilgisayarımda yaşadığım can sıkıcı bir sorun var ve bu sorun yüzünden sistem güncellemesi planlarım var ancak öncelikle sorunu iyi anlamak gerekli. Kısaca özetlemem gerekirse sistem restart ettiği zaman bazen açılmayabiliyor. Bios ekranını her zaman geçiyor ve windows yükleme kısmına geliyor, burada bir sıkıntı yok ancak windows yükleme ekranı bir türlü geçmiyor. Normalde 10 sn. içerisinde Windows'a girdiği halde bu problem başgösterdiğinde 2-3 dk windows yükleme logosunda kalıyor ve sonunda mavi ekran geliyor. "Windows bir sorunla karşılaştı, sistem yeniden başlatılacak v.s" gibisinden. Altta da "BOOTABLE DEVICE NOT FOUND" veya " CAN'T ACCESS BOOT DEVICE" gibisinden mesajlar görüyorum. Her ne kadar restart da etsem veya pc'yi kapatıp açsam da bu sorun devam ediyor ve windows tamir edilme safhasında da düzelmiyor. Düzeltmek için kasayı açmak ve ssd'lerin sata kablolarını söküp başka sata yuvasına geri takmak gerekiyor. Bunu yapıp sistemi yeniden başlattığımda ilk günkü gibi çat diye windows'a giriyor. Sorunun yazılımsal olduğunu düşünmüyorum o yüzden yeniden Windows kurmaya kalkışmadım ama yazılımsal olabilir deniyorsa yaparım. Windows 8, 8.1 ve şimdi Windows 10 kullanıyorum, problem devam ediyor. Her restartta olmuyor ama 4-5 restart sonrası kesin oluyor. O yüzden artık sistemi yeniden başlatmaya korkar oldum. Yeniden başlatma gerektiğinde sistemi komple kapatıp yeniden açıyorum. O zaman sorun olmuyor. Sata kablolarında sorun olabilir diye onları da değiştirdim ama problem değişmedi. Anakartın son biosunu güncelledim, sonuç değişmedi. Anakartın bios ayarlarında Intel'in RST özelliğinden olabileceğini okumuştum. Bunu kapattım ama probleme çözüm olmadı. Hız aşırtma olması veya olmaması farketmiyor zira herşeyi bios defaults'a da aldım. Dediğim gibi komple anakartı değiştirme veya sistem ssd'sini değiştirmek dışında neredeyse herşeyi yaptım. Sorun yazılımsal olabilir mi herşeyden önce? Yani sıfırdan temiz Windows kurmak farkettirir mi? İkinci olarak bu Intel RST teknoloji gerçekten gerekli midir? Açıp açmamak ne kazandırır ne kaybettirir? Sistem bileşenleri de şöyle:

 

-Asrock H87 Pro 4 ATX

-Intel Core i5 4690K + Corsair H80i

-2x4 GB Corsair DDR 3 1600

-120 GB Samsung EVO 840 SSD

-256 GB Sandisk Ultra II SSD

- 4GB Asus GTX 970 Strix

- Corsair Carbide 200R + 550 Watt Corsair VX 550 PSU

 

Bana anakartta veya anakartın sata kontrolcüsünde bir sorun olma ihtimali daha yüksek gibi geliyor ama tabi emin olamıyorum. Bu durumda anakartı Z97 bir anakart ile değiştirmemi önerir misiniz? Anakart haricinde SSD veya bellekler ile ilgili bir sıkıntı olabilir mi? Gerçi bellek hatası pek aldığımı hatırlamıyorum ama sorunu bir türlü çözemediğim için bir yıldır resmen paranoyak oldum. Bu sorun öyle birşey ki günlük kullanımınızı aslında etkilemiyor zira sistem açıldı mı canavar gibi kullanıyorsunuz. Hatta şu anda günlük 4.2 GHz olarak 4690K yı kullanmaktayım sorunsuz şekilde. Olay şu ki eğer sistem bir anda açılmamaya karar verirse o zaman kasayı komple açıp yukarıda anlattığım saçma işlemleri yapmadan kesinlikle sorun düzelmiyor ki bu da geçici bir düzelme oluyor. Tahmin edersiniz ki ama artık bu durumdan bıktım. Kesin çözüm neyse ona ulaşma hedefindeyim. O yüzden anakart almayı ciddi olarak düşünüyorum. Bu sizce yeterli olur mu? Anakart alırsam artık nispeten eski bir çipset olduğu için 450-500 lira üzerinde bir para vermeye değer mi?

Örneğin Asus Z97 Pro Gamer anakartı : 685 lira -  http://www.vatanbilgisayar.com/asus-z97-pro-gamer-intel-z97-soket-1150-ddr3-3200mhzoc-hdmidvi-anakart.html?srt=PU

Sonuç itibariyle bu acaip problemi nasıl çözerim sizce? Eğer anakart değişimi şart gibiyse z97 almaya değer mi? Şimdiden fikir verecek herkese teşekkürler

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Rapid start basitçe uykudan hızlı uyandırma gibi birşey, bende hep kapalıdır o.

 

Yazılımsal olabilir, SSD'nin firmware'inden olabilir, BIOS değiştirildiğine göre ondan da değildir.

 

Windows kurulumu denemekte fayda var, düzelmezse SSD'yi söküp sadece HDD ile kurulum yapmakta da fayda var.

 

SSD'ler ile ilgili bu tarz şeyler başıma geldi, sistemi güncellesen de SSD'den kaynaklı bir mesele varsa yine kurtulamazsın zaten.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

SSD'de son firmware yüklü bu arada ona da baktım Samsung'un yazılımıyla, onu yazmayı unuttum. Sorun SSD ise tabi yeni SSD alıp takmak çok daha basit bir işlem olacak benim için, anakart değişmine göre.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim bir PC'de mesela şöyle bir sorun var, iki adet OCZ Agility 3 120GB SSD Raid 0 olarak kurulu, sistem açılırken komple partition uçması gibi bir sorun oluyordu, sisteme HDD taktım bu durumdan kurtulup SSD'leri sökmek için ama o HDD'yi taktığım günden bugüne o sorun HDD de takılı iken bir daha tekrar etmedi, böyle ilginçlik yine bir bilgisayarımda Corsair Force 80 GB takılıydı, anakartı Z97 yapınca SSD bir görülüp bir görülmemeye başlandı sistem açılışında. Saçma sapan şeyler yani.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ozan abi söylediklerine bakılırsa yazılımsal olma ihtimali az gibi. Sonuçta diğer windowslarda da kullanırken oluyormuş anladığım kadarıyla. Ama yazılımsal birşey ise ahci sürücülerinden kaynaklı olabilir. Bir donanım arızasıysa da, ya SSD de, ya da sata portlarında bir sıkıntı var gibi. Başka bir hdd ya da ssd'ye windows kurup denemek lazım gibi. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sonuçta ben de 8.1 ve 10 kullanırken bu problem devam ettiği için Windows kurulumu ile alakalı olduğunu pek düşünmüyorum. Tolga'nın söylediği üzere SSD'lere özgü bir saçmalık olabilir, ya da anakartla ilgili Intel sata kontrolcüde bir enayilik de olabilir. Açıkçası mecbur kalmadıkça yeni bir parça almayı istemiyorum sisteme ama sonunda bir anakart yolu görünecek gibi geliyor bana. Başka bir SSD bulursam bir de ona sistem kurmayı denemekte fayda olabilir tabi ondan önce.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben geçenlerde i5 4690K sistem için Gigabyte Z97X Gaming 3 aldım, fiyatına göre iyi geldi bana, anakart değişimi olacaksa Z97 fiyatları avantajlı olabiliyor, takip etmekte fayda var, Z170+DDR4+işlemci masrafına ve zahmetine girmeye değmez bence kesinlikle elinde i5 4690K varsa elinde, bu arada bende boşta ASUS H97 Plus ve H81 Gamer var, işini görecekse, anakartında bir sıkıntı falan varsa bir mesaj atıver.:)

 

EDIT: Şimdi dikkat edince sen de zaten Z97'den bahsetmişsin mantık çerçevesinde, Z170 değilmiş yoksa.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Açıkçası şu anda deneyecek fazladan SSD'im yok. Tabi içinde takılı olan 256 GB SSD'ye de sistem kurmayı deneyebilirim ama sanki bana anakartla ilgili bir sorun olma ihtimali daha kuvvetli gibi geliyor tam emin olamasam da. Bu Gigabyte Z97X Gaming 3 fiyat olarak güzel. M2 Sata ve Sata Express portları da var gördüğüm kadarıyla ki güzel. USB 3.1 yok bir tek sanırım ki Z97 çipseti sanırım native olarak 3.1 desteklemiyor zaten diye biliyorum. Bunun haricinde anakartın eksi veya artı yönleri neler acaba? Ayrıca teklif için çok teşekkür ederim Tolga. Yalnız H81 ve H97 de oc özellikleri var mı? K işlemci olduğu için en azından oc yapıp yapmama opsiyonu bende olsun istiyorum. Kullandığım anakart da aslında ilk başta i5 4440 için alınmıştı ama K serisi işlemci takınca gizli oc menüsü açıldı ASrock'ın meşhur. Başka anakartlarda bu özellik yok sanırım H serilerinde.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Rica ederim :), ASUS H97 anakart ile i5 4690K'yı 4500MHz, H81 Gamer anakart ile de Pentium G3258'i 4200MHz kullanıyordum, aynı özellik bunlarda da var yani, hatta her markada var bu, olmayan model bilmiyorum varsa da nadirdir, yalnız H81 olanda arada BIOS'a girip hiçbir şey değiştirmeden save edip çıkmak gerekiyordu.

 

Bence ilk etapta temiz bir Windows kurulumu, baktın olmadı SSD sökülü olarak HDD'ye temiz Windows kurulumu yapmak lazım problemi izole edebilmek için, baktın temiz Windows ile sıkıntı kalmadı ne ala, olmadı bir sonraki safhada HDD ile problem yok bu defa ihale SSD'ye kalır.

 

Bu aşamalarla sonuç alacağını zannediyorum, alamazsan zaten sıkıntılı bir konu, bu defa anakartın SATA portları ile, south bridge ile hatta daha akla gelmeyecek ilginç nedenler bile olabilir, bir problemi olabilir diye düşünüyorum böyle uzaktan.

 

Ama özellikle SSD söküm aşamasında sonuç alınabilir gibi geliyor bana. Öyle olursa da SSD başka sistemde düzgün çalışıyor mu ? Senin sistemde bunun dışında SSD çalışıyor mu problemsiz gibi alternatifler gündeme gelir.

 

Benim oda adeta küçük çaplı bir teknik servis gibi olduğundan artık yıllardır birikenlerle böyle alternatifli birçok şey deneyerek problemleri izole edebiliyorum iyi kötü eldeki imkanlar dahilinde, işte bir yerde bazı şeyleri de ikinci elde elden çıkarmamak lazım ne bileyim işte gün geliyor kurtarıcı olabiliyor bazı şeyler.:)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Şu ana kadar Windows 8-8.1 ve 10 hep upgrade şeklinde kuruldu sisteme. Olmazsa bir ara sıfır Windows 10 kurayım bir 120GB Samsung 840 Evo'ya. Bir de öyle deneyeyim. Yine hata devam ederse ilk planda SSD'yi mi değiştirmek daha doğru olur diyorsun? 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Temiz kurulumla da sonuç alamazsan SSD'yi anakarta bağlamadan HDD'ye Windows kurup bir denemek gerekir diyorum ama boşta HDD de mi yok sende ?

 

SSD'de sıkıntı olup olmadığından hatta anakartın da SSD'ler ile genel bir sıkıntısı olup olmadığını anlamadan değiştirme SSD'yi.

 

Yine anakartta başka portlarda denedin mi SSD'yi yoksa hep aynı port'a mı takıyorsun ?

 

Böyle de bir bak mesela.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Boşta HDD yok maalesef, zira sahip olduğum hdd'ler ya NAS içinde ya da external disklerde ki hemen hepsi 5400rpm diskler. Kaldı ki HDD'ye windows kurduğumda sorun düzelse dahi 2016 yılı arefesinde HDD'li sistem kullanmayı bünyem kaldırmaz muhtemelen.  :)  HDD, arşivleme dışında mümkünse kasa içinde olmasın diye düşünüyorum. Bunun dışında Samsung 840 Evo 120 GB'a sıfır kurulum yapıp deneyebilirim. Olmazsa ikinci SSD olan Sandisk Ultra II 256 GB SSD'ye de sistem kurabilirim. Ya da direk anakartı değiştirip deneyebilirim. :lol:  Zira bana sorun oradaymış gibi geliyor. Sandisk ve Samsung'un kendi programlarıyla baktığımda her iki SSD'de de son firmwareler yüklü, ayrıca yine bu programlar ile scan ettirdiğimde bir hata ile karşılaşmıyorum. 

Bu arada sata portlarının hemen hepsini denedim değişim yaparken bu arada onu belirteyim, yani sök-tak yaptığımda geri aynı porta takmıyorum kabloyu. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Buna benzer sorunu iMac'le yaşadım oldukça uzun bir süre, sorunu yaratan usb girişleriydi, normalde de 10 sn' de açılan bilgisayar 3-4 dakikada açılmıyordu. Sonra da sıkıntı yaşatıyordu, usb girişinden takılı herşeyi çıkardım sorun düzeldi, yazıcıyı da kablosuz kullanıyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İşte bir akım sorunu var gibi bende usb slotları dolu olunca diğer usbleri iptal edebiliyor görmüyor pc mesela acaba güç dağılımındamı bir sorun var anlamadım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sonuçta usb slotlarında çok fazla birşey yok. Klavye-mouse RF alıcıları, Logitech G930 kulaklık şarj bağlantısı, Xbox 360 kablosuz gamepad alıcısı takılı sadece. Ayrıca usb güç girişlerindeki aletlerden dolayı Windows açılmamazlık eder mi tam bilemiyorum. Kaldı ki güç dağıtımında bir sorun var ve Windows açılmıyorsa bu yine anakartla ilgili bir problem gibi duruyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok