Tüm araçlara kış lastiği zorunluluğu
0

Bu konuda 20 mesaj var

Artık binek araçlara da kış lastiği zorunluymuş. Uygulamada valilikler karar alabilecekmiş hangi şehirde hangi sürede uygulanacağına. Benim gibi kış aylarında sadece hava iyiyken 5-10 km kullananlar ne yapacak bakalım :)

 

Michelin Crossclimate gibi lastikler bu koşulları sağlıyor mu acaba?

 

https://eksisozluk.com/entry/70366439

quad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, quad said:

Sadece kar yağdığı zaman değil, valiliğin ilan ettiği aylarda takmak zorundasın problem orada :)

tamam işte ben de ona karşılık bu yorumu yaptım :) yani yılda 3 gün kar yağacak, ben de arabayı karda 1 gün belki çıkarmam gerekecek diye lastik mi takacam... zorunluluk olması saçma. ben takmam, umrumda olmaz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

nasıl zorunlu ya, tamam kar yağan gün, don olan gün dışarda yaz lastiği ile dolaşana ceza yaz anladık da, diğer günlerde kim ne karışır... her gün yeni bir saçmalık çıkıyor...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

1 Nisan'a kadar kış lastiği zorunlu dediklerinde mart ayında hava 20 dereceye ulaşır ve o havada yaz lastiği kullanırken ceza yersem, fena küfür ederim:icon_rolleyes: 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben sürekli kış lastiği kullanıyorum. Tamamen üşengeçliğimden başka birşeyden değil. Yol tutuşuyla ilgili bir problem yaşamadım bugüne kadar, hatta İstanbul'da sürekli yağmur olduğu için kış lastikleri daha rahat ettiriyor diyebilirim. Tak çıkar insanı bıktırıyor, bir de lastikçiyle muhatap olmak ayrı bir dert her seferinde. Performans aracım olsa kış lastiği meselesi kafamı kurcalardı tabi de corollada en ciddi performans otobanda 120 km/s :) Belki hatalı ama diğer türlüsünü yaptığımda bir fark hissedemedim senelerce sonunda da böyle kaldı.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

yakın kardeşlerden biri lastik holding işine girmiştir o yüzden böyle bir karar alınmıştır. 
şahsen kış lastiği 2015 yılında 4x4 araca geçtiğimden beridir kullanmıyorum. aracımda 4x4 lastiği var ve her mevsim için uygun bir lastik. dize kadar karlı yollarda kış lastiği aracı olan arabalardan çok daha iyi performans gösteriyor. bundan dolayı lastik alma gereği duymadım. 

devlet 3 çocuk vaadi ile evlenen insansı varlıklar için beyaz eşyada kdv'yi nasıl kaldırdıysa lastikler içinde kaldırsın eğer cücük kadar cücükleri varsa. 

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Çok saçma yahu. Antalya'da yok ki ihtiyaç böyle bir şeye. Merkezde sıcaklık 5 derece civarına bile senede 2-3 kere inerse iner. Ha çevre ilçelere mesela Elmalı'ya, Korkuteli'ye gideceksen o zaman zincir bulundurursun yanında ihtiyaç olursa takarsın. Şimdi bu valilik merkeze göre mi karar verecek yoksa çevre ilçelere göre mi? Diyelim Antalya gerek yok dedi, Isparta tarafına işin düştü, il sınırını geçince jandarma durdurdu ve kış lastiği yok diye cezayı bastı, böyle mi olacak yani? Saçma komplo teorilerine pek prim vermek istemem ama galiba birileri gerçekten lastik işine giriyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ger sene gundeme geliyor ama iklimin oyle bazi ulkelerdeki gibi kesin ve sert olmamaisnda ozellikle istanbulda uygulanmiyor ama gundeme durmadan geliyor

 

kis lastigi diye bisi var mi bu arada emin degil

kis icin genel kullanim lastigi var sanirim

 

uoksa yumusak kuru zemin lastikleri

sert kis sartlari lastikleri

kar kastikleri yagmur lastikleri zirt pirt turker var

 

en iyi yol tutan en iyi perfmansi veren kuru yolda normal eski f2 tipi duz yumusak lastik boyle duz lastik olmaz tabii o yaris icin

ama yamurda kalinca o tip lastik tutunamiyor

derin oluklu lastik gerekiyor

 

istanbulda ne zaman yar yagacagi belli degil yagmadigi seneler var

 

yaz kis lastigi uygulamasi istanbula uygun degil

 

su an durum nasil bilmiyorum ama eskiden en ciddi sorun kabak yada kotu lastiklerdi

 

ortlama kullanima uygun lastikler istanbul icin yeterli

 

ama ikinci sorun parasi olanlar bile gerizekali gibi hareket ediyor

uyhun olmayan lastiklerle bilinmesine gorulmesine ragmen bisi olmaz diyip yola cikip sorun oluyorlar

 

ayni sekilde ehliyetsiz ve alkolu arac kullananlar gibi

normalde iste 1 bardak raki bile limite yeterken yarim sise devirip bana bisi olmaz diye kendini yola atanlar var dunyada ve ulkemizede

 

 

tahminim olsa olsa olsa max valilyere yetki verilir senede bi kackere uyarisi yapilir.

automatik su tarihden su tarihe demek ustelik mali kulfetlerini geiyorum uygunda degil kasimda 28 derece bile olabdigi zamani gorduk istanbulda

 

aha simdi onumuz bayram hele bide bahar yagmurlari bastirir donuste gorus kisalirsa tonla kaza olur yollarda kisyok kar yok 10 dk yagis ile yollarda gole doner otoyollarda takip mesafesi birakmayan dandirik lastikli araclar fren mesafesini tututrmamaz birbirlerine girerler

isallah olmaz

 

yaz kis lastik uygulamsi kesin ve daimi ilklim mesvim farklari olan sehirlerde ozellikle cehalet diz boyu millet laf dinmeiyor sorun oluyorsa uygulanir.

 

istanbu icin kar lastigi cok cok gerekli bisi degil

kis kicin yagmur lastigi

agir kis kosullari yagmur kar kastikleri zati bildigim kadariyla normal havalarda yahit israfina sebep oluyor fullden zarar

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kış lastiği kar lastiği değildir. Kış lastiğinin amacı sadece karda buzda gitmek değildir. Yaz lastikleri soğuk havada sertleşir, sert lastik de yeterli tutuşu sağlayamaz. Kış lastiği kauçuk oranı yüksek bir karışımdan üretilir, bu yüzden daha yumuşaktır, soğuk havada ideal sertliğe ulaşır. Sıcak havada da fazla yumuşar, hem yol tutuşu bozar hem de tüketimi arttırır. İşin güvenlik kısmı bir yana, arabanın yolu tutmaması bu kadar önemsizse büyük paralar verip performanslı arabalar almanın ne anlamı var? O zaman gidip hepimiz Peugeot filan alalım, sakin sakin gidelim önümüzdekiyle arada 500 metre bırakarak.

 

Kış lastiğinin maliyeti sanıldığı kadar yüksek de değil. Sonuçta iki senede bir takım lastik tüketiyorsanız kış lastiği kullandığınızda dört senede iki takım lastik tüketmiş olacaksınız. Lastiklerin saklanması biraz sıkıntılı tabi ama müşterilerine bu hizmeti veren lastikçiler var. Onları tercih ederseniz sıkıntı kalmaz. Hiç maliyeti yoktur demiyorum, ama sanki tamamen gereksiz yere dört tane daha lastik masrafı çıkmış gibi de olmuyor. Bir masraf oluyor tabi, ama sanıldığı kadar büyük değil. Arabayı kısa süre kullanıp satacak olan da kış lastiklerini arabayla birlikte verebilir, bunları satış fiyatına ekleyebilir. Mecbur bırakılan sadece siz (veya ben, bir kişi, bir zümre, vs.) olmadığı için zaten arabayı alanın da ihtiyacı olacak. Dışarıdan almak yerine hazır geliyor, onun da işine gelir.

 

Kış lastiği kullanım süresi valiliklere bırakılmış. Valilik zaten denetimlerin niteliğini de belirler. Ben sıcak iklimli yerlerde böyle bir dayatma olacağını sanmıyorum. Kışı soğuk yaşayan yerlerde ise kış lastiği kullanımı şart. İnanın bana, bu uygulama bizlere zarardan çok yarar getirir. Gözünüz gibi baktığınız arabanıza komplesini satsa sizin dört jantınız etmeyecek bir Şahin kabak lastikleri ıslak zeminde tutunamadığı için gelip vurursa ne demek istediğimi anlarsınız. Bunlar her gün yaşanan şeyler. Olmaz demeyin, piyango size de çıkabilir.

Firienholt beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

kış lastiğinin maliyeti yüksek olmayabilir. ama burada çok pahalı. çünkü bir dayatma var. zorunluluk var. haliyle de fiyatlar uçuyor. benim aracın jant büyüklüğünde kış lastiği bakayım dedim 4 bin 5 bin liraları görüyorum.

hayatta vermem ben o parayı lastiğe. asla hemde.

ayrıca havalar artık eskisi de stabil de değil.

ankarada bir gün hava -15 olurken ertesi gün 15 derece olabiliyor. hatta geçen sene uzun süre 15 dereceler civarında gezinmişti.

şimdi o sıcaklıklarda kış lastiklerinin yola tutunması ile dört mevsim ya da yaz lastiklerinin yola tutunması aynı mı olur? hangisi daha güvenli?

hava sıcaklığı 20 derecelerde gezinen mart ayında şubat ayında denetime girip bunda kış lastiği yok ceza keseceğiz derlerse o parayı benden alabilecek bir devlet yok ! o cezayı asla ödemem. 

karda, soğukta arabasını garajdan çıkarmayan ama hava sıcakken çıkaran kişiyi resmen soymak demek bu yasa.

 

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

kendi özel aracımı az kullandığım için senede 10 bin km yol yapıyorum, yani lastiğin diş derinliği henüz yasal sınırın altına inmeden önce 5 yıllık kullanım ömrü doluyor. Ben şimdi kış lastiği taksam 2 takımı da ziyan edeceğim.

 

Run-flat lastik kullanıyorum, bu lastikleri janta zarar vermeden çıkaracak cihazlar sadece belirli yetkili bayii olan büyük lastikçilerde var, bu bayilerin lastik, işçilik ve saklama ücretleri yüksek.

 

18" ve taban genişlişi büyük, 250 km ile sürüş yapmama olanak veren yüksek hız grubuna sahip performans lastiklerim var, tanesi 1000 küsür liralardan başlıyor, bunları düzgün saklatmak başlı başına dert.

 

O yüzden hiç uğraşamam kışlık lastikte, hava sıcaklığı 5 derecenin atına düşecekse bizim işyerinin kış lastikli doblosunu, o müsait değilse taksi kullanıyorum. Benim için çok daha az maliyeti ve az vakit kaybına yol açıyor.

 

Bir de araç arkadan itiş zaten, istediğin kadar kış lastiği tak, önden çekişli araç gibi olmuyor, o yüzden kar buz varsa, kapalı otoparkta yatıyor yavrucak.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

(2) İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır.

 

Yalniz iste burada @CandleGarden'in dedigi konu onemli, neye gore kontrol edecekler... Antalya'dayim ama Ankara plakayim ya da Sivas'tayim ama Antalya plakayim, nasil bir yol izlenecek... :icon_think:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ya ben bu hafta lastik alacaktım, sormuştum hatta diğer başlıkta ne alayım diye. Şimdi İstanbul içinde atıyorum Aralık ayında sadece 1 haftayı kış lastiği zorunlu ilan etseler o hafta kullanmayayım arabayı. Tutup Aralık - Şubat 3 ay zorunlu yaptık derlerse, hava 15 derece bile olsa ceza mı yiyeceğiz bunu anlayamadım.

 

Diğer konu şehirlerarası yollarda Aralık - Nisan zorunluluğu. Bu tüm Türkiye için geçerli gibi anlaşılıyor, güzel havada İstanbul - Çanakkale gitsem veya Adana - Mersin gitsem ceza mı yazacaklar? İstanbul içinde TEM ve E-5 şehirlerarası yol mu kabul edilecek?

 

Yaz ayında performansı kötü, yakıt yüketimi yüksek demeseler Nokian Weatherproof alıp geçerdim ama imkanım varsa yaz lastiği almak istiyorum. Biraz bekleyeceğim şu "yük ve yolcu taşıyan araç" ibaresi netleşir belki diye.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 hours ago, lawnmower said:

Kış lastiği kar lastiği değildir. Kış lastiğinin amacı sadece karda buzda gitmek değildir. Yaz lastikleri soğuk havada sertleşir, sert lastik de yeterli tutuşu sağlayamaz. Kış lastiği kauçuk oranı yüksek bir karışımdan üretilir, bu yüzden daha yumuşaktır, soğuk havada ideal sertliğe ulaşır. Sıcak havada da fazla yumuşar, hem yol tutuşu bozar hem de tüketimi arttırır. İşin güvenlik kısmı bir yana, arabanın yolu tutmaması bu kadar önemsizse büyük paralar verip performanslı arabalar almanın ne anlamı var? O zaman gidip hepimiz Peugeot filan alalım, sakin sakin gidelim önümüzdekiyle arada 500 metre bırakarak.

abicim kış lastiğinin ne olduğunu herkes biliyor zaten, zorlu koşullarda ne kadar faydalı bir şey olduğu da biliniyor ancak yol tutuşu iyi olan araçlarda, kar dışındaki koşullarda çok bir şey farkedemiyorum ben açıkçası. 

 

misal babamın mercedes'inin 1 set kış lastiği var. kış lastiği takıldığında hissettiğim tek şey yumuşak olmasından ötürü konforun artması, bunun dışında kar & buz olmadığı zamanlarda frenleme olsun viraj alma olsun benim açımdan herhangi hissedilir bir dezavantajı yok yaz lastiğinin. e ben aynı durumu kendi bmw'mde de yaşıyorum, yani geçen kışı yaz lastiği ile geçirdim komple ve kesinlikle herhangi olumsuz bir durum yaşamadım. koşulların kötü olduğu yerde de (aşırı yağmur & çamur vs) hızlı gitmiyorum, yavaş gidiyorum oluyor bitiyor. hava genel olarak 5c'nin altına pek inmediği için kış lastiği pek avantaj sağlayamıyor. şimdi ben yılda 3 gün kar yağacak diye gidip arabamın hayvan taban lastiklerine 5000 TL mi bayılacağım? tabii ki hayır...

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok