NAS cihazları üzerine.
0

Bu konuda 25 mesaj var

Benim şöyle:

 

- QNAP'ten (459 Pro II)  4 x 3.5" sata disk slotlu, 4 x 3tb raid5 konfig.

- 2 x gigabit lan portlu, switch'te portlar team konfig.

- önde usb 3.0 port barındıran (eldeki portable gelip geçici usb diskleri nas'a takıp içindeki dosyaları almak için arkasına dolanmak zorunda kalmamak) ,

- arkada da eSata porta bağlı daimi bir harici disk (backup job ile önemli dataları(foto) nas'tan bu diske haftada bir incremental olarak almak için)

- Sabah 10da açılıp, gece 1 de kapanan

- internet üzerinden erişilebilen (SOL fiber 5 mbit upload)

- önemli bildirimleri e-mail ile gönderen

- APC UPS'e bağlı ve elektrik gidince NAS'ı kapatacak şekilde ayarlı

- full bluray iso'ları networkteki htpc'den oynatabilen

- film, müzik ve foto arşivi barındırmak için kullanılan

 

bir setup'ım var

ObiWan beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evde iki cihaz kullanıyorum, WD MyCloud Live Duo (4-5 yıllık bir model) ve WD MyBook Mirror.

 

En basit haliyle depolama için kullanıyorum. Yedekleme, torrent vs özellikleri kullanmadığım için bu cihazlar beklentimi karşılıyor. Bunlara USB ile bağlı birer harici disk de var, onlar da depolama işi görüyor.

 

Daha önce Seagate'in tek diskli bir cihazını kullanmıştım. Arayüzü Flash temelli olduğu için günümüzde pek işe yaramıyor. Cihazı açıp içindeki diski sökeceğim bir ara.

 

Ofiste iş gereği sık sık Synology ve Qnap cihazlar elimden geçiyor. Synology ürünlerine bayağı ısındığımı söyleyebilirim. Evdeki tüm depolama kalabalığını ortadan kaldırıp tek bir 5 yuvalı cihaz kurasım var.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Uzun süre WD Mybook Live ardından yine uzun süre WD Mybook Cloud kullandım. Her ikisi de tek diskli ve 3 TB modellerdi. Bunları kullanım amacım depolama ve yedekleme idi. TimeMachine olarak kulllanmak, telefonlardaki foroları otomatik yedeklemek, torrentden indirilen içeriği depolamak ve evde tüm cihazlarının erişiminin ve çalmasını sağlamak. Çok işime yaradı ve NAS sız bir çözüm pek düşünemiyorum. Son derece rahat pratik, sessiz ve masrafsız. İnternet üzerinden erişimi  bu özelliği olmasına rağmen WD serisini kullanırken pek yapmadım. 

 

Geçen hafta Synology DS216j aldım. Almamdaki temel motivasyon bunu DAC a (stereo sistem için kullandığım dijital-analog converter) bağlayıp, herhangi cplayerı çalıştırmaya gerek kalmaksınız cep telefonumdan ya da bilgisayarımdan müziğimi dinlemek/yönetmekdi. Diğer konuda da yazdığım gibi sorunsuz ve mükemmel şekilde çalışıyor. Arada bir player olmadan evde müzik dinleyebiliyorum. Buda bana Macbook u dac ın yanına taşıma ya da poorn hourda TV yi açarak müzik seçme gibi uğraşılardan kurtardı. 

Temel olan bu iş hallolurken NAS çözümünü Synolgy nin WD ye göre daha porfesyonel olarak çözdüğünü gördüm. 

 

Yukarıdaki kullanımıma ek olarak Synolgy ile şunlar da sağlandı :

 - Eşimin ayrı benim ayrı accountum ile telefonlarımızı farklı folderlarda farklı erişim limitleri ile yedeklemek (bu WD de de yapılabilirdi ama biraz daha uğraşmak lazımdı)

 - Evdeki içeriğe iş yerimden de erişip müzik arşivimi aynenişyerinden de oynatabilmek. DS Audio isimli programla bu mümkün oluyor. 

 - Fotoğraf arşivimin tamamını her an her yerden ulaşabilmek.

 - klasör senkronizasyonu ile dosyaların güncel hallerini sürekli yanımda bulundurmak. 

 

Müzik kısmını bir kenara koyarsak (benim için çok önemliydi) WD ile Synology arasında çözümü daha pratik sunmak haricinde çok fark yok. 

Elbette RAID synology de mümkün. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Synology DS213j kullanıyorum 2 senedir. Evde yedekleme, depolama ve torrent işleri için kullanmaktayım. 2 tane disk takılabiliyor. USB 2.0 portundan başka bir harici diske yedek de alıyorum. Yeni modellerinde işlemcileri daha hızlı elbette ama şu anda benim işimi görüyor ve çok memnunum. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

EVde kullanılan bu tip cihazlarda gürültü ve elektrik kullanımını düşünmek gerekiyor. 

 

Kullanılmadığında sleep benzeri bir konuma geçiyor , en azından bazı modellerde fan duruyormuş. Bu fena değil. Güç kullanımı 5-10 W arası görünüyor, o da fena değil.

Torrent kullanmıyorum. Jdownloader yüklenebiiyormuş bunlara , önemli artı. Router da kullanılmıyor çünkü.

 

Ben aynı sorunları nasıl çözüyorum diye düşündüm. 

-Sürekli kullandığım dosyaları OneDrive 'da tutuyorum. Onlar kaybetmezler. internette tutmak istemeyeceğim yasal dokumanları şifreleyip gönderiyuorum. Yeterli güvenliği.

-Fotorrafları Google Photos ta tutuyorum. Kullanım konforu ve araçlar benim lokal çözebileceğim birşey değil.

-Müzik streaming Spotify ile çözüldüğünden sorun yok. Bütün arşiviniz FLAC ise o zaman NAS 'ın anlamı var.

-Audiobook ve Anime streaming işini Router a bağladığım usb bellek ile çözdüm.  DAha büyük bellek işe değiştiririm zamanla.

-Torrent kullanmam gerekirse router yapıyor.

 

-En büyük fark Film arşivinde . Büyük film arşiviniz varsa , her cihazdan ulaşmak gerekiyorsa o zaman bu tek çözüm.  Ben ext harddisk i tv bağlıyorum, NAS kadar pratik değil ama atla deve de değil.

 

Uygun bir cihaz denk gelirse alınabilir benim açımdan , ama getirisi sınırlı .

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

NAS işine Synology DS213 ile girmiştim. Bu cihaz üzerinde 2 adet 2 TB'lık Seagate Barracuda 7200 RPM HDD RAID 1 modunda çalışıyor. Router'a 1 adet Gbit port ile bağlı.

 

Synology'nin uyku modu çok başarılı, seçeceğiniz bir süre boyunca disk aktivitesi olmazsa sadece diskler değil tüm cihaz uyku moduna geçiyor. Fakat cihaza takılı HDD'ler, çalıştıkları zamanlarda rahatsız edici bir uğultu çıkarıyordu. Bu yüzden cihazı önceleri çalışma odasında tutmama rağmen, gürültüden kurtulmak için çalışma odasının hemen yanında yer alan tavanarası kısmına taşıdım; duvara uygun ölçüde delik açarak da ethernet ve güç kablolarını buradan geçirdim. Bu yöntemi herkese tavsiye ediyorum. NAS'ı tavanarasına, kilere atın ve gürültüden kurtulun :)

 

FLAC, DSD arşivi genişlemeye başlayınca 2 TB alan yetmemeye başladı tabii. Ben de 2. elde çok uygun bir fiyata 4 adet 2 TB Seagate Barracuda 7200 RPM diskle birlikte Lenovo ix4-300d NAS cihazı satın aldım. Bu cihazın işletim sistemi Synology DSM kadar yetenekli ve kullanışlı değil, ama RAID 5 modunda yapılandırdığım ve bana toplamda 4.42 TB depolama alanı sunan cihazı, Synology NAS'a "Remote Folder" olarak tanımladım. Böylece cihaz Synology NAS'ın uzantısı haline geldi. Bu cihazda iki adet Gbit ethernet portu var ama sadece 1 tanesini kullanıyorum, performansı benim kullanım senaryom için yeterli seviyede.

 

Lenovo NAS uyku modunu desteklemiyor, sadece disklere erişim olmazsa sizin belirlediğiniz bir süre sonrasında diskleri stand-by moduna alıyor. Ben de bu NAS'ı 18:00 - 02:00 arası çalışıp daha sonra kendisini kapatacak şekilde ayarlardım. Evde olmadığım zamanlarda cihazı boşu boşuna çalıştırmaya gerek yok. Uzaktan erişmek istediğim dosyaları da Synology NAS'ta tutuyorum.

 

Her iki NAS cihazı Eaton 5E 650I model bir UPS'e bağladım. Synology DSM bu UPS'i tanıyor ve enerji kesintisi olduğunda NAS'ı ve sonrasında UPS'i otomatikman kapatmasını sağlayabiliyorum. Lenovo NAS'ı UPS'e tanıtamadım çünkü UPS üzerindeki tek USB girişine Synology NAS bağlı. Bu durumda UPS kapandığı vakit Lenovo NAS da ister istemez kapanıyor yani.

 

Synology NAS'ın USB 3.0 girişinden 500 GB'lık bir 2.5" harici disk bağlı. Bu diske çok önemli dosyalar yedekleniyor. Aynı zamanda DSM işletim sistemi, tanımlayacağınız bir bulut hesabına, belirlediğiniz klasör/klasörlerin otomatik olarak yedeklenmesine imkan tanıyor. Bu şekide Google Drive hesabımdaki alana çok önemli dosyaları yedekliyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@Makaan gibi bende uzun süre WDnin NAS serilerinin ikisini de kullandım, hatta SSH üzerinden Transmission kurmuştum torrent işini de onlardan hallediyordum fakat zaman içerisinde uğraşacak vaktim azaldığından daha pratik çözüm sunan NAS cihazlarından almaya karar verip QNap TS212P aldım. Sonuçta WD de TS212P de Arm işlemcili ve linux çalıştırıyor, teoride ikisinde de aynı şeyleri yapmanız mümkün ama WD de SSH den bağlanıp komut yazıp uğraşarak yaptığınız şeyleri Qnap da 1 tık ile 10sn de halledebiliyorsunuz.

 

NASın programları fena değil ama şimdi yeni NAS alacak olsam Synology alırdım. Qnap'ın yazılım desteğinden memnun değilim. Şu tarihte çıkacak veya düzelecek dedikleri bir şey 6 ay sonra çıkabiliyor ya da vaz geçtik biz ondan tarzında takılabiliyorlar. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim QNap son zamanlarda sürekli olarak kitlenmeye başladı, firmware kaynaklı olabilir bir sonraki güncellemeye kadar bekleyeceğim fakat düzelmezse Synology DS216+II almayı düşünüyorum amazondan. Model hakkında bilgisi olan veya başka tavsiyesi olan var mı?

 

https://www.amazon.com/Synology-NAS-DiskStation-Diskless-DS216/dp/B01EMQYGWA/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1482350456&sr=8-1&keywords=ds216%2Bii&th=1

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Disklerden olduğunu sanmıyorum çünkü içinde çok fazla fotoğraf olan klasörlere web arayüzünden baktıktan sonra ip alamamaya başlıyor, resetleyene kadar çözülmüyor sorun. Çok büyük ihtimalle firmware kaynaklıdır, forumunda da aynısı olmasa da benzer şikayeti olanlar vardı.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam sabit IP verip denediniz mi problemin devam edip etmediğini. Modemden veya routerdan kaynaklanan bir sorun da olabilir mi diye düşündürdü bir an. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@SkyWarrior NAS kullanıp da cihaza sabit IP atamayan yoktur herhalde :)

 

Benim aklıma ısınma sorunu geldi. Cihazın havalandırmasında bir sorun olmasın? Bendeki Lenovo NAS'ta, cihazın fanı sürekli faal olmasına rağmen çift çekirdekli ARM işlemci sürekli 60 derecelerde geziyor mesela. Soğutma konusunda sıkıntı varsa işlemciye yük bindiren durumlarda kolayca 100 derecelere fırlayabilir işlemci sıcaklığı. İşlemci "throttling" yapıyorsa, meydana gelen kasılma, takılmaların sebebi bu olabilir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@SkyWarrior @@Najaz öneriler için teşekkürler. Sabit IPsi var cihazın, sıcaklıkta da dikkatimi çeken bir şeye rastlamadım, arada açtıkça bakıyorum 40 derece civarında geziyor hiç 50 lere çıktığını görmedim şimdiye kadar.

 

Bu gün firmware güncellemesi geldi bir süre takip edip duruma göre hareket edeceğim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Konu ile ilgili güncelleme yapayım, son firmware güncellemesinden sonra sorun daha beter hale geldi. 

 

NASı yeniden başlatınca her şey normal şekilde çalışıyor, bir süre sonra ağdan düşüyor modem arayüzünden filan kayboluyor bağlı cihazlar listesinden. Fakat ip sini yazınca erişebiliyorsunuz. Yalnız bu durum olduğunda internet ile olan bağlantısı kesiliyor sanırım çünkü torrent vs. ne varsa internet ile işi olan hiçbiri veri alışverişi yapamıyor. Sorun genelde rastgele zamanlarda oluyor. Kabloyu değiştirdim, statik ipyi ve kendi belirlediğim DNS serverları kapattım. Bir süre de böyle deneyeceğim. Destek bölümüne de mail attım durum ile ilgili ama henüz dönüş olmadı.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Konuyu hortlatmak gibi olacak ama WD My Cloud 2TB tek diskli modeli bugun mediamarkta sordum. Kutulu jelatini dahi açılmamış ve fiyat 300lira. Bayadır nas işine  girmek istiyordum fırsat bu fırsat alınır mı sizce ? Harici harddisk bağlayıp nas yedeklemesini de o şekilde çözerim. Ne düşünüyorsunuz ? Yeni home modeli nas gibi değil zaten. Qnap ve synology bana baya tuzlu geliyor şuan açıkçası.

 

Cihaz incelemesi :

 

ehuseyin tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Cok takip ettigim aletler degil ama hizlica bir baktim, 300 liraya o alet cok ucuz gibi, kesinlikle alin oyle ise.

 

NAS genel manada zaten cok kullanisli bir cozum veri depolama acisindan,ozellikle ev icndeki network de iyi ise. Tak cikar derdi bitiyor:)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir süredir nas cihazı alma düşüncem var ama tecrübem olmadığından hangi marka model almam gerektiğine kara veremedim. Çok elzem olmadığından düşük bütçeli bir ürün işimi görecektir. Bağlantıda verdiğim ürün fiyat olarak uygun ama aşağıda sıraladığım kullanım amacını karşılar mı veya bu fonksiyonları yerine getirebilecek en uygun ürün sizce hangisi? 

https://www.epttavm.com/item/48841485_synology-ds115j--depolama-unitesi

 

Kullanım amacım:

- Dosyaları yedekleyerek heryerden erişim sağlamak (iş dosyaları, kişisel dosyalar, iphone yedeği alma vb.)

- iş ile ilgili ortak ftp server açarak veri paylaşımı.

- basit web siteleri yayınlamak (php mysql vb. )

superman tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Dediklerinizi yapar fakat performansı aynı anda kaç kişinin bağlı olup dosya transferi yapacağına, web sitelerinin ne kadar komplike olduğuna ve sayısına göre değişir. Bir de tavsiyem en azından 2 diskli bir model almanız yönünde olur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu ürünler uzun soluklu oluyor ve kısmak çok mantıklı değil bence. Ben en son 2 diskli model serisi Synology 218 serisine göz atmanızı tavsiye ederim. Sonuçta iş dosyaları vs de depolanacaksa en azından RAID 1 ile 2 diskle kendinizi sağlama almış olursunuz.

218, bu sene çıkmış olan seri. 216 serisi, 2015 yılının ürünü. Daha uygun fiyatlara bulma şansınız var.

https://www.synology.com/en-uk/products/compare/DS218+/DS218/DS218play/DS218j

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok