YaRiLeTkEn

Üye
  • Mesaj sayısı

    451
  • Üyelik tarihi

  • Son ziyareti

  • Days Won

    7

Reputation Activity

  1. JardeL liked şu konuya bir mesaj by YaRiLeTkEn in The Walking Dead   
    Dizi 3 sezon önce bitmeliydi, boşa geçiyor izlediğimiz zaman, "Cash Cow"un da .okunu çıkardılar. 
     
    Bu sezon Negan faktörüyle daha idare ederdi ama toplamda baktığında ne oldu dersen kocaman bir sıfır. 
  2. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by lawnmower in Otomobil Hakkında Her şey   
    Cerato'nun arka süspansiyonu yarı bağımsız, Ceed'in tam bağımsız (çok kollu). Cerato'nun aksesuar paketleri Ceed'e göre daha zayıf. Genel olarak Ceed birazcık daha iyi yani.
  3. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by SpeCTRuM in Otomobil Hakkında Her şey   
    Kemal selamlar,
     
    https://teknoseyir.com/kia-cerato-otomobil-incelemesi
     
    Burda incelenmiş, fikir olur en azından.
  4. lawnmower liked şu konuya bir mesaj by YaRiLeTkEn in Otomobil Hakkında Her şey   
    "KIA Cerato 2016 1.6 CRDI Otomatik Concept Plus"
     
    Nasıl bilirsiniz  
     
    Düşük km.'li bakıyorum şu aralar, 75-80 arası bulunabiliyor. 
  5. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by TiesTorN in Siz olsaydiniz? (arac karsilastirma)   
    benim bildiğim "süpörb" diye okunur o "suberb" değil.
  6. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by Bloody in Game Of Thrones - Spoiler Alert!   
    Bu yaz 1000 sene önce aldığım serinin ilk kitabını okuyorum. Serinin niye efsane olduğu zaten artık diziden belli,o kısımlara girmeyeceğim. Ama bu yazım tekniğine bayıldım. Hikayeden çok karaktere odaklı,çevre bilgilerini detaylarda veren. Olay kurgusunu karakter üzerinden veren bir anlatım. Sizi kar tanesinin erimesiyle oluşan su zerrecikleriyle değil,okuyacağınız karakterlerin hayata bakışları,öncelikleri,yaşadıkları vs. ile donatıyor. Böylece o karakterlerin içine çok hızlıca girebiliyorsunuz.
     
    Zamanında çok kitap okudum ama bu amcanın yazım tekniğine bayıldım. 
  7. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by TheCrow in Yazılımcılara sorular ...   
    https://blogs.msdn.microsoft.com/ericlippert/2008/05/14/mutating-readonly-structs/
     
    mesela şurdaki olay direk dili ilgilendiren bi detay. pyhton dizi işlemeye yönelik bir çok syntax getiriyor. benzer şekilde c# da da linq var, javascript bambaşka oop patternlerine sahip, bazı dillerde oop diye bişey hiç yok, bazıları pure functional vs.
    yinede dil bilmekten kastedilen genelde o dilin syntaxına ve paradigmasına, kütüphanelerine, geliştirme ortamına hakim olup, o dili kullanarak proje geliştirebilmektir.
  8. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by Forgotten in Game Of Thrones - Spoiler Alert!   
     
    Aynen, bir önceki bölümde kampı kurarlarken Ser Davos "Stannis çok severdi buraları, buralarda komple duttu" demişti...
  9. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by Hayalet in C# Sorularım   
    yariletken teşekkür ederim bunun için : 
    f = new Form1(dwgDosyaYolu_, pdfDosyaYolu_);
  10. Hayalet liked şu konuya bir mesaj by YaRiLeTkEn in C# Sorularım   
    Bu kısımda Form1'in scope'u sadece o method olduğundan methottan çıkınca "f" yok olur.
     
    private void btn_ekle_Click(object sender, EventArgs e) { this.Hide(); // Şu iki değeri form1 konstrüktörüne gönderiyorum : Form1 f = new Form1(dwgDosyaYolu_, pdfDosyaYolu_); } Bunun yerine 
    public string dwgDosyaYolu_; public string pdfDosyaYolu_; Form1 f; public frmGiris() { InitializeComponent(); } private void btn_ekle_Click(object sender, EventArgs e) { this.Hide(); // Şu iki değeri form1 konstrüktörüne gönderiyorum : f = new Form1(dwgDosyaYolu_, pdfDosyaYolu_); } şeklinde deneyebilirsin.
  11. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by Hamso in Yalovadaki Köprü kullanır mısınız?   
    Bir kademe daha acildi.
    Gemlik-Altınova arası hizmete açılmıştır.
  12. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by iceice in Yalovadaki Köprü kullanır mısınız?   
     
    Köprü sonrası tünelden geçip Orhangazi sonrası otobandan çıkılıyor şimdilik. Tam koordinat : 40.428153, 29.246458
    Gemlik - Bursa arası yol çalışmaları devam ediyor. Bu kısım da sene sonu devreye alınacak. Bursa'da doğu-batı ekseninde çevre otobanı var zaten. Buraya bağlanacak. Yani bu sene sonunda köprüden geçip Bursa'nın batısında Ulubat gölü yakınlarından yine normal yola bağlantı sağlanacak.
  13. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by ionian in Yazılımcılara sorular ...   
     
    Olay cross-platform olma durumu değil. Günümüz de bir çok os bir çok programlama ortamını zaten destekliyor. Sana kısaca şöyle özetleyim;
    C++ dört ana unsurdan meydana gelir. Bunlar;
    C dili OOP Template ler STL (Standard Template Library) ve bu kavramları öğrenmek ciddi biçimde zaman ve emek ister. Ek olarak dilin doğası gereği nesnelerin kopyalanma ve atama gibi durumlarda sergileği davranış biçimlerini belirlemek (ki bunlara dilimleme, çoklu kalıtımda oluşacak karmaşık delta aritmetiği dahil), bellek yönetimi, tipler arası geçişlerdeki problemlerden dolayı casting den kaçıp visitor pattern gibi farklı tasarım desenlerine yönelmek, referans ve işaretçi farkları, const kullanımı, exception-safety programlama, esnek operatör yükleme seçeneklerini düzgün kullanma, templating gibi sayısız konuda uzmanlık gerektirir. (Merak edenler Scott Meyers - Effective C++ ve Stephan Dewhurst - C++ Gotchas kitaplarına bakabilirler).
      Java ise tüm bu problemler için harika çözümler üretmiştir. Ek olarak sahip olduğu metadata yapısıyla günümüz iletişiminin temel taşları olan nesnelerin xml/json gibi standarlarla platformlar arası taşınmasına çekirdekten(reflection) destek verir. Diğer tarafta .net' in linq/lambda expression ları, dinamik tip desteği, async/await yapısyla multi-thread programlamayı çocuk işi haline getirmesini düşünürsek neden insanların bu platfromlara yöneldiğini daha iyi anlarsın. Olayın cross-platform olma ile alakası yok olsaydı zaten Nokia' nın  qt platformu alır yürürdü.   İşte yukarıdaki sebeblerden ötürü kurumsal uygulamalarda java/.net kullanılır. Daha geçen yıla kadar windows hariç hiç bir platformu resmi olarak desteklemeyen .net' in tutma nedeni de budur. Yeni nesil ise bir yığın konfigürasyon dosyasıyla boğuşmak yerine @@kronus' un da belirttiği üzere hızlı, pratik ve iş gören basit çözümlere yöneliyor. (Örneğin wcf ve node.js de rest-api oluşturmaya çalışın ne demek istediğimi anlarsınız). Javascript' in sunucu tarafında bile bu kadar popüler olduğu bir dönemde javayı performanstan dolayı eleştirmek için 90 larda yaşamak gerek.   Bonus olarak managed ortamın native ortamlardan neden daha performanslı olacağına dair 'Clr via C#' kitabında güzel açıklamalar vardı;    
    Ek olarak günümüz de bırakın hayvan gibi metadata ya sahip managed dilleri, google' ın v8 javascript engine' in performansı bile göz yaşartan cinstendir. Şikayet edilen şey jvm' nin windows implementasyonu olabilir ancak.
  14. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by kronus in VR/AR haberleri (Oculus Rift, MS Hololens, Sony Morpheus...)   
    En gercekci VR tanitilmis : https://www.google.com/get/cardboard/plastic/
     

  15. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by RFID in Dizi Tavsiyesi   
    Şu kennedy suikastini önleme güzel gidiyor ''11.22.63''
  16. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by ionian in Visual Studio 2015 ile Angular 2' ye Giriş.   
    Arkadaşlar Merhaba;

    Google' ın başarılı mvvm javascript framework' ü Angular' ın 2. sürümünü büyük bir merakla bekliyordum ve geçtiğimiz günlerde betası yayımlandı. Ben de ilk defa bugün deneme fırsatı yakaladım. Yalnız bu sürüm önceki sürümden çok farklı ve kurulum + konfigürasyon işlemleri bildiğimiz javascript kütüphaneleri kadar kolay değil. Ben de merak eden arkadaşlar için ufak çaplı bir başlangıç rehberi hazırladım. Buradaki örnekte çok basit bir html sayfası hazırlayacağız.

    Benim burada kullanacağım ide visual studio 2015. Ek olarak mutlaka Update 1 güncellemesi yüklü olmak zorunda;
    https://www.visualstudio.com/post-download-vs?sku=community&clcid=0x409

    Angular2 ile uygulama geliştiriken kullanacağımız dil typescript olacak. Ek olarak javascript ve dart' ta kullanabilirsiniz ama Angular ekibi de typescript' i tercih ediyor. Typescript hakkında bilgi verecek olursak; Microsoft' da technical fellow olan ve daha önce C#, Delphi, Turbo Pascal gibi dillerin baş mimari Anders Hejlsberg tarafından geliştirilmiş görece yeni bir dildir. Ek özellikleri;
        Derleme zamanlı tip kontrolü sağlar.     class, interface, encapsulation, inheritance gibi object-oriented programlamanın temel prensiplerini destekler.     Derlenmiş çıktı olarak yalın javascript kodu üretir. Bir kere alıştıktan sonra plain-javascript yazmanın çok da sağlıklı olmadığını hemen anlamaya başlıyorsunuz. Ek olarak proje büyüdükçe typescript kullanmakla ne kadar iyi bir karar vermiş olduğunuzu anlayacaksınız. Zaten outlook.com, asana gibi yoğun javascript kullanılan uygulamalar typescript ile geliştiriliyor.
    Typescript' i indirmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz;
    http://www.typescriptlang.org/


    Son olarak ta ASP.NET 5 RC indirmeniz gerekli;
    https://get.asp.net/


    Tüm yükleme işlemleri tamamlandıktan sonra yeni bir proje oluşturalım;

    Yalnız en başta belirteyim; bu proje şablonu klasik asp.net proje yapılarından çok farklı. NuGet yerine node.js den gelen npm kullanılıyor ve klasör dizilimi hatta sln dosyasının yapısı da çok değişik. Visual studio kullanmanıza rağmen daha çok java veya node.js projesi geliştiriyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz.

    Proje oluştururken
    File > New > Project > Asp.Net Web Application > Asp.Net 5 Templates > Empty seçeneklerini seçiyoruz;





    Projemizi oluşturdukdan sonra Startup.cs sınıfımızın Configure methoduna şu kodları ekleyin;
     
    app.UseDefaultFiles(); app.UseStaticFiles();


    Yukarıdaki kodu eklediğiniz de visual studio tarafından hata alcaksınız. Önüne geçnek için 'project.json' konfigürasyon dosyamızın dependencies bölümüne
    "Microsoft.AspNet.StaticFiles": "1.0.0-rc1-final"
    referansını ekleyin ve kaydedin. Ardından ide' niz references kısmını restore edecek ve startup.cs deki hata giderilşmiş olacak.;



    Angular2 beta aşamasında ve dağıtımı şu an npm (node package manager) üzerinden yapılıyor. Bizim de visual studio tarafında npm i konfigüre etmemiz için projeye sağ tıklayıp; add > new item > NPM Configuration File' ı seçmemiz gerekli. Ardın oluşturulan package.json dosyasına şu kısımları kopyalayın;


    {   "version": "0.0.0",   "name": "Angular2QuikStart",   "dependencies": {     "angular2": "2.0.0-beta.8",     "systemjs": "0.19.22",     "es6-promise": "^3.0.2",     "es6-shim": "^0.33.3",     "reflect-metadata": "0.1.2",     "rxjs": "5.0.0-beta.2",     "zone.js": "0.5.15",     "bootstrap": "^3.3.5",     "jquery": "^2.1.4",     "typescript": "1.8.7"   },   "devDependencies": {     "gulp": "^3.9.1"   } } Dosyayı kaydettikten sonra dependencies kısmının restore olduğunu ve projenin src dizinine yeni bir 'node_modules' adında bir klasör oluşturulduğunu göreceksiniz. İşte bu klasörün içinde angular2' nin ihtiyaç duyduğu tüm typescript/javascript dosyaları mevcut.

    Asp.Net Core uygulamalarında tüm sabit dosyalar, scriptler, resimler vs. wwwroot klasörünün altında bulunmalı. Dolayısıyla bizim  'node_modules' klasöründeki gerekli dosyaları 'wwwroot' altına taşımamız gerek. Bunu elle yapmak yerine Gulp' ı kullanacağız. Bunun için yine projemize sağ tıklayıp > add > new item > Gulp Configuration File seçiyoruz. Oluşan 'gulpfile.js' dosyasına aşağıdaki kodu kopyalıcaz;
     
    /// <binding AfterBuild='moveToLibs' /> var gulp = require('gulp');   gulp.task('moveToLibs', function (done) {     gulp.src([       'node_modules/angular2/bundles/js',       'node_modules/angular2/bundles/angular2.*.js*',       'node_modules/angular2/bundles/angular2-polyfills.js',       'node_modules/angular2/bundles/http.*.js*',       'node_modules/angular2/bundles/router.*.js*',       'node_modules/es6-shim/es6-shim.min.js*',       'node_modules/angular2/es6/dev/src/testing/shims_for_IE.js',       'node_modules/systemjs/dist/*.*',       'node_modules/jquery/dist/jquery.*js',       'node_modules/bootstrap/dist/js/bootstrap*.js',       'node_modules/rxjs/bundles/Rx.js'     ]).pipe(gulp.dest('./wwwroot/libs/'));       gulp.src([       'node_modules/bootstrap/dist/css/bootstrap.css'     ]).pipe(gulp.dest('./wwwroot/libs/css')); }); yukarıda en başa eklemiz olduğumuz
    /// <binding AfterBuild='moveToLibs' /> satırı sayesinde derleme işlemlerinde sonra ilgili dosyalar 'wwwroot/libs' klasörüne kopyalanacak.

    Şimdiki adımda ise typescript i konfigüre etmemiz gerekli;
    bunun için projeye sağ tıklayıp yeni klasör ekleyelim ve adı 'app' olsun.

    Sonra yine projeye sağ tıklayıp add > new item > TypeScipt JSON Configuration File ekleyelim ve aşağıda kodu yeni oluşan 'tsconfig.json' dosyasına kopyalayalım;
    {   "compilerOptions": {     "emitDecoratorMetadata": true,     "experimentalDecorators": true,     "module": "commonjs",     "noEmitOnError": true,     "noImplicitAny": false,     "outDir": "../wwwroot/app/",     "removeComments": false,     "sourceMap": true,     "target": "es5"   },   "exclude": [     "node_modules"   ] } Bu sayede typescript kodlarımız derlenerek plain-javascript' e çevirilecek ve "/wwwroot/app/" klasörüne kopyalacak.


    İşte nihayet biraz angular yazabiliriz. Öncelikle oluşturduğumuz app klasörüne 'app.component.ts' adında bir typescript dosyası ekleyelim ve aşağıdaki kodu kopyalayalım;
    import {Component} from 'angular2/core'; @Component({     selector: 'my-app',     template: `<h1>{{title}}</h1>     <div><label>Rating</label>{{hero.rating}}</div>     <div><label>Name </label>{{hero.name}}</div>     <div><label>Description</label>{{hero.description}}</div>     <div><label>Motto</label>{{hero.motto}}</div>     ` }) export class AppComponent {     public title = "Best Game Character";     public hero: GameHero = {         rating: 5, name: "geralt of rivia", description: "White Wolf", motto: "If I'm to choose between one evil and another, I'd rather not choose at all."     }; } interface GameHero {     rating: number,     name: string,     description?: string,     motto?: string } şimdi ise ön yükleme için main adında yine bir typescript dosyası oluşturalım  ve oluşan 'main.ts' dosyasına şu kodları ekleyelim;
    ///<reference path="../node_modules/angular2/typings/browser.d.ts"/> import {bootstrap} from 'angular2/platform/browser' import {AppComponent} from './app.component' bootstrap(AppComponent);  
    Son olarak bir html sayfasına ihtiyacımız var. Bunun için wwwroot klasöüne sağ tıklayarak "index.html" adında bir html dosyası ekleyelim ve bu oluşan dosyaya aşağıdaki kodları kopyalayalım;
    <!DOCTYPE html> <style>     label {         display: block;         width: 100px;     } </style> <html> <head>     <meta charset="utf-8" />     <title>Angular 2 with ASP.NET 5</title>     <link href="libs/css/bootstrap.css" rel="stylesheet" />     <script src="libs/es6-shim.min.js"></script>     <script src="libs/system-polyfills.js"></script>     <script src="libs/shims_for_IE.js"></script>     <script src="libs/angular2-polyfills.js"></script>     <script src="libs/system.js"></script>     <script src="libs/rx.js"></script>     <script src="libs/angular2.dev.js"></script>     <script>         System.config({             packages: {                 app: {                     defaultExtension: 'js'                 }             }         });     </script>     <script>         System.import('app/main')               .then(null, console.error.bind(console));     </script> </head> <body>     <my-app>Loading...</my-app> </body> </html>
    Projeyi çalıştırdığımızda oluşturduğumuz template' in nasılda güzel html e dönüştünü görebilirsiniz. Ayrıca projenin tamamını aşağıdan indirebilirsiniz;
    https://drive.google.com/open?id=0BwknnP77KksudURZRlhOVlc2UUk
     
     
    Peki niçin angular2' yi öğrenmek gerek derseniz bence front-end geliştirmenin geleceği burada yatıyor. Hem desktop hem de mobil, hem web hem de native tarafta angular2 kendine oldukça fazla destekçi bulacaktır. Ayrıca siz de benim gibi back-end' ciyseniz ama yine de zamanınızın çok büyük bölümü front-end' de de geçiyorsa jquery' nin, razor' ın gerekli yeterliliği ve tatmini sağlamadığını göreceksiniz. Angular2 ise işte tam burada bir kahraman gibi karşınıza çıkıyor. Zevkli, yaratıcı ve keyif veren kodlamalar dilerim.

    Kaynaklar;
    https://angular.io/docs/ts/latest/quickstart.html
    http://www.mithunvp.com/angular-2-in-asp-net-5-typescript-visual-studio-2015/
  17. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by SpeCTRuM in ps4 kırılmış.   
     
     
    Abi zaten mantıken Analog'un Ps4'ü kırılmaz ki, Ps4'ün analog tuşu falan kırılmıştır (tamam, iğrencim, süresiz ban ) 
  18. KaraSinek liked şu konuya bir mesaj by YaRiLeTkEn in 6 Ay Ücretsiz Pluralsight Üyeliği   
    Merhaba,
     
    Pluralsight'ı bilenler vardır, yazılım geliştirme tarafında bence şu an en iyi online eğitim sitesi. Microsoft 6 ay ücretsiz üyelik imkanı sağlıyor programına kaydolanlara. Şiddetle tavsiye ederim.
     
    https://www.visualstudio.com/en-us/products/visual-studio-dev-essentials-vs.aspx
     
    Öncen Sign In, sonra Join, sonra Pluralsight ile ilgili linki takip edin. 
     
    Bu arada başlık daha önce açıldıysa veya bir yerde haberi verildiyse kusura bakmayın lütfen.
  19. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by lawnmower in Otomobil Hakkında Her şey   
     
    John DeLorean önceden General Motors'da çalışıyormuş. Çok başarılıymış, kariyeri çok hızlı ilerlemiş. CEO emekli olacakmış, o da CEO pozisyonuna gelmeyi umuyormuş, ama olmamış. Onu atlayıp bir sonraki adayı CEO yapmışlar. O da buna çok içerlemiş, ayrılıp kendi firmasını (DeLorean Motors Company) kurmuş. Kendisine haksızlık yaptıkları için General Motors'dan intikam almayı hedefliyormuş. O zamanın teknolojisiyle yapılabilecek en iyi arabayı yapmak istemiş. Mevcut tüm acaip teknolojileri barındıran bir araba tasarlamış. Back to the Future'daki DMC-12 o araba işte. Tamamen paslanmaz çelikten gövde (eski arabalarda çürüme ve paslanma ciddi bir problemdi), o zaman için çok deneysel olan bir motor, çok fazla elektronik, yukarı doğru açılan "martı kanat" kapılar filan... Bir nevi şimdi gördüğümüz telefon üreticisi OnePlus gibi yani.
     
    Tabi herşey John DeLorean'ın umduğu gibi olmamış. Kullanılan deneysel teknolojilerin hepsi patlamış. Elektronik ıvır zıvır çalışmaz olmuş. Motor arızaları müşterilere yaka silktirmiş. Normalde hafif arabalarda kullanılan martı kanat kapı sistemi DMC-12'nin çelik kapılarını taşıyamamış, kapılar açık kalamıyormuş, milletin kafasına çarparak kapanıyormuş. İşte böyle arızalar, aksaklıklar yüzünden arabanın adı çıkmış. Filmde de Marty doktora "You made a time machine... Of a DeLorean?!!" şeklinde şaşkınlıkla soruyor hatırlarsanız, hani "ille yapacaktın da başka araba mı bulamadın?" anlamında. Doktor da paslanmaz çelik gövdenin faziletlerini anlatıyor buna cevap olarak. Neyse, adı çıkınca satışlar düşmüş, alanlardan iade etmek isteyenler olmuş, sonunda DMC iflas edip kapanmış. Tabi bu tip firmalarda tam kapanma mümkün değil, satmış olduğu arabalara destek vermek için varlığını sürdürmek zorunda. DMC yakın zamana kadar DeLorean ailesinin şirketi olarak DMC-12 sahiplerine yedek parça sağlamaya devam ediyordu. Hatta aynı tasarıma sahip elektrikli bir versiyonunu da yaptılar. Sonra o proje de yattı sanırım.
     
    İntikam duygusu ve gazla yapılmış bir araba olması haricinde pek bir numarası yoktur yani. Filmde kullanılmış olmasa büyük ihtimalle kimse hatırlamazdı.
  20. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by lawnmower in CVT Şanzıman Kullanımı   
    Eski otomatikler manuel şanzımana göre daha fazla tükettiriyorlardı. Bunun iki sebebi vardı. Otomatik şanzımanlarda manuele göre daha az vites oluyordu. Mesela bir arabanın manueli 5 vitesliyse otomatiği 4 vitesli oluyordu. Eski Amerikan arabalarında 2 vitesli otomatikler var mesela. Vites oranı azaldıkça ideal devir bandının kullanımı da azalıyor, haliyle tüketim artıyor. Ne kadar çok vites, o kadar az tüketim yani. Diğer sebep ise ıslak (viskoz) kavrama. Tork konvertörü de denen bu sistem güç kaybına sebep olur. Modern tork konvertörleri eskilere göre çok daha verimli, ama yine de az miktarda güç kaybı oluyor. Eskiden güç kaybı çok daha fazlaydı. Bu yüzden otomatik arabalar performanssız ve müsrif olarak görülürdü. Yeni şanzımanlarda tork konvertörü kullanılsa da güç kaybı çok daha az, ayrıca bunu manuel şanzımanda kullanımı pratik olmayacak kadar çok vitesli tasarımla ekarte ediyorlar. Mesela 8 vitesli otomatik şanzımanlar gayet normal karşılanıyor artık, hatta bazı üreticiler 9 vitesli şanzıman kullanmaya başladılar son birkaç yıldır. 9 vitesli manuel şanzıman da üretilir ama kullanımı pratik olmaz. Robotize şanzımanlarda zaten kuru kavrama oluyor genelde, yani tork konvertörünün güç kaybı handikapı da aşılmış oluyor.
     
    Bir de işin performans kısmı var tabi. Tek kavramalı robotize şanzımanları hariç tutuyorum, onlar biraz ağır kalıyorlar ama yeni nesil otomatiklerin vites değişim süreleri milisaniyelerle ölçülüyor. Yani en becerikli sürücünün bile vites değişimine karar verme sürecinde şanzıman zaten vitesi değiştirmiş oluyor, daha o adam elini vites koluna atacak da, debriyaja basacak da, kolu çekecek de... Özellikle çift kavramalı şanzımanlar bu konuda çok başarılı.
     
    Forumun temasına uygun biçimde örnek vereyim. Modern işlemciler frekanslarını kendileri ayarlayabiliyorlar. İşlem gücüne ihtiyaç yoksa frekansı ve çarpanı düşürüp yavaşlatıyorlar kendilerini. Yoğun yük altına girdiğinde de hızlandırıyorlar, yani otomatik overclock oluyorlar. Bunun klavye üzerindeki tuşlarla manuel yapıldığını farzedin. 10 tane profil olsun, siz sistemin yük durumuna göre kendiniz işlemci hızını belirleyin mesela. Masaüstü ortamında yavaşlatın, oyun oynarken hızlandırın, sistem kasılmaya başlayınca daha da hızlandırın filan. Uğraşılır mı bununla? Diğer tarafta sistem siz daha işlemcinin yetersiz kaldığını farketmeden durumu kavrayıp frekansı arttırıyor, yük düştüğü anda işlemciyi yavaşlatıp voltajı düşürüyor, çok daha hızlı karar veriyor, üstelik sizin klavyenizdeki tuşların sayısından fazla profile sahip olabiliyor. Modern bir otomatik ile manuelin karşılaştırması budur.
     
    Kısacası eski otomatiklerin sorunları, verimsizliği, performanssızlığı çoktan aşıldı. Çok sakin biryerde yaşıyorsanız ucuz olduğu için manuel tercih edebilirsiniz, bu mantıklı görülebilir. Mesela benim Marmaris'te yaşayan arkadaşım var (buraya da üyedir aslında, Tesla kullanıcı adıyla), bizim "trafik yok, millet daha uyanmamış" dediğimiz Cumartesi sabahı trafiğini bile korkunç buluyor, "siz nasıl katlanıyorsunuz buna, heryerden araba çıkıyor yav" diyor. Ancak trafikli bir şehirde kullanılacaksa ve maddiyat çok kısıtlı değilse otomatik alınmalı.
  21. YaRiLeTkEn liked şu konuya bir mesaj by lawnmower in Volkswagen skandali   
    Volkswagen'in yaptığı hile ortada. Diğerleri yapmıştır, yapmamıştır (bence yapmıştır) kısmı ayrıca tartışılır. Ancak herhalde dünya üzerinde Amerikalı Alman'a rekor ceza kesti diye sevinip zevke gelen, "oh olsun" modunda gezen bizden başka devlet yok. Zamanında parası yetmeyip VW alamamış kim varsa şimdi "ben biliyordum zaten bir bokluk olduğunu" triplerine girdi. Opel, Peugeot, Citroën sahipleri duble bayram yapıyor resmen.
     
    Amerikan firmaları hile, yanıltma, sahte katalog verisi yayınlama konusunda herkesi geçerler. Özellikle GM devlet destekli olduğu için kafadan veri uydurur, kimse de hesabını sormaz. Volkswagen "kirli" iken o çok temiz gibi gösterilen Amerikan markalarının Kore pazarındaki emisyon standartlarına uygun olmadıkları için satış yapmakta zorlandıklarını hatırlatayım. Birkaç sene önce Hyundai'ye kesilen ceza bunun intikamıydı.
     
    Volkswagen'e ceza kesilir, Alman devleti destek çıkar, VW batmaz. Sonra Almanya bir yolunu bulup Google, Apple, Microsoft gibi Amerikan firmalarına kol gibi ceza keser, o parayı çatır çatır geri alır. Bizim sevinmemize gerek yok yani, kesilen cezadan Peugeot ve Opel sahiplerine komisyon ödenmeyecek.