Yeni Sisteme Geçiş
1 1

Bu konuda 69 mesaj var

Malum geçtiğimiz günlerde bilgisayarı salondan odaya taşımak niyetiyle bir monitör arayışına girmiştim ve burada da paylaşmıştım. Sonrasında iş Asus PG278Q almaya kadar gitti. Tabi onunla birlikte uygun fiyatlı Logitech G105 de aldım klavye olarak. Logitech G700s ve Razer Deathadder elimde olduğundan ekstradan fare almadım. Tabi monitör, klavye gelince bu sefer 144 hz 2560x1440 çözünürlükte GTX 970 kesmez gazıyla gidip EVGA GTX 980Ti alarak yola devam ettim. En sonunda bununla da yetinmeyip tüm kasayı emekli etmeye karar verdim ki bununla ilgili ikinci el kısmında konu da açtım zaten. 

Yaklaşık 10 günlük parça ve fiyat araştırmaları ve buradaki değerli arkadaşlarımın yorumları sayesinde en sonunda parçalara karar verdim ve Inventus'tan gidip temin ettim. Dün akşam parçalar elime ulaştı. Şu andaki mevcut bilgisayarımdan sadece 6GB EVGA GTX 980Ti ile Sandisk 256 GB Ultra II SSD bu aşağıdaki parçalara ilave olarak gelecek. 

 

2016-03-01%2019.55.59.jpg2016-03-01%2019.55.09.jpg

 

Umarım bu akşam vakit bulur pc'yi toplamaya başlarım. İçinde bir adet 500GB Samsung 850 Evo ve bir adet de 256 GB Sandisk Ultra II ssd olacağından mekanik hdd düşünmedim zira Synology NAS'ta da  4TB WD Red ve 1 TB WD Green JBOD modda çalışıyorlar. Yakın zamanda oraya bir tane daha Red alırsam oradaki Green'i bu kasaya transfer edebilirim belki ama onun aciliyeti yok. Ne dersiniz ekstra HDD olmasında fayda olur mu şu anda? Bir de buna Windows 10 kuracağız malum. Normal kurulum ile UEFI kurulum arasındaki fark nedir? UEFI mi kurmak gerekli?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu saatten sonra guncel bi sistemlerde uefi disinda kurulum yapanlari umumi wclerde tuvalet kagidi rulosu olarak kullaniolarmis..

 

Nas falan varsa acil bi hdd gorunmuyor gibi bana burdan :)

TiesTorN beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

UEFI kurulum yapınca diski MBR yerine GPT formatında biçimlendiriyor. MBR'nin maksiumum disk boyutu 2TB iken GPT'de böyle bir sınırlandırma yok. Ancak boyut sınırlandırması dışında sistem diski olarak kullanıldığı zaman bilgisayar Sleep Moduna girdiğinde MBR'e göre biraz daha hızlı uyanması dışında performans olarak bir avantajını duymadım ben.

 

Windows 7 zamanı zordu GPT boot drive oluşturmak. Kasıp bu şekilde kurulum yapmama rağmen hiç bir avantajını görmeyip üstüne bi de dezavantaj oluşturunca (kullandığım bi kaç executable dosya GPT formatı sistem disklerinde çalışmıyordu) kurduğum yeni sistemlerde MBR kuruluma geri döndüm ben.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

GPT nin MBR ye göre bir avantajı bootcode u etkileyebilecek malwarelar GPT ve UEFI boot a zarar veremiyorlar. Her ne kadar MBR virüsleri geçmiş dönemde kalmış olsa da hala bazı zombiler ara ara çıkıyorlar ortalığa. Unsigned code çalışamıyor boot esnasında. Z77 çipsetler ve sonrasında UEFI kurulum artık şart gibi birşey. Öncesi için tamamen opsiyonel. P67ler ve Z68ler çok sefil bu konuda. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sistemi 500GB Samsung 850 Evo'ya kurmayı planlıyorum, muhtemelen Sandisk'ten daha hızlıdır.  Windows 10 Pro kurulum dosyalarının olduğu 16GB usb 3.0 flaş belleği sisteme takıp, sistem açılışında F8'e basarak karşımıza çıkan menüden uefi boot'u seçeceğiz sanırım. Bu arada benim mevcut Windows 8'den kalan anahtarımı kullanabilecek miyim Windows aktivasyonu için onu da göreceğiz. Önceki sistemde Windows 8 Pro, sonrasında 8.1 pro ve daha sonra 10 Pro yüklemiştim bu anahtar ile. Bir de elimde eski Windows 7 Home Premium var. Bunun anahtarı ile de kurulum yapılabilir mi? Ama bu durumuda Windows 10 Home iso'sunu çekmemiz lazım sanırım. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

UEFI kurulum nedir ki diye ben de baya bir salladım sonra kurup, açılış farkını görünce bir höstünüz demiştim, bu saatte UEFI kurulum yapılır artık.

 

Sistemi kuracağın SSD de Sandisk olsun, sistem SSD'den başladıktan sonra ahım şahım fark olmaz EVO ile onun arasında.

 

UEFI kurulum için ASUS'un BIOS'undan gerekli ayarları yapman lazım, yapmazsan varsayılan legacy mode olarak kurar, geçer.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Windows 10 konusuna da gelirsek, Windows 8'in standart versiyonsa zaten Home Edition kurulur, yok Pro ise versiyon Windows 10 da o şekilde kurulur.

 

İlk olarak Windows 8 kurup, onun üzerine de upgrade olarak kurup, Windows'u etkinleştireceksin, tabii Windows 8(diyoruz da sen 8.1 demek istiyorsundur, neyse) kurulu ve etkinleştirilmiş ise tekrar kurmaya falan gerek yok, Windows 8 versiyonuna göre(Standart, Pro ?) Windows 10 kurulum dosyasını indirip upgrade işlemi yapılacak, bundan sonra da internete bağlandığında PC'nin donanımı Microsoft'a bildirilecek ve sonrasında artık aynı PC'ye hiçbir key falan girmeden temiz Windows 10 da kurabileceksin. Taa ki anakart değişene kadar.

 

Bunları da tekrar ettirdin ya Ozan, neyse artık.:D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ASUS için de şimdi BIOS ayarları isim isim aklımda değil, akşam bir mesaj çakarsan Steam'den yardımcı olurum.:)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@T800 : İyi dileklerin için teşekkürler. Yalnız ben direk Windows 10 kurmak istiyorum artık bu saatten sonra 8-8.1-10 diye uğraşmam herhalde. Bendeki eski 8 anahtarı zira ama dediğim gibi onu eski 4690k'lı sistemde kullandım zaten. Oradan windows 10'a yükselttim ve hatta sonra temiz kurulum dahi yaptım ve key istemedi dediğin gibi. Şimdi aynı key ile sistem değiştirdim diye bu yeni sisteme kurulum yapamam sanırım değil mi onu soruyorum. Yok öyle olmuyorsa elimde bir de eski kutulu Windows 7 Home Premium var. Onun anahtarını windows 10 kurulumunda direk girsem işe yarar mı? MS'un dediğine göre son 10.586 versiyonu ile direk Windows 10 kurabilmemiz lazım ve yine eski Windows 7 ve 8 anahtarlarını girince kabul etmesi lazım diye biliyorum. Eğer bu iki şekilde de sıfır ilk kurulumda Windows 10 aktive olmazsa o durumda son çare GG gibi yerlerden bir key alacağız 80-90 liraya.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kuramazsın artık sıfırdan anakart değiştiği için, ya da doğru ifade edersek kurarsın da etkinleştiremezsin. O vakit tekrar ya sıfırdan 8, 8.1, 10 diye gideceksin ki(Hala Windows 8 için 8.1 upgrade hizmeti veriyor mu Microsoft? Vermiyorsa zaten 8.1 de olmaz, Windows 8'in 8.1 atlanarak direkt Windows 10'a upgrade edilebilmesi ile ilgili bilgim yok) uğraşılmaz bence böyle, ben de şu an Windows 7 Professional üstü kullanıyorum, Windows 7 Home Premium üzeri Windows 10 Home Edition kuracaksın yukarıda anlattığım gibi, Windows 10'a Windows 7 key'i girerek kurulum yapılabildiğine dair bilgim yok, ben kuramamıştım, kabul etmemişti. Ama dene tabii kurulur ise bir de Windows 7 falan uğraşmazsın. Windows 7'nin de SP1 kurulu halde olması lazım upgrade öncesi onu da hatırlatayım, senin kurulum diskleri SP1 içermiyorsa bir de onu edinmekle uğraşman lazım, ben Microsoft'dan ISO indirip DVD'ye yazarak çözmüştüm o sorunu da.

 

Kinguin'den falan alacağın Windows 10 key de OEM key olur, bunlardan farkı olmaz, boş yere para verme bence.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Son haliyle eski keylerle kurulum yaptırıyorum diyordu Windows. O Windows 7 keyi ile temiz kurulum yapmayı bir denemek lazım en son isoyu veya usb kurulumu netten çekip.

Hayırlı olsun tekrar.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben daha önce upgrade için kullandığım win 8 keyini sistemi değiştirdikten sonra tekrar Windows u aktifleştirmede kullanmıştım sorun olmamıştı.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Son windows 10 iso'sunu çekip flaş bellek oluşturmuştum zaten geçtiğimiz ay başında. Sistemi topladıktan sonra bios'tan önce uefi kurulum için ayar yapacağız sanırım. Daha sonrasında flaş bellekten sistemi başlatarak Windows 10'u direk kurmayı planlıyorum. Anahtar sorduğunda önce direk atlar kurulumu bitiririm zaten. Kurulumdan sonra önce 8 upgrade anahtarını o olmazsa 7 home premium anahtarını denerim. Umarım ikisinden birisi olur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

UEFI kurulumdan bahsetmişsiniz. Lakin bu kurulum nasıl yapılıyor bir video görsel falan koysaydınız. Ha bide sanırım windows harici Linux gibi sistemlere izin vermiyormuş UEFI kurulumu oda bilginize.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aynen. Ben macbook'uma hem ubuntu hem de fedora kurdum hicbir sikinti yok.

 

Ancak desktop PC'de kurulumunu ben de merak ediyorum, ayrica su windows 10 kurulumu, hangi key oldu olmadi onu da merak ediyorum, hepsini halledince bi ozetlerseniz iyi olur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de adam gibi üreticiler zaten Secure Boot 'u kapatmanıza izin veriyor, tabii o zaman olası boot-time malware 'lara karşı korunmuş olmuyorsunuz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Dün akşam kasayı topladım, tüm parçaların montajı sorunsuz şekilde halloldu. Corsair Air 540 içinde çalışmak gerçekten kolaymış zira hem kablo düzenlemesi hem de çeşitli soğutma alternatifleri açısından geniş ve ferah bir kasa. Tabi en heyecanlı an, kasayı toplayıp fişe taktığınız an oluyor. Güç düğmesine bastığınızda ekrana görüntü gelecek mi, bios'ta işlemci sıcaklığı kaç derece olacak, herhangi bir problem çıkacak mı heyecanı her zaman oluyor. Herhalde en az 15 senedir kendime veye eşe dosta pc kasası toplamışımdır ama o heyecan hiç azalmaz. Sonuçta monitöre görüntü geldi ve bios'a girdim. İşlemci sıcaklığı 28-30 derecelerdeydi. Bios son derece detaylı bu arada. Detaylı overclock ayarlarından yine detaylı fan izleme ayarlarına kadar birçok menü ve alt menüler var. Ben ise gecenin ilerleyen saati olduğu için sadece bir iki ayar değiştirdim. İlk olarak DDR4 bellekler 3000 mhz hızında olduğundan ayarlardan XMP ayarını seçtim ve böylece DDR4 3000 mhz 15-17-15-15 olarak bellekleri gördü. İkinci olarak boot sıralamasında 256 gb sandisk ssd'yi ilk sürücü olarak gösterdim. Bu arada boşta duran bir de 1TB WD Green varmış evde, onu da anakartın altındaki hotswap kızaklardan birine taktım  :)  Son olarak yine Bios içinde Uefi kurulum için gerekli "uefi only" ayarını da yaptıktan sonra, geçen ay MS sitesinden indirip flaş belleğe koyduğum Windows 10 kurulumuyla uefi kurulumu başlattım. Anahtar kısmını atlayarak kurduktan sonra elimdeki Windows 8 upgrade ve eski kutulu Windows 7 anahtarları maalesef işe yaramadı. Bu arada daha geçen ay indirdiğim halde iso dosyasını, kurulumda Windows 10'un halen 10.240 versiyonunda olduğunu gördüm. 10.586 olarak kurulmamıştı ki bu da garip ve enteresan bir durum. Belki de bu anahtarları bu yüzden kabul etmiyor bilemiyorum. Daha sonra sistemin tüm sürücülerini kurdum ve Media Player Classic gibi birkaç ufak tefek program da kurduktan sonra saat epey ilerlediği için sistemi kapatıp kalanını bu akşama bıraktım. Şimdi acaba 10.586 sürümüne yükseltip sonra mı tekrar bu anahtarları denesem diyorum ya da olmadı key falan alacağız bir yerden.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

10.240 da kabul etmiyor anahtarları. Yaşadığınızın aynısı birebir benim başıma gelmişti. 10.586 çıktıktan sonra Microsoft un sitesinden indirdiğim sürümün eski sürüm olduğunu görmüştüm. İşin saçma tarafı 10.586 ya update etmek için 1 ay bekliyor Windows (sıfırdan kurulumda belki hemen update eder). 10.586 ya geçtikten sonra eski key in çalıştığını göreceksiniz. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok