• entries
    10
  • comments
    18
  • views
    5.595

0
Antik Antalya

Entry posted by pentaman · - 1.988 views

Türkiye'de bulunan antik kentlerin keşfi için biraz geç bir yaşa sahip olsam da son 3-4 yıldır nerede kim yaşamış, nasıl yaşamış ? gibi meraklarım oldu. Senede 3-4 defa Antalya'ya gidiyorum, daha çok kongreler, arada sırada da tatil için. Ancak Antalya'da antik kentleri gezme fırsatım olmamıştı. Bunda antik kentler arasındaki mesafelerin uzak oluşu, otelin içine kapandık mı başka bir yere çıkmıyor oluşumuz gibi etkenler ön plandaydı tabi. Bu kongreye sadece sunum yapmak için geldiğimden geliş ve gidiş günlerimi ayırdım ve bir araba kiralayıp en azından antik kentlerden ikisini gezmek için vakit buldum.

 

Perge Antik Kenti

 

Antik tiyatrosu hala hayatta olsa da ziyarete açık değil maalesef, ancak göreceklerinizin yanında tiyatro açıkçası biraz sönük kalıyor. Perge antik kenti oldukça büyük bir alanda kurulu ve iki ana caddede sütunlu kamu binalarının kalıntılarıyla çevrili çeşmeleri-hamamları olan bir kent. Yine agora yani pazar alanı oldukça büyük ve ortasında ayazma-kutsal alan gibi bir anıt halen duruyor. 

 

Antik tiyatro :

OvZnq5.jpg

 

Gymnasium'a giden cadde (yön olayını çözememiş biri olarak direkt aklımda böyle yer etti :) )

v6LdR6.jpg

 

Ana cadde bitimi ve tak, hemen arkasında sütunların sonunda da çeşme : 

WqZA92.jpg

 

Diğer gezebildiğim antik kent ise daha çok tiyatrosunun oldukça iyi durumda kalmış olmasıyla hepimizin bildiği Aspendos. Aslında su kemerleri inanılmaz ihtişamlı olan kentin tiyatrosu hep daha ön planda kalmış ama sabredip yukarı kentin sonuna kadar giderseniz eğer su kemerlerini görebileceksiniz.

 

Su kemerleri :

JZ4rko.jpg

 

M.S. 2-3. yy'a kadar yaşamış her kentte bir bazilika kampanyası. Bazilikanın üst katında sonradan eklenmiş görünen duvar kalıntıları ne zaman eklendi diye merak ediyor insan) :

16kmMA.jpg

 

Panoramik olarak meclis ve agora kalıntıları:

QLlEJA.jpg


TatanQa and Mr.Smith beğendi
0


6 Comments


Antalya'ya sık gidiyorsanız Burdur'a 30 km uzaklıkta Ağlasunda Pisidia Sagalossos antik kenti var. Mutlaka ziyaret edin ilk bahar veya yaz ayında. Sonra bana teşekkür edersiniz. Büyük İskenderin tepeden ele geçirmek üzereyken hayranlıkla izlediği bir yerdir

RFID tarafından düzenlendi
pentaman beğendi

Share this comment


Link to comment

Ben de Ege kıyılarındaki antik kentleri geziyorum fırsat buldukça. En son Knidos ve Kaunos'a gittim. Ben de senin gibi biraz geç uyandım mevzuya :) Tüm dünyadan, binlerce km. öteden insanlar bu mekanları ziyarete geliyor hiç üşenmeden, bizlerse yanıbaşımızda duran bu olağanüstü kültür hazinelerine dönüp bakmıyoruz bile.

 

Her neyse, zararın neresinden dönersek kardır :) Buraları gidin görün, o taş duvarların, mermer sütunların ardında yatan tarihi, hikayeleri araştırın arkadaşlar. Dünyaya, hayata bakışınızı bile değiştiriyor.

pentaman beğendi

Share this comment


Link to comment

Buraları gezip, araştırdıkça ne kadar değerli hazinenin çalınmış olduğunu görüp üzülüyorsunuz. Hala da çalınmaya devam ediyor. Ülkedeki sayısız tarihi mekan şu an defineciler tarafından kazılıyor. Onlar işini bitirdikten sonra kalanları araştırmaya başlıyoruz. 

pentaman beğendi

Share this comment


Link to comment
On 15.12.2018 at 18:06, Altan Yoklar said:

Fotoğraflar kurbağa olmuş sanırım.

 

Altan hocam sanırım hizliresim vpn arkasından görünmüyor.

23 saat önce, RFID said:

Antalya'ya sık gidiyorsanız Burdur'a 30 km uzaklıkta Ağlasunda Pisidia Sagalossos antik kenti var. Mutlaka ziyaret edin ilk bahar veya yaz ayında. Sonra bana teşekkür edersiniz. Büyük İskenderin tepeden ele geçirmek üzereyken hayranlıkla izlediği bir yerdir

 

Burdur ve yolun ters yönünde kalan Demre'ye sırasıyla gitmeyi planlıyorum. Bunlara gidebilmek aynı gün imkansız tabi, bakalım ilk fırsatta sırasıyla gitmek istiyorum.

Share this comment


Link to comment

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap