Nvidia ARM'ı Satın Aldığını Duyurdu!
0

Bu konuda 17 mesaj var

Uyku tutmadı, öyle dolanırken denk geldim.

https://www.techpowerup.com/272118/nvidia-to-acquire-arm-for-usd-40-billion-creating-worlds-premier-computing-company-for-the-age-of-ai

Pazarlık falan sandım, baktım kaynak nvidia sitesi:

https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-to-acquire-arm-for-40-billion-creating-worlds-premier-computing-company-for-the-age-of-ai

Nvidia 40 milyar dolara ARM'ı almış. Ne diyelim? Teknoloji dünyasına geçmiş olsun mu diyelim, hayırlı olsun mu diyelim? Bilemedim.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bütün mobil dünya düşünsün diyecem de artık intel de düşünmeli, ms de düşünmeli, apple zaten düşünmeli, tesla da düşünmeli, amd düşünmese daha iyi olur.

Şimdi bütün teknoloji dünyası düşünsün diyelim.

Bir de bu satın alma, Nvidia'nın nasıl bir dev haline geldiğini de göstermiş oldu. Zamanında Ati 5,4 milyar dolara satılmıştı. Ve bu satın alma sonucunda Amd 10 yıl kendine gelememişti. Şimdi Nvidia 40 milyar dolara firma satın alıyor ve çok da büyük sancılar çekeceğe benzemiyor. Hatta işlemci mimarisine de sahip olacağı için artık tam anlamıyla Intel'in rakibi konumuna geçiyor.

Artık kendisine Big Green diyebilir miyiz?:mrgreen:

mamad tarafından düzenlendi
Thustu beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bilişim sektöründeki satın almalar genelde satın alınan şeyin firma bünyesinde eriyip kaybolması ile sonuçlanıyor. Büyük firma tarafından satın alındıktan sonra hayatta kalabilmiş yada büyümüş kaç firma kaç teknoloji var? %1 falandır.

Intel'in Nvidia'yı satın almamış olması böyle bakınca iyi bir şey.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Büyütmek için değil rakip olma ihtimalini ortadan kaldırma amaçlı alıyorlar zaten.

5 dakika önce, Whooosh said:

 

Intel'in Nvidia'yı satın almamış olması böyle bakınca iyi bir şey.

Son kullanıcı için diyorsanız evet rekabet iyidir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Gerek Intel gerek baska firmalar Nvidia'yi almak icin defalarca piyasa degerinin cok ustunde teklifler yapmalarina ragmen boyle bir sey gerceklesmedi : sebebi fiyat vs degil, Nvidia kurucusunun egosu ve bir gun dunyanin en buyuk yarililetken firmasinin yoneticisi olacagina ve bu noktaya tek basina gelebilecegine olan inanci. Bekleyip gorecegiz. 

Intel'in ARM mimarisinden ya da Nvidia'dan korkmasi icin cok buyuk bir sebep yok, aksine ARM onumuzdeki yillarda RISC-V ekosisteminin genislemesi ve gelismesi ile birlikte lisans gelirinin gitgide buyuyen bir kismini kaybedecegi icin Softbank simdiden ARM'i birisine satmakla oldukca iyi bir is yapti.

Apple'in ARM'in herhangi birisinin eline gecmesinden cekinmesi icin de bir sebep yok  - bircok insan zaten ARM'i temelde Apple'in varettigini ve kurdugunu hatirlamak icin cok genc sanirim. (Apple 1990'da cikardigi Newton'a islemci tasarlamasi icin o zaman kucucuk bir Ingiliz sirketi olan Acorn'a yatirim yaparak ARM'i kurdu - yani ARM uc sirketin (Acorn, Apple ve tasarim destegi veren VLSI Technology) bir ortakligi). Apple su anda ARM'in ciddi bir hissesine sahip olmasa bile iki sirket arasindaki baglantilar cok guclu ve ne gibi anlasmalari olabilecegini de tam bilmiyoruz.

ChipArchitect tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 saat önce, ChipArchitect said:

Intel'in ARM mimarisinden ya da Nvidia'dan korkmasi icin cok buyuk bir sebep yok, aksine ARM onumuzdeki yillarda RISC-V ekosisteminin genislemesi ve gelismesi ile birlikte lisans gelirinin gitgide buyuyen bir kismini kaybedecegi icin Softbank simdiden ARM'i birisine satmakla oldukca iyi bir is yapti.

Evet, böyle yorumlar da gördüm. Softbank sırtındaki yükten kurtuldu, bilançoları düşüyordu, ARM'ın gelirleri azalıyordu vs. gibisinden. Ancak Nvidia ARM'ı verimli kullanabilir. Zaten ARM mimarileri ile baya uğraşıyordu. Şimdi istediği gibi geliştirsin, değiştirsin, kendi gpu mimarisine uygun şekilde ilerletsin.

En kötü ihtimalle ARM parasını çıkarır, Nvidia bu işten büyük bir zarar almaz diye düşünüyorum. Tutacak bir şeyler yaparsa, tam tersine Nvidia'yı çok daha ileri de taşıyabilir. AI tarafında Nvidia'nın işine yarasa yeter sanıyorum. Kendilerinin beklentisi de bu gibi görünüyor. Ha belki hiç aklımıza gelmeyen planlar vardır -ki genelde öyle olur- onu da ilerde görürüz.

Şu Jensen'in kibirli olması da cidden garip bir durum. Yani adam sıfırdan kurduğu firmayı dünyanın en büyük yarı iletken firması haline getirmeye çalışıyor, doğru. En azından görünen bu. Başarılı da sayılır. Borsaya girişinin 20. yılında 500 milyar dolarlık değere ulaştılar. Ama bu en büyük yarı iletken firmasını yönetme fikrine sonradan kapılmıştır sanıyorum. Yoksa Sega Dreamcast'in içine girmek için uğraşan firmadan Intel'le boy ölçüşen bir deve dönüşmek, başından beri planlanmış bir şey değildir herhalde.:mrgreen:

Zamanında Amd'nin almak istemesi ve kendisinin Amd'nin başına geçmeyi şart koşması gibi şeylerden bahsedilirdi. O zamanlar aklında varmış ama.:mrgreen:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ARM'i satin alan sirketin istedigi gibi mimariyi gelistirme vs. konusunda cok da bir avantaji yok. ARM zaten bir "mimari" degil, sadece ISA (instruction set architecture - komut seti spesifikasyonu). Apple vs. gibi sirketlerin implementasyonlarinin ARM'in musterilerine sundugu referans mimarisi ile alakasi yok, ARM ile uyumlu olmak sartiyla istedikleri gibi kendi mimarilerini gelistiriyorlar. Nvidia da zaten kendi yuksek performansli ARM implementasyonlarini yapiyordu ve daha iyisini yapabilmek icin ARM'in satin almasina vs. gerek yok. Ama ARM'in satin almakla hem cok buyuk bir duzenli gelir kapisina sahip oluyor, hem de o musterilere Nvidia tasarimi GPU lisanslari vs. satarak ekosistemi buyutebilecek. 

Samsung'un 2018 yilinda ARM'in referans mimarilerinin yeterince iyi olduguna karar vererek kendi CPU mimari grubunu isten cikardigini ve kendi ARM iyilestirmelerini yapmaktan vazgectigini de hatirlamak lazim. 

Huang'i genclik yillarinda AMD'de calisirken hatirlayan tecrubeli insanlar o zamanlar bile boyle iddiali laflar ettigini soylerlerdi. AMD'nin satin alma teklifini kabul etmek icin AMD'nin basina gecmek istedigi yuzde yuz dogru ve o donemin AMD CEO'su (bugunun zaman zaman cevre magazalarda gezerken gordugumuz kendi halinde emeklisi)  Dirk Meyer  ATI alindiktan sonra tasarim muhendislik yoneticileri toplantisinda bizzat anlatti. 

Bu gibi insanlarin temel derdi zaten para falan degil, belirttigim gibi ego vs isimlerini tarihe gecirmek - yoksa ticari basarisi disinda Huang'in sektore cok onemli bir katkisi, cigir acan bir bulusu vs. yok. Sektordeki bir suru seyin temelini atan, iyi bir isadami oldugu kadar iyi bir muhendis olan ve yine Huang gibi sifirdan milyarder olan Dado Banatao, Morris Chang vs. gibi efsanevi adamlari sektorun disinda kimse taniyip hatirlamamasina ragmen showman karakteri nedeniyle Huang'i herkes taniyor.

ChipArchitect tarafından düzenlendi
Thustu beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@ChipArchitect

ARM'ı bütünüyle kafasına göre değiştirmesi anlamında dememiştim zaten. Tabi ki büyük ekosistemin dayattığı şeyler vardır. Ama artık tüm patentler elinde olunca, birkaç takımla yeni şeyler deneyebilir manasında dedim. Anlaşılan o konuda da yeni bir şey yokmuş.:lol: Neyse lisanslardan yoluna bakar diyelim. Tabi bir de iyice tekel mantığına bürünebilir. O da kendi bilecekleri iş. Sektörün çok iyi dönütler vermeyeceği kesin.

Jensen'in henüz Amd'de çalışırken böyle laflar etmesi de bilemedim... Hırslı adammış vesselam.:mrgreen: Tabi bir de showman, evet.:zuh:

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yine artti hissesi. 4-5 yilda $30’lardan $500 ustune geldi.

Crypto currency gaziyla sisti. Balon payladiginda belki dusmesi gerekirken vergi indiriminden geleni buyback’lerle yatirip sirket degerini tuttular, Mellanox’u satin alip ellerini guclendirdiler. 2020’de faizler dip yapmisken milletin “kriz geliyor, en garantili yatirim bu” diye parayi gomdugu AI, 5G/Edge, server, stay at home company, tech company hisselerinin hepsinin gobeginde oldular. Uc gun sonra cikacak kartlar icin millet birbirini ezecek, adi “bulunamadigi icin fiyati $1000 ustune firlayan kartlar” olacak.

Nvidia bu yuksek degerli haliyle ARM’i alip yaridan cogunu kendi stoguyla odemek icin anlasti. Simdi “tasarimlari Apple’in iPhone’undan super bilgisayarlara kadar milyarlarca cihazda kullanilan teknoloji devi” oldu. Bugun yine yukseldi degeri. Yani bence bu 5 yili cok iyi yonettiler.

Yapay zeka deyince akla gelen isimlerden olmayi basardilar, oyun donanimi ile bu islere yonelik donanimlarini ayni arastirma & gelistirme butcesinden faydalanacak sekilde markalarini konumlandirdilar. Millet anca meme yapti.

“Uzmanlar” hissesi fazla mi degerli, daha nereye gidecek derken yarisini o hisseyle odeyerek ARM’i aldi ve degerine deger katti. Ne kadari sisirme, ne kadari piyasanin genel siskinligi, ne kadari “fake it till you make it” anlasilmadan they made it. Bu dakikadan sonra tufan kopup hissesi duman olsa da olur.

Simdi itiraz dosyalarini hazirlayacak olanlar dusunsun :mrgreen: 

epi tarafından düzenlendi
kaptanpedal beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
10 hours ago, epi said:

Nvidia bu yuksek degerli haliyle ARM’i alip yaridan cogunu kendi stoguyla odemek icin anlasti.

aynen, bunu ve diğer yazdıklarını demek için gelmiştim. Softbank nasıl bir yönetime sahip bilmiyorum ama bana emekli pokercileri anımsatıyorlar. Casinolarda poker oynayanlar bu amcalarla çok karşılaşırlar. İstatistik, olasılık vb zerre takmayan, feleğin çemberinden geçmiş bu eski kumarbazlar defalarca batıp geri çıkmışlardır. Tamamen kalpleriyle oynayan bu dayılar 5 benzemezle adalet dağıtırlar. Benim dışarıdan temiz ve ürkek bi tipim olduğundan çok üstüme gelirlerdi, Londra'da böyle Danny De Vito tipli bir amcayı epey silkeledikten sonra verilen arada muhabbet etmiştik de türk çıkmıştı. 2 defa hapse girmiş, 2 defa boşanmış, bir ara sıfır Bentley'e binmiş amcada ne hikayeler vardı. Koy Softbank yönetim kuruluna sırıtmaz. 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sorma, buyuk firsat kacirdik. 5 yil once cebimdeki $100 ile kredi karti borcu odeyecegime nvidia hissesi alsaydim simdi o kartin borcunu, faizini, avukat ucretini oderdi, uste de g.tume sokacak bir ceyreklik kalirdi.

(Hisse misse cebinde para olana guzel anlaminda. Yine de yaziyoruz iste, belki birimize bi faydasi olur)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok