Nvidia GeForce RTX/GTX Turing Ailesi (2018-2019)
1 1

Bu konuda 730 mesaj var

Aslinda soylediginiz dogru olabilir ama 8800’leri isirip isitip satmaktan farkli durum su: bugun 4K’da istenen performansi sunarsa seneye “simdi de rtx’lisini yaptik” dediginde, sonraki yil “simdi de rtx’le 4k’da iyi performans verenini yaptik dediginde pek ilgi olmayacakti. 4K’da 120fps veren donanim geldiginde piyasanin doygunluga ulasmasi gibi bir endise olduguna inaniyorum. O yuzden su andaki guclu pozisyonunu kullanarak, kartlarla BF5 dagitarak, tum developer’lara bedava rtx kartlari dagitarak vs ray tracing’i trend haline getirip gelecekteki talebi koklemeye calisiyor. Seneye rtx’in yeni nesli daha iyi performans ile geldiginde ve 4K performansi icin iyi sattiginda bu rtx iyi satti olarak algilanacak ve piyasada bu teknoloji icin yeterli installed base mevcut olacak. 32 bit renge gecis, T&L, programlanabilir shader’lar vs soz konusu oldugunda da nvidia’nin stratejisi bu oldu. Cekirdek boyutunu yuksek tutup mimari iyilestirmeler de yaptiklari icin eski nesil oyunlarda da performans artisi sagladilar.

 

Bu nesilde ilk kez eski nesil oyunlarda buyuk performans artisi saglamadigi halde fiyati cok daha yuksek kartlarla piyasaya geldiler cunku 10x0 serisi hala satiyor, yuksek fiyatla satiyor, hala rekabette iyi durumda ve elde stoklar mevcut. Sorun bu fiyattan kaynaklandi.

 

Mining talebi dusmese, 10x0 stoklari erise, nvidia da 20x0’leri makul bir fiyattan piyasaya verse bu kadar elestirilmezdi, her zamanki is modeli devam ederdi.

 

Bu mimaride atilan bir adim da nvidia’nin oyun disindaki sektorlerde kullandigi yapay zeka birikimini buraya getirmesi, burada arge yapilmasinin o sektorlere arti donus saglama potansiyeli doguruyor.

 

Yani nvidia’nin attigi adimlar basarili olursa uzun donemde onemli adumlar aslinda.

 

“Share buyback” yapan firma “piyasa bizim uzun donemli adimlarimizi anlamadi, hissemizi hak ettiginin altinda degerlendirdi ve su anda hissemizden iyi bir yatirim gormuyoruz cunku uzun donemli kararlarimiza guveniyoruz demis oluyor. Bu konuda teknik bilgim sifir, sinirlamalari nedir bilmiyorum ama mesru ve duruma gore faydali bir secenek olmali. 

 

Jen amca bir suredir “mining geliri iyi ama bizim isimiz oyun, mining’e gore kararlar verirsek bu uzun donemde bize zarar verir” diyor. Buna katilan yatirimci hissesini tutar, katilmayan yatirimci gider. Bu sirket 25 yili kisa donemi dusunerek devirmedi.

 

Amd’den veya Intel’den bir surpriz cok ilginc olur tabi :) Risk her zaman mevcut.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Doygunluk önemli.

 

Bir dönem "1080 60p" bir hedefti, ulaşıldı geçildi. 144hz bir hedefti ulaşıldı geçildi. Bugün 4K 60p bir hedef ulaşılmasına ramak kaldı.

 

Peki tüketici bu hedeflere ulaşma konusunda ne kadar istekli? Bugün "1080 60p" gayet erişilebilir durumda ve bir çok kullanıcı bu seviyeden gayet memnun. Adama "bak 650$ verirsen 1440p 120hz oynarsın" dediğinde "ben iyiyim böyle" diyebilir. RT işte bu noktada parlıyor. Çünkü artık sen sadece daha fazla çözünürlük daha fazla yenileme hızı vaad etmiyorsun, başka bir şey vaad ediyorsun.

Önce tüketiciyi bu yeni şeye ihtiyacı olduğuna inandırmalı ardından da ürünü satmalısın.

 

Şimdi RT denilince akla sadece Nvidia geliyor ama bu işin arkasında asıl Microsoft var. RT için Nvidia'ya değil Microsoft'a muhtacız. DX12 ve Windows 10 olmadan RT olmuyor.

 

Microsoft RT'yi şüphesiz yeni konsoluna koyacak. Yeni konsolun apu'su %99.9 yine AMD olacak. Dolayısıyla Nvidia'nın elindeki tek koz erkenden RT olayının altına elini sokup ilk olmanın verdiği avantajı kullanmak ki görüldüğü üzere aynen bu şekilde oluyor. Tabi eli taşın altında biraz sıkıştı ama bu çabasının ekmeğini her türlü alacaktır.

 

Nvidia da bir taraftan RT'yi Vulkan'a taşımaya çalışıyor. Yani Nvidia ile Microsoft bir yandan birbirilerine gülümsüyorlar ama arka planda da B planlarını işletmeye devam ediyorlar.

 

Diğer taraftan Vulkan'ın babası kim? AMD, Annesi Valve.

Amd neden iş ortağı Microsoft'un DX platformuna rakip bir altyapı geliştirdi? Neden Valve ve Nvidia da bu altyapıya destek veriyor. İşte bunlar hep sex :D Xbox olmasa Nvidia AMD denize düşen yılana sarılır misali kanka olup çoktan tekneyi basmıştı Microsoft'a.

 

Bunlar hep birbirilerine "alternatifsiz değilsin" mesajı vermek için.

Whooosh tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ray tracing DirectX’e standart olarak (DXR) eklenmis olabilir ama bunu desteklemek yetmiyor. Ya brute force yaklasimi ile sahneye trilyon isin sacacak kadar guclu donanim olacak, ya da sahneye sactigi bir milyar isindan elde ettigi sonucu kareler arasi tutarlilikla isleyecek denoising algoritmasini calistirabilecek bir donanim olacak. Yani “Microsoft DXR’la ray tracing’i halletti, bunu destekledin mi oluyor” gibi bir durum yok. Nvidia’nin bu denoising algoritmalari ve bunlari gercek zamanli calistirabilecek yapay zeka donanimi uzerine yaptigi arge piyasada ilk olmasini sagladi. Kart fiyatlari ucuk olunca kimse bu basariyi sallamadi, o ayri.

 

Kendi kendiyle rekabetten gorecegi zarari bu yila cekti nvidia. 4K’da 50-120hz verecek bir “eski mimari refresh’i” ile gelse bu zarari seneye gorecekti ve bence problem daha derin olacakti.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 hours ago, epi said:

Yani “Microsoft DXR’la ray tracing’i halletti, bunu destekledin mi oluyor” gibi bir durum yok. Nvidia’nin bu denoising algoritmalari ve bunlari gercek zamanli calistirabilecek yapay zeka donanimi uzerine yaptigi arge piyasada ilk olmasini sagladi.

Bunun tek yolunun bu olduğunu bilmiyoruz. Nvidia RT için böyle yol izledi ama bu şart mı? Yani yapay zeka olmadan da RT yapılamaz mı?

 

Bu biraz da Gsync olayına benziyor. Nvidia bu monitör yenileme hızı senkronize etme işinin harici bir donanım olmadan yapılamayacağını savunuyordu ama Amd freesync ile gereken cevabı verdi. Hiç de öyle bilmem kaç dolarlık monitöre bağlı bir işlemci ünitesi falan gerekmiyormuş görmüş olduk. Hatta şuan Nvidia dizüstü bilgisayarlarda "mobile g-sync" adı altında utanmadan freesync kullanıyor.

 

Ayrıca yapay zeka Nvidia tekelinde de değil.

 

PowerVR 4 sene önce kendi mobil gpu'ları ile gerçek zamanlı hybrid RT demosu yaptı( yada bir şekilde simule etti, burası bizi pek ilgilendirmiyor). Bu da demektir ki gerçek zamanlı RT için Nvidia'nın izlediği yolun dışında en azından bir alternatif yol daha var. Bakarsın yarın AMD PowerVR'ın izlediği yolu izleyebilir.

 

Tabi diğer taraftan "Madem bu RT bu kadar basit bir şeydi ve PowerVR yıllar önce yapmıştı neden bu güne kadar başka örneğini göremedik?" gibi başka sorular da var cevaplanması gereken. Tabi PowerVR'ın sektörü ve sektörün ihtiyaçları biraz daha farklı, belki mobilde daha yüksek çözünürlükler için daha fazla güç yada daha uzun pil ömrü gibi dertleri olduğundan ileriye atmış olabilirler RT planlarını. Çünkü prototip pciex kartın 100-115 watt gibi mobil için kabul edilemeyecek bir güç tüketimi vardı.

 

Nihayetinde firmaların bunu nasıl, ne şekilde, hangi tekniklerle yaptıkları ve yapacakları kendi problemleri fakat bunun kullanılması için bütün sektör tarafından desteklenen kullanılan bir kütüphaneye bağlamaları lazım.

DXR'da burada ortaya çıkıyor. RT'nin şuan ilk ve tek elle tutulur örneği BFV RTX desteklemiyor, DXR destekliyor. RTX=DXR diyebilirsiniz, Doğru, bugün için böyle ama yarın ne olacağını bilmiyoruz. Sonuçta yarın AMD yada Intel kendi RT teknolojilerini entegre etmek için Nvidia'nın değil Microsoft'un kapısını çalacaklar.

 

 

 

Whooosh tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Techreport'un konu ile ilgili güzel bir yazısını gördüm. Herkes RTX on off konuşurken diğer özellikler hakkında birşeyler yapılmış.

https://techreport.com/review/34269/testing-turing-content-adaptive-shading-with-wolfenstein-ii-the-new-colossus

TL:DR; çok az performans kazandırıyor ama görsel kalitesinden de kayıp farkedilmiyor.  Yeni oyunlarda belki ciddi farklar oluşturabilir. 

epi beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

RTX = GeForce FX

 

NVIDIA o dönemde Cg (C for Graphics) diye bir nane çıkarmıştı hatırlarsınız. Adamlara göre GeForce FX serisinin desteklediği bu dille yazılmış oyunlarda NVIDIA kartlarda performans katlanacaktı. ATI ise tam tersi istikamete gitti ve DX9'da yüksek performans ve bu API'ye tam destek veren mimariyi tercih etti. Sonuç hepimizin malumu.

 

Birkaç seneye kalmaz NVIDIA'nın mezar taşına RIP yerine "RTX" yazılacağını düşünüyorum :D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yapay zeka tabi nvidia’nin tekelinde degil, bu isi kotarmanin tek yolu yapay zeka degil. Brute force yaklasimi kullanilabilir (Intel’den gelebilir) veya shader uniteleri ile post processing tabanli daha dusuk kaliteli bir filtreleme ile kotarilmaya calisilabilir (Amd’den gelebilir).

 

g-sync gibi donanim tabanli bir cozum ile yapilabilenler freesync’den kapsamli. Aradaki farkin onemi size kalmis.

 

Fx serisine benzetmek icin karsisinda Ati’nin 9700Pro’su gibi okka okka bir kart olmasi lazim. Piyasadaki kendi urunu ile yarisan bir firmaya “kaybetti” demek cok kolay degil.

 

Kartlar patlayip catliyorsa madaralik, o acidan batirmis bir sirketi savunmam. Kartlar da pahali, almaya deger demiyorum. Ama Sezar’in hakki Sezar’a.

 

Fx’te geride kaldiklarinda performansi denk gostermek icin driver’dan kaliteyi kismislardi. Rakip sikistirdiginda boyle bir sey yapiyorlar mi diye dikkat etmek sart. Rakip sikistirmadiginda da fiyata abaniyor. Ama teknolojiye yatirim ve dogru mimari gelismeleri kovalamak konusunda iyiler.

 

ObiWan’in paylastigi icerik yapay zekanin performansa katkisi icin nvidia’nin gelecekteki driver’larindan beklenebileceklere iyi bir ornek. Ustelik bu oyun kadar iyi optimize olmayan oyunlarda katkisi daha yuksek olacaktir.

 

Uretim teknolojisinin sagladigi artislarin sinirlarina dayandikca yapay zeka vb yontemlerle saglanacak performans artislarinin onemi artacak. Yapay zeka nvidia’nin tekelinde degil belki ama buna ozel donanimi GPU’ya gomulu karsimiza getiren nvidia oldu. Ilk gunden beri “ray tracing’i bosverin, asil bu kismini hafife almamak lazim” diyorum. Ama bu fiyatlarla kimsenin takmamasi normal. Zamanla takdir gorecek.

 

Uc (extreme) ornek verirsek animasyonu olan objeyi her kare yeniden cizip, sabit objeyi (yikilmamis duvarlari vs) reproject ederek goruntunun olusturuldugu, bu sabit objelerin renderinin sadece saniyede bir yapildigi bir yapay zeka profili olusturulursa yarin eski tip bir oyunda 10 kat performans artisi da yasanabilir. Burada yeni ufuklar var. 

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Dayanamadım  tekrar satışa çıkan msi armor rtx 2070 aldım(3400liracık :mrgreen:), taş atmak yok :D 

 

Kart geldiğinde detaylı incelemeye çalısırım.

Bu arada evga gtx 1070 ftw de satılık

Psikobat tarafından düzenlendi
epi beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
33 dakika önce, Psikobat said:

Dayanamadım  tekrar satışa çıkan msi armor rtx 2070 aldım(3400liracık :mrgreen:), taş atmak yok :D 

 

Kart geldiğinde detaylı incelemeye çalısırım.

Bu arada evga gtx 1070 ftw de satılık

 

Güle güle kullan. Kısa süre önce oğlana RX580 almasam benim 1060'ı ona verip 1070'e talip olabilirdim :) 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
35 dakika önce, CandleGarden said:

 

Güle güle kullan. Kısa süre önce oğlana RX580 almasam benim 1060'ı ona verip 1070'e talip olabilirdim :) 

Teşekkürler :) Gene foruma özel güzel bir fiyat belirleyeceğim. Tabi önce kutusunu yanıma getirtmem gerekiyor 1 hafta felan neyse :P 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Burada nvidia’nin secimlerini etkileyen genel bir sorun daha var. Atari/Arcade salonlarinda, CRT TV’lerde kutu kutu grid goruntuden 4K ekranlara geldik. 30fps yeterli, 60’in ustunu gormezsin iddialarindan 144hz bana yetmiyor sekerim ortamina gectik. Siyah beyaz ekranda yilan oyunu oynanan telefonlardan 4-8 GB hafizayla gelen telefonlara gectik. Butun bu gelisme surecinde bu dev firmalarin “yarin cikaracagimizi da alacaklar” diye bir garantisi vardi. Bunun tukendigi noktaya geliyoruz. Adamin evinde 4K TV varsa ve alacagi PS5 bunu besleyecekse o adama nasil PS6 satacaksin? iPhone X almissa o adama seneye nasil yeni iPhone satacaksin? Bu yil cikardigin GPU adamin 4K 120hz ekranini besleyebilecekse seneye o adama nasil yeni GPU satacaksin?

 

Teknolojide “daha iyisine gerek yok, zaten goz goremiyor” lafi sabit klise. Ama bu sefer bunun gercek oldugu bir noktaya geliyoruz. Ekran cozunurlugu ve tazeleme hizinda artisi satarak devam edebilecekleri tek sektor VR. Zaten o yuzden bu kadar istahlilar. 8000x8000 cozunurlukte 400fps elde edip daha fazlasi icin odedigim paraya deger mi diye sorgulanacak zaman gelene kadar eski modelle devam edebilirler zira su anda VR gorsel olarak o CRT TV atari salonu donemlerinde. Ama VR simdilik herkese hitap etmiyor.

 

Ekran basinda oynayan adama yeni kart satmanin yolu cikacak yeni oyunlarin daha guzel gozukmesi ama elindeki sistemde duzgun calismamasi. Teknik olarak shader unitelerini kullanip 10x0’lerde de ray tracing yapmak mumkun ama 480p’de 30-60fps elde edilse iyidir. Teoride GPU’larin yaptigi herseyi CPU’da yapmak mumkun ama o ise ozel donanim olunca daha hizli yapilabiliyor. O yuzden ray tracing donanimi eklemek gerekliydi ama sorun su: bugune kadar ray tracing destegi olmadan elde edilebilecek kalitenin sinirlarini zorlamak icin harcanan butun caba ve kaynaklar bugun “aradaki farki cok goremedim” seklinde bir sonuc verdi. Tabi bu mevcut oyunlar icin gecerli. Mevcut oyunlar zaten RT olmadan iyi gozukecek sekilde hazirlanmis, bunun ustune iki yansima, bir golge cakinca cok da buyuk fark olmuyor. Nasil gercek zamanli isiklandirmanin farkini gostermek icin Doom 3 gibi o teknoloji uzerine kurulu bir oyun gerekti, RT icin de aynisi lazim. Ama Doom 3 GeForce 256’larla mumkun kilinan teknikleri kullanarak GeForce 3/4’ler zamaninda geldi ve 5/6’lar anca doyurucu performans verdi. Yani RTX su anda GF256’nin T&L’i doneminde, “gerek var mi”, “performans yetiyor mu” sorulari soruluyor ve yeterince genis kitlelerde yok ki oyun yapimcilari desteklesin. Simdilik nvidia BF5’e parayi basip bunu yayma doneminde ki yarin oyunlar buna gore yapilsin, yarin cikacak kartlarini mecburen alalim.

 

Ekran karti talebi tikanacaksa bu adamlarin gelir saglayacagi sektorler bu paralel islem gucunun kullanildigi pro piyasalar, high performance computing, deep learning vs. Intel’in Larrabee girisimi aslinda buralari hedefliyordu, yeni ekran karti projeleri de muhtemelen cok uzak olmayacak. Sadece grafikler icin gereken doku filtreleme vs gibi gorevler icin ozel amacli donanimin yaninda genel gorevler icin bol bol basit intel cekirdegi. Ama bu sefer ozel amacli donanim kismini hafife almayacaklar ki GPU piyasasinda madara oldu imaji olusmasin. Intel bu sekilde yeni urununu pro marketlerle GPU arasinda bir yerde konumlarken nvidia’nin zaten doygunluga ulasma tehlikesinde olan ekran karti piyasasina cakili kalmasi ve buradaki arge’sinin pro urunlere donusunun limitli olmasi cok mantikli olmaz. 

 

Ucuncu bir sorun su endise: uretim teknolojisindeki iyilestirmelerle daha cok transistor veya ayni islemci boyutunda daha yuksek saat hizi elde ederek yeni nesil donanim uretme modelinin bir sona geliyor olmasi, o yuzden performans artisi saglamak icin yeni bir yonteme ihtiyac duyulmasi.

 

Bu uc temel endise birlestiginde, “biz bu oyun donanimina deep learning ve hpc uygulamalarina ozel donanim ekleyelim, bu sayede hem ray tracing gibi yeni nesil grafikler saglayabilelim, hem bu piyasada yaptigimiz arge bize bu pro piyasalarda rekabet gucu saglasin, hem de bu mimari ile yeni nesil performans optimizasyonlarinin yolu acilsin” diye bir yol cizilmesi normaldir.

 

Burada surpriz Amd’den gelebilir. Ben gunu kurtarma ve piyasa payi pesindeyim, bugune gore urun tasarladim diyerek bugunun oyunlarinda 4K’da deli performans veren bir GPU ile gelebilirler. Konsollar icin yapacaklari tasarim muhtemelen bu mantikta olacagi icin, oyunlar da multiplatform tasarlandigi icin sadece bugunun oyunlari degil, yakin gelecekte piyasaya gelecek oyunlarda da bu mimari yeterli olabilir. Aslinda Radeon 9700 da biraz bu mantiktaydi, FX gibi FP32 sunamiyordu, butun ic hesaplamalarini FP24’te yapiyordu ama FX yeterli performans elde etmek icin FP16’a dusuyordu, pratikte 9700 daha iyi goruntu kalitesi sunuyordu. Yani teoride en ileri teknik nvidia’daydi ama uygulamada gunun ve yakin gelecegin oyunlarinin ihtiyacina 9700 daha iyi bir cevapti. nvidia bir risk aldi, yine gelecege oynadi. Amd bunu degerlendirirse bomba olur. Muhtemelen nvidia'dan cevap olarak bu ai tabanli performans optimizasyonlarinin goruntu kalitesini etkileyecek kadar agresiflestigi driver’lar goruruz. Rekabet zorladikca belki grafikler icin yeni ai teknikleri gelisir. Ama Amd’den ust seviyede saglam bir sey gelmezse nvidia’nin fiyat ayarlamasi ile cevap vermesi yeterli olacaktir.

epi tarafından düzenlendi
mamad, Psikobat and ObiWan beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

MSI RTX 2080Ti Gaming X Trio ekran kartında farklı bir sorundan bahsediliyor. Kart da voltaj düzenlemesini sağlayan bazı faz devreleri konulması atlanmış. Bu yüzden kartta olabilecek bir ani yüklenmede kartın takılı olduğu PCI Exp slotunu yakmaya dolayısıyla anakarta zarar verme yoluna kadar gittiği söyleniyor. Tabi şimdilik bunlar bir iddia ama oldukça ciddi bir iddia.

RTX cidden dünya ekran kartı tarihinde kara bir leke gibi anılacak anlaşılan. 

 

 

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@jackjoker Bu iddianın kaynağı, videodaki kişi mi? Eğer öyle ise, bu kişiyi çok fazla ciddiye almamak gerektiğini düşünüyorum. Zira Buildzoid rumuzunu kullanan bu çocuğun, herhangi bir elektronik cihazın PCB'sini derinlemesine analiz edebilecek ve bu analizden "PCB'yi tasarlayan mühendisler hata yapmış" şeklinde çıkarımlar yapabilecek altyapıya sahip olup olmadığı meçhul. Kendisi, mesleği, elektrik-elektronik alanında eğitim görüp görmediği vs. ile ilgili erişilebilir hiçbir bilgi yok. Bu işler PCB üzerindeki VRM'leri saymakla olmaz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu Buildzoid, Z390 Asus Maximus XI Hero'nun da fazlarıyla ilgili bir video yapmıştı. Orada Asus'un twin 8-phase dediği olayın aslında bildiğimiz 4 faz olduğunu ortaya koymuştu. Diğer üreticiler muadil modellerde 8,12 faz kullanırken Asus'un high-end seviyedeki bir ankartta ucuz çip kullanıp aslında 4 fazlı bir tasarıma gitmesi infial yaratmıştı. Ancak daha sonra GamerNexus bu konuyla ilgili bir video çekti. Onlar da anakartta kullanılan faz sayısını onayladı. Asus, Twin 8-Phase deyip kelime oyunu yapıyor ve aslında gerçekten 4 Fazlı bir tasarım var. Lakin bu durumun Asus'a 35 dolarlık bir maliyet avantajı sağlarken diğer taraftan pratikte bazı avantajlarının olduğunu da belirttiler. O da eski tasarımda kullanılan ZF906 semi conducter'lı tasarımın kötü derecede yavaş olduğu, Asus'un kullandığı tasarımla responsive time'ın büyük oranda iyileştirildiğini öne sürdüler. İlgilenen olursa diye buildzoid'in videosunu bulamadım ama GamerNexus'un konuyla ilgili video linkini paylaşıyorum; 

 

 

Bu arada biradere kuruyor olduğumuz i9 9900k'lı sistemin anakartı için bu olaya rağmen HERO aldığımı belirteyim. Benim için önemli olan pratikte ne olduğu. Bu anakarta LN2 ile girişilip, dünya rekoru peşinden koşmayacağız sonuçta.

ZvAnA tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@epi

 

Tüm yazdıklarına katılırım, biri hariç. Amd'den yeni bir 9700 gelmesi zor görünüyor. Dediğin gibi rt, dl işlerine bulaşmadan salt oyun performansına odaklı bir gpuyla 4kda adam gibi performans verecek bir kart sunabilirler. Ama onu yapmak bile Amd için şuan pek mümkün değil. 9700 aslında büyük bir çıkış olsa da şapkadan tavşan durumu pek yokmuş. Zira 8500 gibi önemli bir kart çıkmış öncesinde. Öyle ki Nvidia'yı erkenden GeForce 4 serisini çıkarmaya zorlamış. Yani perşembenin gelişi çarşambadan belliymiş biraz. Bir de yukarda söylediğiniz üzere 9700 ardından Nvidia'nın saçmalaması da var. Tüm bunlar sayesinde 9700 ve devamı efsane oldu. Şimdi bakıyoruz, Turing'le Nvidia bir miktar kendi ayağına sıkmış gibi görünse de Turing'ler mimari olarak oldukça iyi durumda. Pascal'a göre mm2/perf oranı biraz geriledi ama sebebini biliyoruz. Enerji verimliliği en yüksek modeller Turing'ler. Performans konusunda daha iyisi yok. Full Turing gpusu, Amd'nin full Vega'sını net ikiye katlar durumda. Biri 14nm, diğer 12nm. Bu iki üretim tekniği arasında neredeyse fark olmadığını da Polaris'in yeni halinden biliyoruz. Özetle Amd'nin elinde iyi bir şey yok yahut iyiye gittiğini gösteren bir ürün yok. Nvidia geç kalan ve berbat durumda olan bir ürünle gelmiş durumda değil. Amd'nin gpu kadrosunda belli bir zayıflama da var. 9700'ü yapanlar ise yanlış bilmiyorsam sonradan Ati'ye katılan Artx grubu. O dönemde Ati gücüne güç katarak 9700'ü çıkarmış. Şimdi zayıf olan kadrosu, daha da zayıflarken mucize beklemek zor gibi geliyor. Yine de eldekiyle olabilecek en iyiye oynama şansları var. Ama son 5 yıldır pek de etkileyemiyorlar. Özellikle Polaris ve ardından gelen Vega ile kendilerinden bir şey beklemenin de pek mantıklı olmadığını gösterdiler bence.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben haber verme gereği görmemiştim. Beklenti full tu102 gpulu bir kart olunca... Modelin adı da Titan RTX. En azından kutudan anladığımız bu. Nvidia her yeni Titan'da yeni bir takı koymaya çalışıyor. Yoksa birbirinden ayırt etmek zor.

 

Titan

Titan Black Edition

Titan Z

Titan X

Titan X (Pascal)

Titan Xp

Titan Xp SW Edition

Titan V

Titan RTX

 

Şimdilik bu kadar görünüyor. Aşağıdaki linkte de birkaç sitede teaser kasmaya başladıkları söylenmiş:

 

https://videocardz.com/79200/nvidia-rtx-titan-teased-by-influencers

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

https://videocardz.com/press-release/nvidia-reveals-the-titan-of-turing-titan-rtx

 

Özellikler tam bakmadım ama full tu102 gibi görünüyor. 24 gb bellek ise "titan özüne döndü" dedirtiyor. Ama titan v ile hbm'yi görmüştük. İlki 12 gb olsa da sonradan 32 gb olan ceo edition modelini de görmüştük. Benim için Titan'ın babası hala odur.

 

Fiyatı ise beklendiği gibi titan v'den düşük. 2500 dolar gibi gayet makul bir fiyat.:mrgreen:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
7 saat önce, Najaz said:

 

Yasin kardeş diyor ki, RTX'ler RT'nin altından kalkamadı, biz de biraz ayar kıstık :)

Pek bakmadım ama bfv'tek rt işi biraz abuk zaten. Rt ayarı düşse de performans atmıyordu vs. Eğer 25x14 çözünürlükte ultra rt 60fpsyi yakalamışsa yine iyi. İlk hali berbattı. Tabi kalite düşdüyse ne anladım bu yatıştan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok