Nvidia GeForce RTX/GTX Turing Ailesi (2018-2019)
1 1

Bu konuda 730 mesaj var

AMD’den birşey geleceği yok pek, Polaris nev’i birşey bekleniyor, bu seviyelerde bir beklenti pek doğru değil herhalde oradan.

Sıfırdan kart alınacak ise RTX 2080 olabilir belki, kişinin kendi kararıdır, mali durumuna bağlıdır, ancak 1080Ti’dan, 1080’den falan geçilmesi mantıklı değil bence.

Psikobat beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mimari gelismeye fos denildiginde aksi yonde cok savundum ama daha once de birkac kez dedigim gibi bence de bu nesli pas gecmeli.

 

1080 Ti iyidir.

 

Nvidia ne zaman boyle koklu mimari degisiklik sunsa (TNT, Geforce256, Geforce3, FX...) bir sonraki kartin gelisini cok beklemek gerekmedi ve kartla (TNT2, Geforce2, Geforce4, Geforce6) bu yeni ozelliklerde ciddi performans artisi saglandi.

 

VR'da bir onceki nesle gore %60'a yakin performans artisi var deniyor, meraklisi o yuzden alabilir. "Bi daha mi gelecez dunyaya" diye alinabilir. Yoksa 1080Ti iyidir.

Psikobat beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Oncelikle tesekkurler,

Mevcut kartim evga gtx 1070ftw.1080ti pek sicak bakmiyorum hem mining + garanti ve ayni mimari oldugu icin. Rtx ailesi gereksiz pahali kesinlikle ama amd den duzgun bir cevap gelemeyecegi icin fiyat dusecegini sanmiyorum, nvida kendisinin de kisa vadede fiyat kirmayacagini ve mevcut kurun istikrarini dusununce al diye durtuyor sadece.ya dediginiz gibi bu seriyi pas gecicem yada 2080i kovalayacagim, rt olayi banada hikaye geliyor  performans sikintisi yayginlasmasi vs dlss daha ayagi yere basiyor ama bunlarin hic biri benim icin satin alma faktoru degil, sonuc olarak mevcut kartin degeri cok dusmeden kurda ziplamadan  yukseltme icin al bulunsun modundayim ☺ gerci hepiniz alma deyince de bilemedim simdi.

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu nesilde dogru duzgun RTX destekli oyun gelmeyecek. Gelenlerde de RTX acinca yasanan performans dususu videolarda gorulebiliyor:

 

 

RTX on/off karsilastirinca ray tracing ile isigin vurdugu yeri aydinlatmasi, oradan sekerek dogrudan vurmadigi yeri nispeten az aydinlatmasi ile dogrudan isik almayan yerler daha karanlik. Ama bize bunun farkini gosterebilmek icin isik kaynaginin surekli hareket ettigi, panellerin acilip kapanip isigin yolunu kestigi bir demo hazirlamislar. Oyunlar bu sekilde isigin dramatik etkisini gosterecek tasarimla hazirlanmadigi surece aradaki fark cok farkedilmeyecek.

 

 

Bu ikinci videoda da RTX acilinca performans dususu bariz. Ray tracing'le hazirlanan golgelerin kenarlarina dikkat ederseniz denoising'in etkisini gorebilirsiniz. Evet filmlerde kullanilan ray tracing teknigi kullaniliyor ama filmlerde bir ekrani saatlerce render ederek mukemmel goruntuye ulasabiliyorlar, burada ise hizli olmak zorundalar o yuzden hizla kusurlari olan bir goruntu olusturulup yapay zeka ile olabildigince duzeltiliyor. Ayni durum yansimalarda da soz konusu.

 

Bir sonraki nesilde yine kusurlu goruntu ama yeterince iyi performans goruruz. Sonrakinde kusur miktari azalmaya baslar. O zamana bu isi yeterince performansli yapan donanim yayginlasir ve konsollara da girerse buna gore hazirlanan oyunlar gelmeye baslar. Birkac yil sonra oyunlarda kalite artmis olur. O zamana kadar bu teknolojiyi daha cok teknoloji demolari ve sponsorlu oyunlarda goruruz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Doom 3 piyasaya geldiginde isiklandirmanin dramatik etkisini kullanacak sekilde tasarlanmisti. RTX icin de oyle bir oyun lazim. Yani odaya girdiginizde hareket eden isik bir koseyi aydinlatana kadar oradaki zombiyi goremediginiz bir oyun tasarlansa teknolojinin farki belli olur. Tabi Doom 3'te performans yeterli olsun diye sahne basina dusen isik sayisi limitini dusuk tutmuslardi, o yuzden cok karanlik bir oyundu. Golgeler koyu ve sertti. Simdi benzer bir oyun RTX ile tasarlansa golgeler yumusak kenarli ve dogru koyulukta olur. O yuzden biri Doom 3'un kodunu alip RTX'e tasisa ilginc olur demistim.

 

Bu teknolojiye gore icerik hazirlanmadan farki cok farkedilmez derken bunu kastediyorum. Ornek verirsek oyunu RTX olmayan donanimda calisacak sekilde hazirlayan tasarimci,

1. surada dolapla duvarin arkasina zombi saklayayim, isik vurup zombi oyuncuya dogru yuruyene kadar gozukmesin diye tasarlamayacak oyunu:

LfLoDpZ.jpg

 

Cunku oyun cogu oyuncuda soyle gozukecek:

09bpoJN.jpg


2. Ayni sekilde surada tavandaki tahtalar arasindan sarkan ceiling monster olsun demeyecek:

zmFPHtW.jpg

 

Cunku oyun cogu oyuncuda soyle gozukecek:

JNAd0Uy.jpg

 

RTX OFF goruntude ortamda anladigim kadariyla ambiyans isiklandirmasi sabit, hareketli isiklarin etkisi bunun ustune bindiriliyor. Bizim gozumuzun oyunlarda aliskin oldugu goruntu bu. Genel olarak daha aydinlik. Performans daha iyi oldugu icin goruntu de daha akici simdilik. Hareketli golgelerin kenarlari daha tirtikli, isigin dogrudan etki etmedigi yerler yapay bir sekilde aydinlik ama bunlara gozumuz aliskin. 

 

"Gunduz vakti o oda daha aydinlik olur, hem gozun alisir, o koseyi gorursun" diye dusunene ikinci resim daha dogru gelir. Ama ikinci resimde de o dolabin arkasindaki duvar gozume cok cirkin geliyor. Cunku yere vuran isigin yansimasi ile duvarin alt kismi daha aydinlik, ust kismi daha karanlik olmali ama cart diye tamami ayni aydinlikta. RTX acik olan resimde sag duvarda bu dedigimi gorebilirsiniz, hareketli isigin yerden yansimasi ile duvarin alt kismi aydinlik.

 

Buradaki screen space ambient occlusion objelere daha koyu golgeler sagladigi icin daha kontrastli bir goruntu olusuyor ama RTX'teki goruntude golgelerin yerleri daha dogru ve bu golgeler daha yumusak. RTX off'da yerdeki cam kiriklarinin altinda koyu golgeler var mesela, RTX on daha gercekci. Yine de "hem cok karanlik degil, hem daha kontrastli, hem gozum buna aliskin, hem daha performansli" diye RTX off hosunuza gidiyorsa ne guzel iste, bosa para harcamaya gerek yok bu asamada.

 

Simdiye kadar pek dikkat cekilmeyen bir sey var, RTX yapay zekanin onceki karelerden gelen bilgiyle duzeltme yapmasina ihtiyac duydugu icin surada dolabin icindeki golgeli kisim gibi bir onceki karede gozukmeyen yerlerde bozulmanin yuksek olmasi mumkun:

UD6F8xK.jpg

 

Video'da 4:00 civarinda buraya dikkat ederseniz fizir fizir, kimil kimil.

 

Yani isigin hareketi ve yansimalari hesaplandigi icin RTX ile golgeler daha gercekci ama mukemmel degil su anda cunku bu hesaplamalar limitli, arasi yapay zeka ile dolduruluyor. Ileride oyunlar da bu teknolojiye gore hazirlanir, o gun piyasadaki donanim da bu isi daha hizli ve daha kaliteli yapiyor olur, kullaniriz. Simdilik olmasa da olur ama guzel gelisme.

 

PS: Foruma yukleyebilecegimiz resim boyutu limitlenmis sanirim, imgur'a yukledim mecburen. Resimler gozukmuyorsa ondandir.

epi tarafından düzenlendi
jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Beklendiği gibi geliyor. 1080'den biraz hızlı. Fiyatına göre performansı normal. Yine özel bir şey olmayacak, yalnızca Turing mimarili olması tercih edilebilir kılar.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

HardOCP'nin incelemesi sızmamış. Adamlar direk yayınlamışlar. Çünkü anlaşmayı imzalamamışlar.

 

https://www.hardocp.com/article/2018/10/14/msi_geforce_rtx_2070_gaming_z_performance_review/1

 

2070'in performansı da böylece netleşmiş oldu. 1080'den %10-15 civarı hızlı. Gerisinde kaldığı bir sonuç yok. Ancak en düşük karede geride kalabiliyor. Zaten diğer Turing kartlarda da bunu görmüştük. Mimari yeni, sürücüler olgunlaşacak. Yine de çok büyük bir sorun yok. Fiyat 600-700 dolar. Yani 1080'in aynısı. Ama 1080'in fiyatı baya düştüğü için f/p olarak pek bir gelişme yok. Hatta gerileme var gibi.

 

Tabi şunu da ekleyeyim; 2070 dediğimiz kart, kullandığı gpu ve bellek yongaları sebebiyle 1080'in yaklaşık 2 katı üretim maliyetine sahip. Nvidia 700 dolara 2070 satacağına 1080'i 400 dolar yapsa, çok daha başarılı bir iş çıkarmış olur diye düşünüyorum.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

 

newegg'te 549$ 'a EVGA ve Gigabyte custom 2070'ler listelenmiş, geçiş için neysede ilk sistem kuracak adam beklemez gider 120$ farkı verir 2070'i alır koyar sistemine. AMD'den gelecek hamlenin durumuna göre belki fiyatlar 450$-500$ arasına gelebilir diye düşünüyorum umarım yanılmam.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, mehmetclk said:

 

newegg'te 549$ 'a EVGA ve Gigabyte custom 2070'ler listelenmiş, geçiş için neysede ilk sistem kuracak adam beklemez gider 120$ farkı verir 2070'i alır koyar sistemine. AMD'den gelecek hamlenin durumuna göre belki fiyatlar 450$-500$ arasına gelebilir diye düşünüyorum umarım yanılmam.

 

Amd'den hangi hamle gelecek?

 

@Whooosh

 

Bu kadar maliyetli kartlar yapıp yüksek fiyat çekeceğine, 16nmde kalıp mevcut kartların fiyatını düşerse daha iyi olurdu diye dedim. O şekilde seneye 7nmye geçtiklerinde ciddi bir performans artışı yaşayıp, fiyatlar da daha normal seviyede olurdu. Şimdi bir sonraki seriye geçişte de performans farkı daha azmış gibi görünecek. Yüksek fiyatlara ise zaten alıştık.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Amd'den şimdilik 300$ üstü bir şey gelmeyecek ama 300$ altı seviyesini çok iyi dolduracaktır. Rakibine pek şans tanıyacağını zannetmiyorum.

 

Nvidia 16nm değil de 14nm'de bir süre kalabilirdi. Tabi böyle olursa yarışta geri kalma gibi bir durum da oluşabilirdi çünkü AMD çok hızlı hareket ediyor.

 

7nm olayı ise biraz sıkıntılı olabilir. Artık malzemenin sınırları zorlanıyor bu boyutlarda ve aradaki boşluklardaki atomlar tek tek sayılabilecek kadar azalmış durumda. Nvidia ve İntel'in temkinli yaklaşması da belki bu yüzdendir ama Samsung ve Amd gayet emin görünüyor.

 

İntel ve Nvidia uzun vadeli planlar yaparken Amd günü kurtarma peşinde fakat şimdilik ibre AMD yönünde. Şuan ne yapıyorlarsa onlara iyi geldiği aşikar. Nvidia bu uzun vadeli planının ekmeğini 7nm'e geçtiğinde bol bol yiyecektir. Şimdiki kartlarını 7nm'e küçültüp satsa yine yeter Nvidia'ya ama AMD hala 4-5 senelik yongaları küçültüp küçültüp piyasaya çıkarıyor.

Yani Nvidia küçülttüğünde AMD ne yapacak? Küçülmüş 580'le Fury ile pek bir şansı olmayacak o zaman.

Whooosh tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Whooosh

 

Amd hızlı mı hareket ediyor? Hangi hız?

 

Bir de rakibe şans tanımamak falan... Amd'den bahsediyoruz di mi?

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

2070'in performansına dair genel bir bilgi olması için şunu da şöyle koyayım:

 

relative-performance_2560-1440.pngrelative-performance_3840-2160.png

 

1080'e göre %10-15 hızlı görünüyor. Burada da %15-20 kadar hızlı. Ancak bu founders edition. Güç tüketimi çok iyi değil. Oyunlarda 200w'a yakın, ayrıca çoklu ekran gibi işlerde de bir dengesizlik var.

 

power_average.pngpower_multimon.png

 

Yeni mimarinin biraz daha oturması gerekecek gibi. Ancak enerji verimliliği konusundaki Nvidia geleneği bozulmamış. Gpu küçüldükçe verimlilik düşüyor:

 

performance-per-watt_3840-2160.png

 

Tabi 445mm alana sahip gpuya ne kadar küçük diyebilirseniz. Kendisi Vega ile yarışacak boyutta neredeyse. Tabi yine de iyi iş çıkarmış. Ancak bu ray tracing, deep learning ıvır zıvırları olmasa, 300mm bir gpu olacak ve belki biraz daha yüksek performans göstererek, daha düşük güç tüketimine sahip olacaktı muhtemelen.

 

Sonuç olarak 1080'in önünde bir kart, 4k'da kullanılacak seviyede ancak her oyunda tat vermez gibi. Artı olarak ray tracing ve dlaa sunacak. Tabi yeni mimari olduğu için sürücü ile performansı yükselebilir ancak o iş rekabetle de alakalı malumunuz. Güç tüketimi falan normal. Çok çok iyi bir enerji verimliliği sunmasa da hala pascal'lardan daha iyi görünüyor. Amd ile yarıştırmıyoruz bile. Amd tarafında rekabet edebilecek bir model de yok. 7nm ile üretilen vega geldiğinde buna da bir rakip çıkacaktır muhtemelen. O zamana kadar 5300 lira gibi bir fiyattan ne kadar mantıklı bulunursa o kadar alınabilir duruyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evga'nın 2070'i fena olmamış.

 

https://www.techpowerup.com/reviews/EVGA/GeForce_RTX_2070_Black/38.html

 

500 dolar denmiş. Performansı founders edition'dan %2 yavaş. Ancak 100 dolar fark var. Güç tüketimi yine 1080'in biraz üzerinde. Performansı ise belirgin şekilde önde. Sonuç olarak f/p olarak çok ileri gidilmemiş durumda ama yine de 1080 yerine bakılır. f/p olarak üst seviyede geçemediği tek kart 1070ti olarak görünüyor. Ancak 1070ti'a da %20'nin üzerinde kadar fark atıyor.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Selamlar,

 

Bende bir adet RTX 2070 siparisi verdim Amazon dan ama iptal mi etsem diyorum. Nvidia forumu yikilmis hafiften YT videolari var sorunu gosteren. Anladigim kadariyla GDDR6 problemi mimari ya da TSMC uretiminden ziyade. Ayni zamanda da sansimi denesem mi diyorum cunku son uretimlerde sorun gorunmuyor. Benim aldigim Gigabyte 2070 hala stoklara girmedi. Son uretimlerden olacaktir buyuk ihtimal ile. Kasim 20 si gibi elime alinca karti gorecegiz artik (eger iptal etmezsem). 


Saygilar

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu kotu iste. Ustelik islemcinin icindeki ray tracing ve AI donanimi su andaki oyunlarda faal degil aslinda. Sorun isinmayla veya guc ihtiyaciyla vs ilgiliyse cekirdegin o kismi da devreye girince durumun daha beter olmasi mumkun.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok