Nvidia GeForce RTX 50 - Blackwell (2025 - 2026) 5080 İNCELEMELERİ GELDİ!!
0

Bu konuda 696 mesaj var

Gidiyor gönlümün efendisi: 

https://videocardz.com/newz/nvidias-next-major-gpu-driver-branch-to-drop-support-for-geforce-gtx-700-900-and-10-series

Nvidia'nın geliştirdiği en iyi mimari diyebileceğimiz Maxwell 11 yılın ardından son sürücü güncellemesini alarak ikinci plana atılacak görünüyor. Esas olay ise Pascal mimarili kartların da sürücü desteğinin sonlanıyor olması. 1070 ve üzeri modeller bence hala iş görür durumda. Özellikle gerçek kral 1080Ti ve hiç görmediğimiz son gerçek Titan CEO Edition gayet iyi sayılabilecek durumdalar. Ama benim tahminim artık oyun motorları tamamen ray tracing kullanılarak hazırlanmaya başlandığı için çok uzatmaya gerek duymadılar. Doom gibi 1-2 oyun rt desteği olmayan kartlarda çalışmıyor diye biliyorum. Yani gücü yetiyor olsa da kartlar oyun çalıştıramayacak noktaya geldiler. Çok garip sayılmaz.

Tabi 750(Ti) modelleri 2014 şubatta çıktığı için 11 yılı aşan bir süre boyunca güncel sürücü desteği alarak bir rekora imza atmış oldular. Ama 750(Ti) nere, 1080Ti nere...

Diğer taraftan Pascal ve Volta mimarilerinin de özünde Maxwell'den pek farklı olmadığını teyit edilmiş oldu. Zamanında gerçek Pascal olarak yorumlanan GP100 gpulu bir kart da görememiştik.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Olay mimarilerin Maxwell benzeri olması değil. NVIDIA sürücü modelini değiştiriyor. Eski firmware modelinden artık GSP kontrollü GPUlara geçiyor. Turing ve sonrası tüm kartlarda mevcut olan GSP için sürücü üretmek ve aynı zamanda bunu eski tip firmware ile bir arada yapmak muhtemelen bir fragmentasyona neden oluyor. Öte yandan Pascal ve öncesi artık feature complete yani daha geliştirecek birşey kalmadı. Kendilerine özgü Legacy Branch ile bir süre daha gidecekler taa ki artık linux kernel desteği (Kepler hala güncel distrolarda kullanılabiliyor 470 legacy driver ile ancak bir sonraki gnome ve KDE bazlı distrolarda dışlanacaklar wayland desteği olmadığı için. Yine iyi bile dayanmışlar.) ve windows display driver model desteği alamayana kadar. Geforce 8500GT ile kurduğum bir retro makinam var. Windows 10 LTSB 2016 ile taş gibi çalışıyor hala. Elinde Pascal ve Maxwell kartları olanlar bu kartlarla bir sistem kurup bunu dondurabilirler kullanılabilirlik adına. 

SkyWarrior tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

kiwi7 midir nedir 5070 ti super sızıntısı yapmış geçenlerde, tek farkının 24gb olacağını söylemiş. yani bu kadar da gerizekalılık olur mu artık hakkaten bilemiyorum, bu nvidia iyice sapıttı. sadece ram arttırımı için super takısı eklemek nedir arkadaş. sıçtılar, üstüne de iyice sıvıyorlar bu 5xxx serisi ile. 5070 ti'nin performansı çok anlamlı gelmemişti ama belki super varyantından alırız diyordum, yine saçmalık olmuş.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
6 hours ago, TiesTorN said:

kiwi7 midir nedir 5070 ti super sızıntısı yapmış geçenlerde, tek farkının 24gb olacağını söylemiş. yani bu kadar da gerizekalılık olur mu artık hakkaten bilemiyorum, bu nvidia iyice sapıttı. sadece ram arttırımı için super takısı eklemek nedir arkadaş. sıçtılar, üstüne de iyice sıvıyorlar bu 5xxx serisi ile. 5070 ti'nin performansı çok anlamlı gelmemişti ama belki super varyantından alırız diyordum, yine saçmalık olmuş.

O yüzden 5080 Super diyoruz Turp :)

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yıllardır 150w seviyesinde kalmıştı laptop gpuları. Nvidia sonunda contayı yakmış, 250w'a kadar yolu var demiş:

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforec-rtx-5090-laptop-gpu-250w-shunt-mod-unlocks-15-to-30-more-gaming-performance

Ne kadar hayırlı bir gelişme bilemiyorum. Ama laptopta bile masaüstü 5080/4090 civarı performans almak fena bir gelişme değil.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, mamad said:

Yıllardır 150w seviyesinde kalmıştı laptop gpuları. Nvidia sonunda contayı yakmış, 250w'a kadar yolu var demiş:

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforec-rtx-5090-laptop-gpu-250w-shunt-mod-unlocks-15-to-30-more-gaming-performance

Ne kadar hayırlı bir gelişme bilemiyorum. Ama laptopta bile masaüstü 5080/4090 civarı performans almak fena bir gelişme değil.

images?q=tbn:ANd9GcRpyLUH0CZcU6xlBXuouXs

Soğumaz o laptoplar...

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
5 saat önce, SEP said:

images?q=tbn:ANd9GcRpyLUH0CZcU6xlBXuouXs

Soğumaz o laptoplar...

Hayvani boyutlarda yapıp, içine bakırı falan doldurup bir de uçak motoru gibi 3-4 tane fan koyarlarsa gayet serin çalışır. Ama sessizlik konusunda bir şey diyemem.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
18 hours ago, mamad said:

Hayvani boyutlarda yapıp, içine bakırı falan doldurup bir de uçak motoru gibi 3-4 tane fan koyarlarsa gayet serin çalışır. Ama sessizlik konusunda bir şey diyemem.

Daha iyisini yapıyorlar; external çalışan su soğutma koyuyorlar artık. istersen fanlar soğutuyor isterse bağlıyorsun su soğutma soğutuyor.

https://www.xmg.gg/en/xmg-oasis/

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
8 dakika önce, TiesTorN said:

iyi de mevzu bu noktaya geldikten sonra laptop kullanmanın amacı ne... masaüstü kullan mis gibi.

1.23 kg ekstrası da var. @stardust 'ın Death Stranding 2 de taşıdığı yükler misali taşıyacaksın işte. ne masaüstünü karıştırıyorsun :lol:

jackjoker tarafından düzenlendi
TiesTorN and stardust beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
23 hours ago, TiesTorN said:

iyi de mevzu bu noktaya geldikten sonra laptop kullanmanın amacı ne... masaüstü kullan mis gibi.

Ortalama günce bir kasanın 10+ kg olduğu düşünülürse, 3-4 ayını yazlıkta geçirecek veya 1 ay 1 ay bir yerlere arabayla gidip kalan biri için kasa+monitör taşımak yerine 2 kg laptop+şarj vs ve 1.3 kg soğutucu taşımak daha mantıklı gelebilir. Sonuçta laptop işlemci ve gpu'ların desktop'ta aynı isimli chiplerine karşı durumları ortada.

Ha, ben bunun yerine desktop tercih ederim ama hiç işe yaramıyor demek bazı bizim hiç işimize yaramayacak kullanım senaryolarını göz ardı etmek olur. Adamların da dünyayı değiştirip bnudan milyonlarca satarız diye bir endişesi olduğunu sanmıyorum. XMG zaten o çapta bir firma değil, niş ürünler yapıyor ve bu da niş bir ürün.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Tek pcden çalışmak için laptopu hep yanımda taşıyorum. Ama şarj aletini bile taşımaya erinmiştim. Neyse ki küçük bir şarj aleti buldum da çantada her daim onu bulunduruyorum.

Soğutma için hayvan gibi blok taşımak başka bir boyut. Belli süre kalacak olsam da bilemiyorum.

achfighter and TiesTorN beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
21 hours ago, mamad said:

Tek pcden çalışmak için laptopu hep yanımda taşıyorum. Ama şarj aletini bile taşımaya erinmiştim. Neyse ki küçük bir şarj aleti buldum da çantada her daim onu bulunduruyorum.

Soğutma için hayvan gibi blok taşımak başka bir boyut. Belli süre kalacak olsam da bilemiyorum.

Üzerinde xx90 veya xx80 serisi GPU olan bir laptop ile ne "çalışıyoruz" acaba ? :icon_rolleyes:

Ben de iş laptop'ını taşıyorum. Lenovo'nun Thinkpad E14'ü, fındık kadar da 65W'lık bir şarj aleti var. Bu Lenovo olan, taşınmak için yapılmış bir laptop. Benim bahsettiğim XMG ise "Desktop Replacement". Yani hergün yanında yürürken veya toplu taşımada taşıman amacıyla tasarlanan ve üretilen bir cihaz değil. Öküz gibi kasanın yerine bunu kullan, "aynı" işi görsün makinası.

Ama tabiiki "aynı" olmadığı için ve adamlar mobil GPU'nun limitlerini bildikleri için, olabildiğince masaüstünün yerine kullanılabilsin, masaüstüne biraz daha yaklaşsın diye ek bir ürün tasarlamışlar. Sırtına al hergün evden işe, işten eve taşı diye değil....

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, allreadydead said:

Üzerinde xx90 veya xx80 serisi GPU olan bir laptop ile ne "çalışıyoruz" acaba ? :icon_rolleyes:

Şahsen Unreal Engine, Maya, Cinema 4D, Blender mesela? Veriyolar eline 4080'li makineyi, "Git nerde istersen yap ama şu tarih / zamanda ver" diyolar. Mecburen kullanılıyor.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 23.07.2025 at 20:59, allreadydead said:

Ortalama günce bir kasanın 10+ kg olduğu düşünülürse, 3-4 ayını yazlıkta geçirecek veya 1 ay 1 ay bir yerlere arabayla gidip kalan biri için kasa+monitör taşımak yerine 2 kg laptop+şarj vs ve 1.3 kg soğutucu taşımak daha mantıklı gelebilir. Sonuçta laptop işlemci ve gpu'ların desktop'ta aynı isimli chiplerine karşı durumları ortada.

Ha, ben bunun yerine desktop tercih ederim ama hiç işe yaramıyor demek bazı bizim hiç işimize yaramayacak kullanım senaryolarını göz ardı etmek olur. Adamların da dünyayı değiştirip bnudan milyonlarca satarız diye bir endişesi olduğunu sanmıyorum. XMG zaten o çapta bir firma değil, niş ürünler yapıyor ve bu da niş bir ürün.

Şu tarz bir miniPC'yi yazlıktaki televizyona bağlayıp çalışılabilir. Laptop ekranından ve klavyesinden çalışmayı hiç sevmiyorum. Belim, boynum tutuluyor. Ellerim GORA'daki Özkan Uğur'un ellerine dönüyor. Bir de laptop klavyesinden gelen o ızgara yapıyormuş hissi... Ancak ızgaranın üstünde ellerim var.

https://armacomputer.com.tr/#310+13.A1I.B1F.CH.DC.E!.F!.G!.H!.I! 

fft16-mf12137461-2x4G.jpg

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
21 hours ago, SEP said:

Şahsen Unreal Engine, Maya, Cinema 4D, Blender mesela? Veriyolar eline 4080'li makineyi, "Git nerde istersen yap ama şu tarih / zamanda ver" diyolar. Mecburen kullanılıyor.

Hava soğutma zaten içinde olduğu için o soğutucuyu taşımadan da kullanabiliyorsunuz ? Al 1.5 kg makinayı istediğin yerde kullan ?

Madem böyle spesifik bir işin var, saatlerce full performans çalışırım ve sürekli hareket halince olacağım diyorsan da gene 10+ kg kasa ve monitör taşımaktan iyi değil mi ? 

6 hours ago, achfighter said:

Şu tarz bir miniPC'yi yazlıktaki televizyona bağlayıp çalışılabilir. Laptop ekranından ve klavyesinden çalışmayı hiç sevmiyorum. Belim, boynum tutuluyor. Ellerim GORA'daki Özkan Uğur'un ellerine dönüyor. Bir de laptop klavyesinden gelen o ızgara yapıyormuş hissi... Ancak ızgaranın üstünde ellerim var.

https://armacomputer.com.tr/#310+13.A1I.B1F.CH.DC.E!.F!.G!.H!.I! 

fft16-mf12137461-2x4G.jpg

Al laptop'ı koy köşeye, bağla BT veya kablolu klavyeni TV'de kullan ? bunun için Arma'nın ufak kasa olsa bile kasa taşımak ne kadar mantıklı ?

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@allreadydead argümanların belli bir kesim için mantıklı olabilir ama benim gibi düşünenler için bir anlamı yok :D 

laptop denilen şey benim için sadece iş için kullanılan hafif cihazlardır. oyun isteniyorsa desktop toplanacak, kısa ve net.

sürekli seyahat eden ve seyahat esnasında da oyun oynamak isteyen biri olsaydım o zamanda muhtemelen handheld cihazlardan birini alırdım, yine gamer laptop ile işim olmazdı.

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, allreadydead said:

Hava soğutma zaten içinde olduğu için o soğutucuyu taşımadan da kullanabiliyorsunuz ? Al 1.5 kg makinayı istediğin yerde kullan ?

Madem böyle spesifik bir işin var, saatlerce full performans çalışırım ve sürekli hareket halince olacağım diyorsan da gene 10+ kg kasa ve monitör taşımaktan iyi değil mi ?

Laptopla %100 fan hızında o ses gece gündüz çekilecek eziyet değil. O kadar ses çıkarıp soğusa neyse ama yine 95 derece GPU, 50 derece laptop kasası. Hadi su soğutmaya geçtik diyelim. Soğutma bloğuydu, tuğla kadar güç kaynağıydı, laptoptaki bilek yaktığı için harici klavyesiydi, faresiydi derken 4 kilo oldu çanta. Taşınabilirlik de gitti.

Bence daha işe yarar soğutma çözümleri kullanılabilir olmadan aşırı güç isteyip alev topuna dönen GPU falan koymasınlar o küçücük kasalara. Ne verimli ne de keyifli.

jackjoker and TiesTorN beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   1 üye