Yerli araba üzerine. Anket
0

Yerli araba yapılmalı mı? Anket   27 oy

  1. 1. Yerli araba yapılmalı mı?


Please sign in or register to vote in this poll.

Bu konuda 14 mesaj var

Malum yerli bir araba üretileceği haberleri var bir süredir. Konu hakkında bilgili arkadaşlar vardır, bildiklerini yazarlarsa biz de öğrenmiş oluruz. 

 

"Yerli araba yapılsın mı?" diye sorulursa herkes "yapılsın" diye cevap verir. Burda soru o değil , yapılan iş anlamlı mı ekonomik olarak. Yoksa daha önce yerli araba yapıldı , orta halli araba üretecek kadar bir alt yapı , birikim vardır herhalde ülkede.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Karsan uretim bilgisine sahip, proje eline tutturulursa yapar.
Vestel elektronik ve yazilimi çözer.
Turkcell yatirimci olarak yer alir.
Mekanik proje için sirket eksik gibi.
Baska kimler vardi?

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

  Yapilacaksa elektrikli araba yapilmali. Ulkenin elinde bir daha kolay kolay gecmeyecek bir firsat var. Diger ulkelerin sirketlerinin mukemmelllestirmek icin uzun yillarini harcadiklari patlarli motor, transmisyon gibi karmasik teknik unsurlarla ugrasmadan, onlarla yarismak icin zaman ve sermaye harcamadan gelecege yetismek icin bulunmaz bir firsat. Tum dunya elektrikli arac isine uc asagi bes yukari sifirdan basliyor, simdi ciddi bir sekilde baslanilirsa birkac yilda dunyaya yetismek mumkun. 

 

 Yok eger transmisyonu Bosch'dan, motoru bilmem kimden alip 20 yil sonra antika olacagi kesin benzinli/dizel araclar yapmak icin ugrasacaklarsa hic ugrasmasinlar daha iyi. O ise 1950'lerde girmeleri lazimdi. Markayi oturtup belli kalite standardlarini yakalayana kadar fosil yakitli araclar ortadan kalkacak.

 

Ben Turkiye'de insaattan, turizmden yuz milyonlarca dolar kazanip istiflemis kodamanlari anlamakta gucluk cekiyorum - insan servetinin ufacik bir kismini bile yeni teknolojiler uretmeye yatiramaz mi? Parasini betondan kazanmis birisi omrunun sonuna kadar beton disinda hic bir seye para yatiramaz diye bir kural mi var? Turkiye'ye her geldigimde ABD'de bir yilda gormedigim kadar cok luks araba goruyorum, belli ki toplumun bir kesiminde para var. Eminim birkac milyon dolar gibi kucuk sayilabilecek bir yatirimla en azindan yatirimcilarin karsisina daha buyuk destek almak icin cikarilabilecek dunya standardlarinda makul bir prototipi uretebilecek bir suru ekip cikar Turkiye'den.

 

Bence devletin kendisi araba yapmaya girismek yerine X Prize gibi bir odul programi kurmasi lazim. Batida bir suru onemli teknik gelisme bu oduller sayesinde gerceklesti. Devlet kendisi araba yapmakla ugrasacagina "su su su standardlari karsilayan ilk otomobili tasarlayip getiren, su buyuklukten kucuk ilk sirket ya da gruba 20 milyon dolar verecegim" gibi bir duyuru yapsa cevaplayacak bir suru irili ufakli grup cikar.(*)

 

(*): Benzer bir tartisma cesitli yerlerde mikroislemciler konusunda da yapiliyor. "Ulkede mikroislemci yapilmiyor; devlet desteklesin vs." diyenler var. Bu isin cozumu devletin oturup mikroislemci yaptirmasi degil. Turkiye disinda mikroislemci endustrisinde her seviyede yillarca tecrubesi olan yuzlerce Turk muhendis var. Devlet "Su su standardlari karsilayan, ARM uyumlu (lisansli), ARM islem kumesini su su yerli kripto algoritmalari ile genisleten ilk islemciyi yapip getirene 10 milyon dolar veriyorum" diye bir odul duyursa bir hafta icinde abartisiz 10 ekip cikar, bir ay icinde Turkiye'ye gelip calismaya baslarlar. Ben gelmem ama gelecek arkadaslara manevi destegim sonsuz ;-)

 

ChipArchitect tarafından düzenlendi
Forgotten, Hamso and Atrin beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

harcama aliskanliklari

 

sizin orda adamin parasi var araclar dandik olanlari cok ucuz

 

parasini arabaya gommuyo

 

keza amerikadan daha fazla guncel ve yeni cep telefonunu cok uzun zamandir kullandik

 

niye ordaki adam maasindan buyuk telefonu burdaki gibi almiyo

 

zirt pirt degistrmiyor burda bu isler ciddi statu gibi degerlendiriliyor

 

keza luk tuketim markalari giyim aksesuar ve mueceverat isler amerikada avrupada batiyo.ama cinde falan rekor ustune rekor kiriyorlar

 

o luks esyalari cinin bazi bolglerinde kadinlarda senin teksastakindan cok fazla gorursun :D

 

parasi olmaktan ayni bu

 

 

ayrica araba uretmek bence mallik

 

elektrikli arabaya petrolle alakasiolmayan turkiyenin girmesi mantikli olurdu du hayal bunlar

 

amerkanin beceremedgi araba isine detroit batmis gitmisken girmek ise bilemiyorum ciddi sacmalik

 

turkiye gibi yerlerde insanlar parasi varken yaptigi yatirimlar degismiyo

insanin icinde olucak o is

sonucta bu isleri yapan dusunen insanlarin paralari yokkenden boyle aciklar

 

kati ve baska bisi bilmeyen insanlar neyi biliyorsa ordan devam ediyo

 

sasmamak lazim

 

okumusu da cahilide bizde boyle

 

bu sene domates para eder hepsi domates eker urun bollugundan para etmez zarar ederler sarimsako sene degerelnir hop hepsi sarimsak sonra yine olmaz

planprogram yok hep ayni hatalar

ezcaneler iyi para kdaldirir

okumus etmis kalkip bolgede hastane yok bisi yok 40 senelik 100-300 metrede 3 tane ezcane varken

gider bi de kendi acar digerdi de derken bolge got kadar yerde 5 taneyi kaldirmaz falan

 

cig kofteci kebapci pastane vs vs gider

bir plan program dusunce yapisi olmayan genel memleketten

parayi krpyum ama para bende usulu giden gruptan

20-30 sene once lahmacunla viski icip arabesk dinleyip cevreye hava atmaya kalkan adamlardan

elon kardes vizyonlarini beklemedihgnin farkindayim

ama koc kadar bile %1 atilimcilik bile dusunme bu adamlardan

oyle bir temel yok

dusunce yapisi yok

 

bu islerden para kazanan insanlar hele ki gecmiste

malzemeden calip ayakta anca durabilen bina yapmaktan gocunmamislar

kendi bildigi isi bile hakki ile yapmamis isanlar baska bilmedigi konulara girerse

zati verecegi faydaan cok daha buyuk zarari olur

sermaya de ucar batargider.

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu devirde bir ürünü yapmak değil satmak önemli. 

Tata ucuz bir araba, satılıyor mu ? PAzar payı ne ? 

Peki Vestel telefona ne demeli, desteklemek için diğer tüm telefonlara vergi bindirilmesine rağmen kaç kişide gördünüz ? 

1960 larda yapılacak işi 2020 de yapmak bana anlamlı gelmiyor. Birilerinin cebi dolsun diye yapılan bir saçmalık daha.

ionian beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yaptık demiş olmak için yapılacaksa ve içten yanmalı motor kullanacaksa hiç yapılmasın, doğru düzgün adamların rehberliğinde ticari olarak başarı yakalayabilecek bir şeyler  yapacaklarsa girsinler bu işe. Adamın biri çıkıp bunu yapın dedi diye saçma sapan projelerle milletin parasını sokağa attılar, bunda da Saabdan alınıp sonra çöpe giden platform gibi milletin parasını sokağa atacaklarsa hiç girmesinler o işe. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Elektrikli araç olacağına dair bir haber var. Belki otonom araba geliştirmek için de bu platform olur. Tübitak gibi kurluşlarda elektrik araba ile ilgili araştırma-geliştirme yapıldığı haberleri geliyordu bir süredir. Ne aşamada olduklarını bilmiyorum tabii. Otonom arabalarla ilgili de Odtü-Boğaziçi gibi üniversitelerde mutlaka bir aşama kaydedilmiştir.

 

Yalnız yeterli çalışma yapılmadı herhalde. Çünkü net hiç bir bilgi yok. 

 

İnşaat sektöründen gelenlerin çoğunun başka alanlara yatırım yapması mümkün değil. Bunların çoğu küçük ,kalitesiz , düşük bilgili,vizyonlu müteahhitlerden köken alıyorlar. Başka ilişkilerle büyüdüler. İnşaat dışında alanlara isteseler de giremezler. Satılmayan çok ciddi miktarda daire olmasına rağmen hala yeni inşaata devam ediyorlardı. Uluslararası rekabetten çok korkmalarının , arkasında da bu entellektüel yetersizlik  var zaten. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

yahu niye yapılmasın ki.

 

bir yerden başlamak lazım tecrübe birikimi için.

 

hani yerli araba alınır mı dense, hayır denmesini anlarım, muhtemelen ben de güvenip almam ama yapsınlar bence. yandaşlara satarlar ucuz ucuz ötv'siz ne güzel.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ticari olarak bir başarı yakalamayacaksa harcanan para sokağa atılmış gibi oluyor. Ben ve diğer karşı çıkanlar da zaten yapılmasın demiyor da yapılacaksa doğru düzgün yapılsın diyor. He yaparsın dersin bundan sonra ülke içinde devletin araç ihtiyacını bundan karşılayacağız yabancı araba almak yok, o zaman olur en azından hem teknoloji geliştirmiş olursun hem de en kötü maliyetleri çıkartırsın ama sanmıyorum pek bizdekilerin lüks mercedesden vaz geçip buna bineceğini.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yerli araba yapilsin ama elektrikli olsun. Hibrid filan girmesinler o ise. Ben sahsen modern standartları tutturursa ve tarafsiz sekilde testlerden geçmiş ve sonuclari müspet olursa alabilirim sahsen

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

başarısız olması için bi sebep yok iyi kötü yaparlar birşey. başarısız bile olsa tecrübe olur. hem sokağa atılan paranın bi önemi yok devlet ölçeğinde bi güç için. zaten ne saçmalıklara  gidiyo o paralar.  kaldı ki oraya gitmese bile bize gelmeyeceği zaten kesin.

TheCrow tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu devirden sonra yeni araba yapıyorsan ha hibrit yapmışsın, ha kömürlü buhar motorlu yapmışsın aynı şey benim gözümde.

 

Yerli araba yapılmalı tabii ki, ama devlet eliyle yapılmamalı.

 

Devlet yol köprü yapsın (diyeceğim de, onu da devletten aldığı güvenceli kredilerle özel şirketler taşeronlara yaptırıyor)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

bu ülke koç'un en büyük kazığı tofaş ve nicelerini yaşamış, yüzbinlerce kişi bunların yaptıkları tenekeler yüzünden hayatlarını kaybetmiştir.

o dönemden bu döneme gram ilerlenmedi.

yerli üretim yeni kasa honda civiclerin kaporta sorunları bizi dünyaya rezil etmişken tutup yerli arabaya ümit bağlamak garip kaçıyor.

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

kocun semi yerli anadol uretigini

tofasin da aslinda italyan dandigi fiat oldugunu

ilk satilanlar zati fiat markasi idi

yerli diye bisi bu devirde olabcagii amerikan bile full amerikan uretemedigi bi halti unutmamak lazim

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok