Drone ile Vertorama Fotoğraf Yaratmak
16 16

Bu konuda 19 mesaj var

Selam herkese,

 

Yakın zamanda DJI Mavic Pro drone aldım. Hala alışma sürecindeyim. Yavaş yavaş güzel fotoğraflar videolar çekmeye başladım. Yapmak istediğim bir fotoğraf birleştirme tekniği var. İnternette belki görmüşsünüzdür Aydın Büyükbaş (https://www.instagram.com/aydinbuyuktas/?hl=en) son zamanlarda drone ile çektiği birkaç fotoğrafı birleştirerek inception tarzı fotoğraflar yaratıyor. İnternette çok araştırdım ama bir türlü bulamadım bu tarz bir resmin nasıl yaratılacağına dair bir tutorial. Tekniğin isminide bilmiyorum. Sanırım bu tarz bir çalışmayı ilk Aydın Büyüktaş yapmış. Bir kaç yerde vertorama diyen gördüm fakat araştırmalarımdan yine bir sonuç alamadım. Aranızda bilen var mı bu tekniğin nasıl yapıldığını veya bir tutorial gören ?

 

GBN8jv.jpg

 

yE17kM.jpg

 

r3pl7B.jpg

 

not: fotoğrafların hepsi Aydın Büyüktaş' a aittir.

 

 

ObiWan beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Profesyonel fotoğrafçı değilim ama mantıklı yöntem olarak şu aklıma geliyor; Fotoğrafın üst tarafından başlayarak drone üzerindeki kameranın açısını değiştirerek seri fotoğraflar çekip en alt noktada da yataydan veya göz hizasından fotoğraf ile bitirerek birleştirme şeklinde. İlk fotoğraf kamera tam tepede kuşbakışı çekim yapacak (90 derece diye ele alırsak) 2. noktada drone biraz daha geriye gidip açıyı arttırıyor (110 derece) 3. noktada biraz daha geriye ve açıyı arttırarak hareket, bu şekilde yere kadar iniş. Bunu da eklenen 2. fotoğrafta belli olan farklı pozlanmış fotoğrafların ek yerlerinden çıkarttım. Tabi manipülasyonda var.

1.JPG

Barbarconan tarafından düzenlendi
yanlış sayı girme
Atrin beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir deniyim. Kolay olmayacak orası belli :).

Fakat buraya koyduğum 2. fotoğrafta sizin koyduğunuz görseldeki gibi yapamayız sanırım. Sizin görselde tek bir yere odaklanıp fotoğraf çekiyoruz gibi geliyor. Fakat benim koyduğum 2. fotoğrfata nehirden başlayıp denizde bitiriyor fotoğrafı. Kafam mı basmıyor nedir baya kafam karışıyor fotoğrafı nasıl çektiğini anlamaya çalıştığımda. Kendimi tam anlatamıyor olabilirim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında doğru sayıda fotoğraf ve biraz 3D ve UV bilgisiyle benzer fotoğraflar rahatlıkla elde edilebilir. Mesela çok uğraşmadan kabaca şu şekilde bir örnek yaptım:

 

gqp7DR.jpg

 

Nasıl yaptığım da şu şekilde:

dPD1r4.jpg

 

Elbette ki bu kadar basit değil iş, oldukça zahmetli onca fotoğrafı doğru şekilde çekip düzenlemek. Ama en basit hali sanırım böyle olurdu. :baba:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Barbarconan'ın verdiği teknik ile ortalama 10 fotoğraf üzerinden yapabilirsiniz. Ne kadar yükselmek istediğinizle orantılı fotoğraf sayısı o kadar artar.

 

Canlı yayında grid görüntüsünü aktifleştir ve kendine gridlerden bir merkez nokta belirle. Her yükseldiğinde bu noktaya odaklanacaksın.

Drone'u sapma yaptırmadan ortalama bir insan boyu havalandırarak(sağa sola vs. kayıdrmamaya dikkat) 90derece karşıdan fotoğraf çektikten sonra  yine yüksel.

Bir aşama daha yükseldikten sonra (yükseklik göz kararı) kamerayı yine merkez gride indir foto çek - isteğe ya da deneme yanılma ile istediğin kadar tekrarla.

 

Birleştirme için photoshop ya da autopano giga kullanabilirsin.

omertocarlos tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
23 minutes ago, Atrin said:

Hocam guzel olmus ama fotografi cektirerek yapmak istemiyorum kalite kaybetmemek icin

 

Çektirme öylesine yaptığım için oluştu. Dediğim gibi UV'yi dikkate alıp yaparsanız o tip bozulma problemleri olmaz zaten.

Lightning McQueen tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Tabiki, İzmir'de havalar düzelsin çıkıp deneyeceğim. Yazı için çok sağol @omertocarlos. Dosyaları fotoğrafları düzgün çekersem tabikide paylaşırım, hem eski günleri yad ederiz az ultima oynamadık seninle :) 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Şöyle bir tutorial buldum

 

 

Kafamda çekecek bir yer bulduktan sonra deneyeceğim bu metodu. Fakat sanki bu videoda anlatılanla benim ilk mesajda attığım gibi fotoğraflar yaratamam. Çünkü yukarıdaki videoda birleştirdiği 3 fotoğraf drone sabit dururken bir en aşağısını çekip daha sonra kamerayı yukarıya kaldırıp 2 tane daha fotoğraf çekilmiş gibi. Fakat en azından @Barbarconan'ın dediği gibi bir çekim rotası hazırlayıp çekersem photoshop'ta nasıl birleştireceğimi öğrenmiş oldum.

 

Tam bu mesajı attıktan sonra bir tutorial daha buldum. Tam istediğimi anlatan. Fakat anladığım kadarıyla yukarıda verdiğim photoshoptaki auto blend olayını yapamayacağım. Oldukça zor gibi photoshop kısmı bakalım.

 

https://youtu.be/2L_j3xg8tms

 

 

Atrin tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Microsoftun bir fotoğraf/panorama aracı var. Bu program sabit durduğunuz yerden pan/tilt hareketi ile çektiğiniz videoyu birleştirip tek bir fotoğraf elde etmenizi sağlıyor. Bütün işi de program kendisi hallediyor.

Dronu havada sabitleyip yukarıdan aşağıya yada aşağıdan yukarıya tilt yaparak kaydedeceğiniz bir video ile istediğiniz sonucu elde edebileceğinizi düşünüyorum.

 

https://www.microsoft.com/en-us/research/product/computational-photography-applications/image-composite-editor/

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Image composite editor ile cep telefonu kamerasını kullanarak bir deneme yaptım ve gayet başarılı bir sonuç aldım.

 

Ek not. Image composite editor sadece videolarla değil fotoğraflarla da çalışıyormuş.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Panoramik fotoğraf için Hugin kullanıyordum zamanında, drone ile çekilen fotoğraflar birleştirilirken farklı bir yöntem olması gerek mi bilmiyorum ama aynıdır sanıyorum. Şuradaki Hugin açıklaması işe yarayabilir, 2010 yılında yazılmıştı. Şimdiki Hugin versiyonu daha bir kolay diye biliyorum. Farklı platformlar için sürümleri var.

 

Bir örnek de ben paylaşayım, Lawnmower'ın D40'ı ile çektiğim 14 adet fotoğrafın birleşmiş hali; tabii orijinali 3200x22950 - 300dpi olan fotoğrafı ekleyebilmek için ufaltmak zorunda kaldım. Adana'nın Büyük Saat'i.

Adana Büyük Saat ©.jpg

leventyurt tarafından düzenlendi
Ekleme
pentaman and lawnmower beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Whooosh hayda neden hocam :) 5-6 yıldır windows kullanmıyorum hiç eksikliğini hissetmedim taaaki senin önerdiğin programa kadar :D

 

@leventyurt hocam Hugin programını whooosh'un programına benzer bir program ararken görmüştüm. Sizde yazınca indirdim onu inceleyeceğim. 

 

Herşeyden önce izmirde çekilecek bir yer bulmam lazım :D

Atrin tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bugün 10metre yükseklikten başlayan ve 100metre ilerideki odak noktasını hedef alan örnek bir uçuş planı çıkarttım. Bakalım çekicek bir yer bulunca denemek istiyorum hemen.

 

9dX8VZ.png

 

Bunun birde 20m başlangıç ve 200m ilerideki odak noktasını hedef alanını yapmam lazım. 100metre yükseklik bazen aşağıdaki dokuların güzel çıkması için yeterli olmayabiliyor.

Atrin tarafından düzenlendi
Mono beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
16 16

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok