Gigabayte x370 gaming 5/Ryzen 1700 izenimler
0

Bu konuda 109 mesaj var

Selam arkadaşlar;

Başka bir başlık altında daha önce yazıyordum ama hoş olmadığı ve daha toplu olması adına görüşlerimi buradan aktaracağım ve güncelleyeceğim.Daha toplamda 1 gün kullanabildim ama dediğim gibi önemli gelişmeleri olumlu veya olumsuz buradan yazar sorularınız olursa güncellerim.

Şimdilik konuya ekleyebileceklerim;

Konunun kısmen öncesi şurada son sayfalarda mevcut merak edenler için,

https://www.cursedhardware.com/topic/2100-amdnin-zen-mimarisine-sahip-ilk-işlemcisi-ryzen/?page=31

1-Bios konusu;

Stabil değil şuan, mevcut başıma gelen sorun bugmuş resimde görüldüğü gibi ekran karşılıyor çözüm olarak ya xmp profilinde kullanmayın yada biosu tekrar güncelleyin deniyor.Hiç bir şekilde o/c yaptırmıyor çarpanı kendisi ram hızına sabitliyor.(32)Akşama bios update deneyeceğim.

Mause ile kesinlikle rahat kullanımı yok bariz bir yavaşlığı hatta anlık duraklamaları var, klavye ile menu geçişleri çok hızlı onda sorun yok.Görsellik "0" özellikle asus ve msi bioslarına kıyasla. 

Biosta türkçe dil desteği var evet biraz google çeviri terk ama olsun :) Biosdaki %70 lik kısmında seçilen ayarla ilgili açıklamalar çok kısıtlı(hangi dil oluğu önemli değil) hatta bazıları "acıp kapatabilirsin"den ibaret.

İşlemcimizin durumu nedir bilemedim overclock potansiyeli iyi gibi görünüyor ama tam test edemedim ,bu konuya detaylıca eğileceğim.

LLC konusunda low ,standart,high ,turbo,ext modları var ben 3 tanesini denedim genelde vdroptan çok sanki verdiği voltaj aralığı değişiyor ve arttırıyor gibi. Mesela vcore 1,250v verip high seçince min 1,245v max 1,265v /turboda ise min 1,255v mx 1,275v gibi gozlemledim ext seçince bu değerler bayağı artıyor.En azından esk anakartımda böyle işlemiyordu min a düşen değer verdiğimiz vcoreye yakınlaştırıyordu llc değeri arttıkça neyse.

Ledleri çok hoş evet ona sözüm yok :)

2- ram konusu

RAmlerin tam modeli bu G.Skill F4-3200C16D-16GTZR Trident Z RGB Led DDR4 3200Mhz CL16 16GB (2X8GB)

Anakartın qvl listesinde bu ramler yok,riske girerek almıştım,gene önemli bir konu gerçi buradaki herkes biliyordur ama gene yazalım herhangi bir rgb yazılımı ile remlerin renkleri ile oynamak çok riskli daha doğrusu kurulu olması bile risk söylenenlere göre cpuz hwinfo gibi speed data okuyan yazıımlar ramleri kullanılamaz hale getiriyor geri getirme yöntemi varmış gerçi ama şu aşamada riske girmeye gerek yok.Varrsayılan rainbow efekti gayet başarılı :)

Sahi ramlerimiz Hynix chipli ve a-die olarak geçiyor(tek taraflı) akşama onunda resmini ekleyeceğim. xmp profili seçilerek sorunsuz 3200mhzde  1.4V şartı ile çalışıyor(voltaj artırmadan açılıyor sistem ama stabil değil)

 

Anakart varsayılan ayarlarda açılırsa tek startta post ekranı geçilip toplamda 20/25sn gibi bir sürede windows sizi karşılıyor ama overclock yaparsanız özellikle ram zamanlamalarını değiştirince az "5" defa kapatıp açıyor kendisini. Bu biraz can sıksa da herturlu başarılı açılış yapıyor en kotu kendini resetliyor cmos atmak zorunda kalmıyoruz.

Blck overclock hiç olmuyor yani çarpan ayarı kapalı, ben fazla olmuyor sanıyordum hiç olmuyormuş :) oyle bir ayar yok kilitli yani.Onu isterseniz K7 modelinde var. yada asus ch6 ve asrock taichide msi ında tepe modelinde vardır mutlaka araştırmadım .

Diğer gözüme takılan sanallaştırma desteği varsayılan kapalı, biosta açabileceğim yer yok defalarca baktım, bu yuzden vmware açılmıyor.Yeni bios update ile koyarlar buyuk ihtimal.

Şimdilik çok memnunum diyebilirim en azından korktugum sorunlar başıma gelmedi 3,7/3,8ghz stok sogutma ile günlük rahat kullanılır,üstü çok ama çok zor en azından antalya civarında :) 

Birde çözemediğim bir kaç ayarı var fast boot kısmı enable ve ultra fast diye seçenekleri mevcut pek bir bilgi yok internette ,bunları seçince altında daha ayar sekmeleri açılıyor.Belki bu 5 defa boot denemesini bypass ediyordur bilemiyorum araştırmalarım devam ediyor :) 

Şimdilik bu kadar.

Bir iki resim ekliyorum

Bahsi geçen sorun bu

 

JavdO5.jpg

Sisteme ait bir iki resim  berbat bir telefonun berbat kamerası ile gene iyi :D 

gqQmR5.jpg

ALjBN0.jpg

Ramler 3200mhz 1.4v ile sorunsuz çalışıyor.

ldAnWl.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

 

Beta biosu kurdum(Şuan ki final sürümün betası)Bu bios daha stabil final sürümünden. Bunda kalacağım gibi.3,8ghz 1,325V ile stabil diyebilirim. Şimdilik iyi  sıcaklık/vcore/ghz bazında ama üstü için stock fan ile çok çok zor denemek için 3,9ghz aldım 1,4v Cpuz bench aldı cinebench bitmesine yakın 95C dedi ve görüntü gitti.Ses yongası gerçkten guzelmıs 150 liralık kulaklığım oldu halde eskisine nazaran gerçekten hoşuma gitti duyduklarım.

Sanallaştırma desteği ya bu biosta geldi yada eskisinde gözümden kaçmış buldum ve açtım onu.

Bu arada stock fan %100 şeklide ayarlı ama kesinlikle bir stok fan rahatsızlığı vermiyor max 2700rpm de çalışıyor 2300e kadar duyulması zor 2700 de kendini hissetiriyor ama kesinlikle rahatsız edici boyutta değil.

Özet olarak şuan hiç bir sorun yok  :D 

Az kendi kendime takılıyormuşum gibi oldu ama olsun :)

 

 

wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel detay :) Birde arkada çalışan addmucher var,takip ettiğim bir dizi sitesini anca bu üçlü ile durdurabiliyorum.Yoksa sadee origin başarılı aslında.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@psikobat Benim 4770K sistem, Windows'ta Fastboot seçeneği kapalı olmasına rağmen, kasanın güç tuşuna bastıktan 10 saniye sonra masaüstüne gelmiş oluyor. 20-25 saniye gibi süreler bana biraz uzun geldi.

 

Yeni cicileriniz hayırlı olsun bu arada :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Najaz Hocam teşekkür ederim, ryzen platformda bu genel bir sorun 20/25 sn en iyi senaryo(default) overclock yapınca zaten ilk post ekranı gelmesi bir 20sn sürüyor ustune de 25sn ekleyince 45sn de windows karşılıyor.Kasa sanki hp sunucusu gibi bayağı bir test ediyor ilk açılışta :)

 

 

psikobat tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu ryzen olayı harbi eziyetmiş yahu. Temiz kurulu Windows ile elimdeki i7 6700k sistem en kötü 10 saniyede oc olmadan Windows'a giriyor. Bir ton para verip bios sorunları, bellek uyuşmazlıkları, sistemin yavaş çalışması falan gibi sorunlarla uğraşmak can sıkıcı. Umarım fazla sıkıntı olmadan kullanabilirsiniz.

Ozan Başeski tarafından düzenlendi
Firienholt beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aynen şu aşamada ryzen macera arayan, sorunlara gülüp geçebilen, uğraşacak kişilere hitap ediyor :)  Bu sorunların tamamı ve %15 performans arıtısını bence rev2 ile göreceğiz, ben çok umutlu değilim şuan ki ryzen yapısının intel konforunu yaşatacağına.

Bugun tekrar sistem toplayacak olsam ve bugunku tecrubelerim den sonra gene i7 7700k değil ryzenden yana tercihimi kullanırdım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Default hızlarda olması gerektiği gibi yaklaşık 10sn de açılıyor.Ama ram 2133mhz de sabit. Xmp seçildiğinde yada hızı manuel seçtiğiniz de  bu dediğim test aşaması başlıyor.

Sorun anakart kaynaklımı işlemcimi tam bilmiyorum ama çoğu anakartta varsayılan kullanılmaz ise buna benzer şekilde yavaş açılıyor.Windows hızı değil tekrar belirteyim ilk post ekranı logo gelene kadar ki süre diyim.

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

1,3v ile 3,8ghz de kesinlikle stabil artık eminim, 2 gün boyunca stok sogutucu ile yeterince işkence testi yaptım. sıcaklıklar tabi %100 yuk altında cpu 88C Vrm ısıları max 60C. Stock sogutucunun canı bu kadar yetiyor. :) 

Aslında 4ghz istiyorum ama bu sogutmayla mumkun değil.Gerçi 3,8 ve 4ghz arasında pek fark yok(ısı ve güç tüketimi hariç) ama insan istiyor işte :) 

NOCTUA NH-L9x65 SE-AM4 bu soğutucu ufak,fiyatı uygun ve mantıklı duruyor, google biraz bakındım ama 4ghz altında ryzen ile kullanan bulamadım.Hakkından gelebilir mi acaba ? sitesinde 160w+ diyor ?

Yada kule tipi hariç, buna benzer önerebileceğiniz bir soğutucu varmıdır ?

Bu arada 3,8ghz ve 1,3v ile165W bir tüketim söz konusu işlemci tarafında. 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yüksekliği (fansız) : 160 mm
Genişliği (fansız) : 150 mm
Derinliği (fansız) : 135 mm
Yüksekliği (fan ile) : 165 mm
Genişliği (fan ile) : 150 mm
Derinliği (fan ile) : 161 mm
Ağırlığı (fansız) : 980 g
Ağırlığı (fan ile) : 1320 g 

Abi o hem pahalı(o fiyata su sogutma alırım daha mantıklı benim için) hemde fazla büyük kasam için, yan kapağa dayanır hatta kapattırmayabilir :) bana daha ufak bir şey lazım. 

NH-L9x65 SE tam istediğim gibi aslında,  eski bir model olmasına karşın pek inceleme yok bir tane bulabildim 3,8ghz r7 1700 yuk altında 79C imiş.4 ghz için yeterli geleceğini sanmıyorum.Biraz daha araştıracağım bulamazsam mecbur gene corsair h80i yada türevi sıvı soğutma kiti alırım artık :/

İlgili link şu;

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?293472-Noctua-NH-L9x65-SE-AM4

 

Edit: Ben yanlış bakmışım tdp için başka alternatifler arayım bari

http://noctua.at/en/nh_l9x65_tdp_guidelines

psikobat tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

oc yapılınca güç tüketimi epey artıyor, ayrıca 1700de hiç olmadı +20C olayı, sadece 1700x ve 1800x de vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hwinfo64 sensorlerinin yalancsıyım :) onun hesabına göre %100 yük altında Soc+vcore+işlemci frekansı toplamda 165W ve 75A(77A de olabilir akşam bakarım bir daha) bir tüketim gösteriyor.

+20 sıcaklık 1700x ve 1800x için geçerli, düz 1700 öyle bir offset yok hocam.Zaten tepki gelince microcode güncellemesi ile bahsi geçen +20 baypass edildi diye biliyorum.

@sgi Hocam teşekkürler,bunu inceleyeceğim.

Bu arada genel kanı 3,8ghzden sonra butun çekirdekler +100 mhz için 0,8v ihtiyac duyuyormuş. Yani bu hesaba göre benim 4ghz için 1,46v vermem gerekiyor.

ldmOjg.png

psikobat tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Orada CPU 142, Vcore 21 yazıyor toplamda 161 gösteriyor, sanırım ikisi de tam maksimumda toplama yapmamış ya da ikisi de tam maksimuma aynı anda ulaşmamış. Yalnız 65 Watt muhabbeti ne o zaman? Ben onu max TDP diye biliyorum. +20 olayı söylediğiniz gibi, ben karıştırmışım.

wazzap tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hafta sonu ben de yeni bir Ryzen 1700 sistem topladim.

Anakart AsRock taichi

Ram Gskill flareX

hdd samsung 960 evo nvme 

 

Daha cok test edemedim ama ilk gozlemlerimi yazayim

 

+Ramler hic ugrastirmadan XMP profilini secince direk 3200 Mhz'de calisti 

- Normal kullanimda onceki Xeon 5670 sistemine kiyasla oyle aman aman bir fark gozume carpmadi, bir wow faktor goremedim.

+ Cinebench haric. 1400 kusur bi skor aldi, OC falan yok.

+ 3D mark performansi da sanirim bi 10% kadar daha iyi

- Mantikli bir olcu degil ama, Battlefield BC2'de FPS Xeon'a gore daha dusuk.

- Battlefield 1 performansi da Xeon ile asagi yukari ayni gibi ama gorsel ayarlar ayni olmayabilir, emin degilim.

MonkeyBusiness tarafından düzenlendi
wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@MonkeyBusiness Hayırlı olsun hocam, sizin de start verildiği zaman açılışı sancılı oluyormu ? Biraz overclcok yaparak denerseniz sevinirim.Benim taichi ilk alacaklarım listesinde id ama trde sanırım garanti konusu sıkıntılı teknobiyotik getiriyormuş o ustleniyormuş felan başı ağrıma ihtimaline karşı elemiştm.

Birde tavsiyem varsayılan hızları özellikle 1700 ün düşük en az 3,5/3,6ghz seviyesine çekerseniz tatlı bir kıvama geliyor.

@wazzap Hocam o bahsi geçen 65 tdw adı üstünde açığa çıkan ısıl güç değil mi ? yük altında butun çekirdekler 3,1ghz de sanırım 1,05vcore ile 65w tuketimi oluyor.Onda bir yanlış yok overclock yapınca güç tüketimi ve sıcaklık ciddi bir şekilde artıyor. cpu 145w tüketim, soc artık neresi tam bilmiyorum ama işlemci içinde br kontrolcu(ram ile bağlantılı olabilir) felandır sanırım oda(1,2v ile) 20w derken toplamda işlemci tuketimi 165w oluyor.Zaten b350lerdeki vrm ısınma sorunu bundan kaynaklı r7 ler varsayılan hızlarında sorun yok ama overclcok yapınca ozelikle hedef 3,8ghz ustu ise 120C varan sıcaklıklar vardı.

Çok güzel bir tablo vardı overclock forumda bulsam atıcaktım ama herzamanki gibi bulamadım.

Tabloda vcore/frekans/tdp eğrisinde 3ghzden sonra performans ve açığa çıkan tüketimi gösteriyordu.

psikobat tarafından düzenlendi
wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

:D Bugun işten gelip sistemi açayım bir iki dizim vardı izlerim dedim gene bir 5 defa açılmayı denedi paşamaız  olmadı..Bir daha denedi gene olmadı pili sök bekle derken açabildim,hersey varsayılan olmuş tamam normal derken fark ettim ki bios f4e geri dönmüş..

Şİmdi anlamadığım olay bios uçtu 2. biostan gerimi yazdı yoksa şuan biri iptal oldu da yedek olanımı kullanıyorum hiç bir fikrim yok. f6d çıkmış beta onu kurdum bakalım.

Asus ch6 almadığıma daha doğrusu bütçeyi zorlamadığıma sanki pişman olacağım gibi,umudumu kaybetmiş değilim bioslar mutlaka oturacaktır da ben anakartı elime almadan hani stabil olsa fena olmaz diyorum :) 

Ne çektim beee... :) 

TatanQa beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok