Elektronik devlerine ağır soruşturma
1 1

Bu konuda 46 mesaj var

Dağıtıcı piyasaya düşük fiyattan mal verip herkese "kar marjınızı düşürmeyin, piyasayı kırmayın, kardeş kardeş geçinin, siz de kazanın ben de kazanayım" diyor. Dağıtıcı monopol, satıcılar oligopol yapısı içerisine giriyorlar. Benim anladığım bu. Konu üzerinde daha bilgili birisi varsa yazacaklarını seve seve okurum.

 

Ceza kesilir, kalınan yerden aynen devam edilir. Geçmişte böyle olmuştur, göstermelik cezalardır bunlar. Kapitalist düzen gereğidir.

 

Daha ağır bir dil kullanırdım ama gerek yok :/.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

sozcu mal gazatesi adblock olana kapali oldugu icin durmadanda masallah sozcu mal gaztesinden baksa yere link verilmiyo forumun resmi gaztesi sanki

 

 

turkiyede hic bir halt olmaz

 

bim,A101 ve şok bu 3 magaza bi cok urununu kurusu kurusuna ayni paraya satiyo

kuru yemisler ton baligi manti falan filan gibi

 

kurusu kurusuna ayni fiyat ureticileride cogunlukla ayni degil

 

kisacasi kazik var yok demek olmasada da amerikada falan avrupada yapamazsin bunu

 

kurusu kurusunna ayni gram ayni tip urunu kendi makalarinla boyle satarsan rekabet kurumlari coker

 

ayni fiyati anlasmadan vermzsin

 

burda yani 2.45 2.50 2.40 degil hepsi 2.45 e veriyorsa ve bu onlarca kalemde boyle ise anlasilmistir

 

burasi turkiyede bi buyuk basin kafasi bozulmadikca ceza meza da olmaz cozum falan hic cikmaz

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aral İthalat'a tepkileri anlayabiliyorum. Ama unutmamak gereken bir durum var. Türkiye'de orjinal oyun satışı/pazarı diye bir durum yokken Aral bu işe girip ciddi paralar harcadı. Dağıtıcı ve üretici firmalarla anlaşmalar yapıp stok aldı ve bu stokların bir kısmını satamadılar, ellerinde patladı. İade de edemediler, sadece bir kısmı için belki bir rebate alıp zararlarını azalttılar. Bu sektöre o tarihlerde kimse girmeyi düşünmedi, yatırım yapmadı. Bu firmayı yatırım yaptı, sektörü bir şekilde itip çekip geliştirmeye çalıştı diye suçlamak bana çok mantıklı gelmiyor. Steam ve diğer online oyun siteleri ile rekabet edecek şartlar yaratmalarını beklemek hepimizin hakkı olsa da biraz da bu açıdan bakmak lazım diye düşünüyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@ Sanki Aral'a vefa borcumuz var gibi bir anlam çıkıyor yazdıklarınızdan. İsterse babamın şirketi olsun, bu politikalar devam ettikçe alabilecekleri cezalar hiç umrumda olmaz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Pazarın, rekabet ortamının oluşmaması tüketicinin suçu değil. Aral' ın bahsettiğiniz çabaları sonucu "pazarın kaymağını yeme" çabası bir açıdan haklı görülebilir ama bu tekelleşmeyi haklı çıkarmaz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aral'ın hiç savunulacak tarafı yok.

Ben o kötü zamanları çok iyi hatırlıyorum, bir gün birinin alışveriş sepetinde 3 adet kutulu "orjinal" oyun görmüştüm, bana o gün sorsaydınız "zengin kime denir?" diye ben o adamı gösterirdim. O zamanlarda da fahiş fiyatlara oyun satıyorlardı bugün de aynen öyle satıyorlar. Tahtakale kafası.

Ne yapalım yani, Ömer Faruk bey teknesinde viskisi huzurla yudumlasın diye biz Aral'a acıyıp daha fazla mı verelim? 
 
 

Dünyada bir sürü benzer örnekleri var. 90'larda Polonya gibi ülkelerde oyun satan dükkanlar yokmuş. Şimdi Polonya'nın oyun sektörü ekonomi dergilerine kapak oluyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sadece Aral ve satılan oyunlar üzerine yoğunlaşılmış ama haberde şu da var:

 

Kurum, tüketici elektroniği alanında faaliyet gösteren dev şirketlerden de LG, Teknosa, Vestel, Türk Philips ve Vatan Bilgisayar şirketlerinin soruşturmasını tamamladı.

Soruşturma raporunda LG ve Teknosa'nın tüketici elektroniği piyasasında perakende fiyatların tespiti konusunda anlaşma içinde hareket ederek rekabeti engelledikleri tespitine yer verildi. Kurum, bu ihlal nedeniyle şirketlere cirolarının yüzde 10'nuna kadar ceza verilmesi gerektiğini Kurul'a rapor etti. Kurum ayrıca Vestel ile Türk Philips şirketlerinin ayrı ayrı ürünlerinin perakende satışını yapan teşebbüslerin yeniden satış fiyatını tespit ederek rekabet kurallarını çiğnediğini soruşturma raporuna yazdı.

Kurum bu iki şirket için de ayrı ayrı cirolarının yüzde 10'u oranında ceza ödemeleri gerektiğini Kurul'a bildirdi. Kurum, aynı soruşturma kapsamında incelediği Vatan Bilgisayar ile ilgili ise tüketici elektroniği piyasasında rekabeti bozucu nitelikte yeterli delile ulaşamadığını soruşturma raporuna yazdı.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@CandleGarden

Bu mantıkla Teknosa'da ürün satan hemen hemen tüm bilindik markalar ceza alırlar. Perakendenin büyük oyuncuları ile üreticiler gayet anlaşmalılar. Dikkat ederseniz bazı üreticilerin bir modeli sadece Teknosa'da var diğer modeli sadece Vatan'da gibi konulara da rastlarsınız. Bu ve benzer bir çok yöntemle perakende mağazalar ile üreticiler bu kanunları delecek yöntemler uyguluyorlar.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

90'lı yıllarda bir süre 2000'lerde ise Aral İthalat ile direkt olarak çalışma fırsatı buldum. 2000'lerde kendi bulunduğumuz şehir ölçüsünde adetli alımlarda yaptım. Şunu söyleyeyim perakende sektöründe ceza kesmek istedikten sonra en küçük oyunculardan bir tanesi Aral'dır. Bu adamların yaptığı şey ürünlerin üzerine bir satış fiyatı basması. Belirli bir indirim haricinde piyasanın bozulmasına izin vermiyorlar. Ayrıca bir miktar iade edebiliyorsunuz satın aldığınız ürünleri. Şimdi nasıl bilemiyorum ama bunlar perakende sektöründe gayet doğal bir şeydir. Aslına bakarsanız satıcılarda tavan ve taban fiyatın bozulmasını istemezler sonuçta kar maksimizasyonu bu tarz ürünlerde önemlidir. Birincil rekabet ürünleri değil bunlar, marjınızı bu tarz ürünler ile düzeltirsiniz. 

 

Daha büyük oyuncularda daha sert hareketler yapılıyor. Marj dengesini bozanlara mal vermemek veya fiyat düşürmek için ara toplantıcılardan mal sağlamak gibi. Bakanlıkta bu durumları bal gibi biliyor hatta en az 20 senedir biliyorlar. Aslında kim kimin ne olduğunu çok iyi biliyor ama sistemin bozulması devlet dahil kimsenin işine gelmiyor diyelim. Yoksa daha ürünlerin gümrük aşamasından satışa sunulana kadar neler yaşanıyor neler. Daha fazla ayrıntıya da girmeyeyim...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hemen bir soru paralel ithalat noktasinda. Ayrintiya girmeyecegim ama biraz dusununce bazi noktalara ulasirsiniz.

Ben sirket icin sectigim urunlerde exclusive ithalatci olacak sekilde imza atiyorum. Uretici de bunu kabul ediyor. Bu ne demek. Turkiye de bu markayi sadece ben satarim demek.Bunu satıcı veya üretici de kabul ediyor. Türkiyedeki başka bir satıcıya adetli mal satmamayı kabul ediyor. Bu tarz anlaşmalar gerektiğinde gümrükte de size bazı haklar tanıyor. Eğer kazaran ürün Türkiye içine paralel olarak gidi ise, seri numaralarından ürününü ne yolla geldiğini ve bu durumu tazmin etmeyi içeren anlaşmalar bunlar. 

 

Bir ürün düşünün mesela cep telefonu memlekette orijinal distribütör tarafından satılandan daha fazlası paralel ithalat yoluyla satılacak hemde daha uygun fiyata. Böyle bir durumu kabul etmek için ya salak olmanız lazım yada işin içinde olmanız lazım. Paralel ithalat mal Dubai üzerinden geliyor ise tek bir email ile o malın girişini kesebilirsiniz. Bunları kolay gibi anlatıyorum ama şirketler arasındaki sözleşmeler bu tarz hakları gerçekten sağlıyor. O malın gümrükten geçmesini de durdurursunuz. Ama olmuyor neden acaba?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim aldigim tv mesela (vestel) sadece Teknosada vardi, mediamarkt veya vatanda satilmiyordu o model.. Ayni ozellliklerde baska isimli bir model 400-500 tl daha pahaliya satiliyordu.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bence asıl sorgulamaları gereken ABD'de 60$ olan Fifa 17(örnek veriyorum) gibi bir oyunu burada nasıl 279 tl fiyat etiketiyle sattıkları.

 

Kaldı ki o 60$ son kullanıcı fiyatı, dağıtıcı olarak çok daha ucuza alıyorlardır.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Doğrudur ama Steam gibi yerlerde bazı oyunlarda bizim ülkeye çok rahat farklı fiyatlandırma yapabiliyor bazı firmalar.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Vatan Bilgisayar San. ve Tic. A.Ş.’ye 10.363.565,71 TL

Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş.’ye 9.181.876,58 TL

Vestel Ticaret A.Ş.’ye 8.024.370,30 TL

Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş.’ye 7.651.563,82 TL

LG Electronics Tic. A.Ş.’ye 6.221.201,00 TL

M.S. İstanbul İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti.’ye 5.776.015,29 TL (Media Markt)

Doğan Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama A.Ş.’ye 2.307.544,54 TL

Gold Teknoloji Marketleri San. ve Tic. A.Ş.’ye 1.489.549,58 TL

Türk Philips Ticaret A.Ş.’ye 1.255.290,42 TL

Kliksa İç ve Dış Ticaret A.Ş.’ye 1.192.116,00 TL

Aral Oyun Konsol ve Aksesuar Tic. A.Ş.’ye 863.538,50 TL

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Valla su tablo bana pek normal gelmedi. Disaridan bakildiginda rakamlar kucuk gözükebilir ancak ödeyecek firmalarin herhangi bir sıkışıklığı varsa -ki oldugunu bizzat biliyorum- o firmalari zorlayacaktir. Finansman icin ortak almak su an en mantikli çözüm olacaktir. Benim aklima piyasaya yeni oyuncular geliyor fikri geldi hemen.

 

Yeni oyuncular derken firma olarak değil ortak veya yonetim kadrosu olarak düşünün. Bknz Turkcell yonetim kurulu.. Bana sanki Aral bir arac olarak kullanildi gibi geliyor acik konusmak gerekirse...

 

Ilginc işler donuyor bakalim ne cikacak altindan..

kronus beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Cezalar sadece oyun satışları ile alakalı değil. Aral, D&R, Teknosa, Vatan, Gold ve Kliksa oyun ve konsol satışlarında anlaşıp haksız rekabet yaptıklarından.

 

LG, Teknosa, MediaMarkt, Vestel ve Philips tüketici elektroniği (ağırlıkla TV muhtemelen) kendi aralarında fiyat konularında anlaşıp haksız rekabet yaptıklarından ceza alıyor.

 

Bimeks suçsuz bulunuyor. Daha doğrusu delil bulunamıyor.

 

Tabi Teknosa iki farklı yerden de ceza aldığından ayrıca Kliksa da Sabancı holding bünyesinde olduğundan 20 milyon TL gibi en sağlam ceza Sabancı'ya gelmiş.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok