• entries
    11
  • comments
    33
  • views
    3.623

0
Online eziklik hastalığı

Entry posted by lawnmower · - 2.685 views

Ekşi Sözlük gibi, insanların yüzlerini veya isimlerini göstermeden yazabildikleri ve jüri rolünü üstlenip her konuda atıp tutabildikleri ortamlarda oluşan bir "beğenmeme" hastalığı var. Bunu algılayamayıp oradaki yazılanları ciddiye alınca insanın zaten hiçbirşey yememesi, içmemesi, kullanmaması gerekiyor, çünkü hemen her popüler ürünün altına "bokum gibi" yazan dingiller var. Bu dingillerin bazıları o bahsi geçen ürünü hiç kullanmamış (veya yememiş, içmemiş) bile.

 

Mesela (atıyorum) Absolut votka başlığına bakıyorsun. Biri "Smirnoff buna 100 basar, bok gibi votka, sırf reklam" diyor. Diğeri çıkıyor bilgisini ispatlamak için "Absolut ve Smirnoff denen lağım suyunu içeceğime çay içerim. Moskovskaya'nın üzerine votka tanımam" diyor. Başkası çıkıyor Absolut'u yapanın anasını avradını diyor. Hani bilmeyen birisi bu adamları böyle kadrolu barmeni olan villada yaşıyorlar, evde boyuna votka martini filan içiyorlar sanır. Lan zaten o bok attığın şeyi bir kere denemişsin, normalde Tekel votkasına talim ediyorsun, bu neyin artistliği? Bununla kendilerini tatmin ediyorlar. "Öyle havalıyım ki, herkesin beğendiği şeye bok attım, ezdim onu" diyor adam kendi kendine. Sonra gidip otuzbir çekiyor. Sonra ellerini yıkayıp başka bir popüler başlıkta bok saçıyor etrafa.

 

İşte bunlar hep eziklikten. Mesela biz iPhone'a laf ediyoruz ama alamadığımızdan filan değil, almışlığım kullanmışlığım var, yine alırım istesem, bana uymadığı için laf ediyorum. Diğer yandan laf edenlerin yarısından çoğu alamadığı için laf ediyor. Bugün DSG'ye laf sokanların çoğu Volkswagen'in ancak 1/18 modelini alabilecek durumda. Adam Absolut'a, Mercedes'e, Sony'ye, ona buna birşey bildiğinden, anladığından değil, ulaşamadığına bok atarak rahatladığı için bok atıyor. Zaten ismi cismi de belli olmadığı için söve söve ilerliyor başlıklar arasında. Artık antibiyotik mi olur, ampütasyon mu olur, bir şekilde çare bulmak lazım bu hastalığa.


antibit, 4x4, RFID and 1 other beğendi
0


11 Comments


eksi sozluk'te yazilan birseyi ciddiye almak buyuk hata, hatta ahmaklik olur. cunku dedigin gibi bunlara gore hersey bok gibi araba, bok gibi semt, bok gibi sehir, bok gibi film...

Share this comment


Link to comment
1 saat önce, infestor said:

eksi sozluk'te yazilan birseyi ciddiye almak buyuk hata, hatta ahmaklik olur. cunku dedigin gibi bunlara gore hersey bok gibi araba, bok gibi semt, bok gibi sehir, bok gibi film...

 

"Bok gibi bok" :D

Share this comment


Link to comment

Bu durum ekşi'ye özgü bir şey değil yalnız. Dünyada artık böyle dönüyor. Kendin küçük dünyanızda böyle insanlar olmayabilir ama genele bakınca -iletişimin de sayesinde- bu durum böyle.

wazzap tarafından düzenlendi

Share this comment


Link to comment

Hiç bir şeyi beğenmemeyi erdem sanan insanlar var, orası ayrı ama sanal avatar arkasındaki insanların fikirlerini daha özgürce ifade ettiği de bir gerçek.

 

Ekşi özlük yazarı bir genç düşünün. Adam asgari ücretle bir mağazada satış görevlisi olarak çalışıyor. Bir müşteri geliyor ve aslında ona uygun olmayan bir tayt deniyor. Satış görevlisi ekşici eleman "çok yakıştı" diyerek bu taytı o kişiye satıyor. Daha sonra ekşi sözlüğe girip "türk kızları fiziklerine bakmadan tayt giymesin lütfen" diye başlık açıyor ve altına saydırıyor.

Şimdi bunlardan hangisi o elemanın gerçek fikri?

 

Gündelik hayatımızda hepimiz yalan söylüyor ve gerçekte beğenmediğimiz şeyleri beğenmiş gibi yapıyoruz. Bir iş arkadaşımız çocuğunun resmini gösterdiğinde "ay ne kadar şirin" demiyor muyuz?

"Bu ne lan! Maymundan mı yaptın çocuğu?" diyemiyoruz çünkü.

 

Diğer bir nokta ise satın alma gücünün bir şeyi beğenme yada beğenmeme eşiğini belirlemiyor olması. Bir telefona 5000 lira veremiyor olmam onu eleştirme hakkımın olmaması manasına gelmez. Sırf bu nedenle bile eleştirebilirim.

 

Beymen'de satılan 781 tl'lik ataç kutusu

https://eksisozluk.com/beymende-satilan-781-tllik-atac-kutusu--5222974

 

Bu adamlar bir ataçlığa 781 tl veremiyor diye eleştiremesinler mi? Dalga geçemesinler mi?

 

Misal votka mevzusu, evimde özel barmenim yok diye Absolut'u beğenmek zorunda mıyım?

 

Bunun eziklikle falan alakası yok, tamamen eleştiriye karşı tahammülsüzlükle alakalı. Aynı tutumu sizinle aynı fikirdeyseler de gösteriyor musunuz? Hayır, hoşunuza gidiyor ama karşıt görüştelerse "ezik" oluyorlar.

İnsan ile uğraşmak en zor iş. Sosyal medya da bu işi hiç kolaylaştırmıyor. Bu yorumlara falan çok takılmamak lazım çünü o yorumları yazanlar üstüne çok ciddi kafa yorarak bunları yazmıyorlar.

 

Hayattaki en büyük başarısı 20 yaşına kadar bir şekilde hayatta kalmış olan adam yüzyılın en büyük bilim adamı üstüne atıp tutuyor. O adam hayattı olup o yazılanları okusaydı "ne haliniz varsa görün" diyip bırakırdı belki de

Çok şeyettirmemek lazım, olur öyle.

Share this comment


Link to comment

Eziklikten ziyade insanların yapımı hakkında en ufak bir bilgi sahibi olmadıkları ürünler hakkında çok kolay ve gayet rahat bir şekilde yorum yapabilme özgürlüğü ve ahmaklığına sahip olması Ekşideki garabetin nedenlerinden biridir.

 

Ürünü yapan insanlar bin bir çeşit baskı altında bunu yapmak zorunda. En iyisini yapsa çok pahalı olur satamaz. En ucuzunu yapsa çok adi olur gene satamaz. Ortasını bulacak bunun üstüne hammatte, imal edebilirlik, işçilere vereceği para, vergisi, pazarı bir sıkıntı. Kalitesi geri dönüşleri diğer bir sıkıntı. (Samsung batarya sıkıntıları en güzel örnek mesela).  

 

Konuyu toplarsak, O yorumu oraya yazan ahmakları davet edip getirsen bağıra bağıra kaçacakları hatta altına yatamayacakları kadar büyük (bir adını siz koyun artık) durum olduğunu hemen anlarlar. 

 

Ürünlerden örnek verdim. Ama sosyal bir çok örneklede çeşitlendirebiliriz. Konu devam edersek aklındaki bir kaç örneği daha yazarım.

 

Yani durum aslında özgürlükten kaynaklanıyor. Özgür insan tabiki koşulları hiç düşünmeden rahat konuşur . Aklı selim normal bir insan bile ahmak pozisyonuna düşebilir. Ancak Eşkinin durumu biraz daha özel ve Emre'nin yazdıklarına doğru yaklaşıyor.

rammstein beğendi

Share this comment


Link to comment

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap