PSU tavsiyesi lütfen
0

Bu konuda 25 mesaj var

Şimdi baktım benim gigabyte g750h yi alalı 5 yıl olmuş. Baba yorgun artık. Hiçbir sıkıntı yok ama değiştireyim diyorum. Birde baktım tieride c bunun.

3 model kestirdim gözüme: 

enermax Revolution D.F. X 1350W gold - 5900tl

https://www.gaming.gen.tr/urun/578621/enermax-revolution-d-f-x-1350w-80-gold-full-moduler-140mm-fanli-argb-guc-kaynagi-ert1350ewt-2-yil-birebir-degisim-garantili/?ref=akakce

Delta GPS-1300CB 1300W 80+ Platinum - 5000 tl

https://www.qp.com.tr/delta-gps-1300cb-1300w-80-platinum-tam-moduler-guc-kaynagi

MSI MAG A750GL PCIE5 750W 80+ GOLD -n 4800 tl

6 bini aşmak istemiyorum. Yani hadi 7 olsun. Deltayı ilk defa duydum ama görünen oki çok saygı duyulan bir markaymış. Enermax iyidir diye biliyorum ama üreticiyi değiştirmişler oradan kıllandım biraz. MSI ise bildiğimiz msi ama GL serisi olduğundan b tier sanırım.

Ne dersiniz? PSU da sıkıntı yoksa değiştirmene gerek yokda diyebilirsiniz önerilere açığım. Sistem imzada var.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

o enermax eski kaliteli bildiğimiz enermax ise nasıl öyle uygun fiyatı ?

Corsair, MSI, Asus gibi markalarda 1000w ve üstü PSU'lar 15-20 bin lira.

nasıl oluyor 1350w 5900 liraya... bu işte bir pislik olabilir.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

https://forum.donanimhaber.com/enermax-revolution-japon-kapasitor-1350-w-cift-gen-5-atx-3-0-gold-master-power-supply-5899-tl--161153676

şu işi bir inceleyelim gençler. bu fiyata resmen alıp yedek olarak kenara koymalık. 1650w'lığı da çok uygun fiyat her ne kadar gerekli olmayacak olsa da hiçbir zaman. 1200 bile rahat yeter derdim ama 1350 bu kadar ucuzken başka düşünmeye gerek yok.

ama turuncu forum sakinleri gibi ben de kıllandım açıkçası.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
19 dakika önce, stardust said:

https://forum.donanimhaber.com/enermax-revolution-japon-kapasitor-1350-w-cift-gen-5-atx-3-0-gold-master-power-supply-5899-tl--161153676

şu işi bir inceleyelim gençler. bu fiyata resmen alıp yedek olarak kenara koymalık. 1650w'lığı da çok uygun fiyat her ne kadar gerekli olmayacak olsa da hiçbir zaman. 1200 bile rahat yeter derdim ama 1350 bu kadar ucuzken başka düşünmeye gerek yok.

ama turuncu forum sakinleri gibi ben de kıllandım açıkçası.

Ben amazon yurtdışı yorumlarına baktımda birkaç kişininki patlamış bende tırstım.

edit: Bu arada delta da çok saygı duyulan bir firmaymış. Ama tabii yeni nesil teknolojiler yok onda. Bendede yok o yüzden sıkıntı değil :D 

Squall tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

6000 lira gözden çıkarıldıysa üzerine biraz daha eklenir ATX 3.1 uyumlu olan bir PSU alınır. 

atx.jpg

ATX 3.0 ile birlikte gelen 12VHPWR (16 pin) konnektöründe kullanıcı kaynaklı takma hataları ve aşırı akım nedeniyle erime sorunları yaşandı. Intel ve PCI-SIG bu problemi çözmek adına 12V-2x6 adlı daha güvenli bir bağlantı ara yüzü geliştirdi ve bu da ATX 3.1 ile standartlaştı.

atx2.jpg

jackjoker tarafından düzenlendi
stardust beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
6 dakika önce, TiesTorN said:

benim mevcutta kullandığım psu (evga 850w) 12 senelik, hiç bir sorunu da yok. eğer ihtiyaç yoksa sırf 5 yıl oldu diye psu değiştirmenin kesinlikle hiç bir mantığı yok :)

PSU ların her yıl gücü düşmüyor mu?

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, Squall said:

PSU ların her yıl gücü düşmüyor mu?

düşüyor da 5 yılda değişecek kadar düşmüyor yani.

gücü düşüyor dediğimiz şey aslında kapasitörler, kaliteli markalarda kaliteli kapasitörler olduğu için uzun yıllar dayanıyor. daha fazla güce ihtiyaç duymadığın sürece kullanmaya devamke...

benim psu mesela sistemi kaldırmamaya başladığında açarım içindeki kapasitörleri değişirim olur biter. boş yere neden çuvalla para vereyim :)

rammstein, stardust and Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
5 saat önce, TiesTorN said:

düşüyor da 5 yılda değişecek kadar düşmüyor yani.

gücü düşüyor dediğimiz şey aslında kapasitörler, kaliteli markalarda kaliteli kapasitörler olduğu için uzun yıllar dayanıyor. daha fazla güce ihtiyaç duymadığın sürece kullanmaya devamke...

benim psu mesela sistemi kaldırmamaya başladığında açarım içindeki kapasitörleri değişirim olur biter. boş yere neden çuvalla para vereyim :)

Benim kafamda nedense her yıl 50 watt gücü düşüyor gibisinden ne idüğü belirsiz yanlış bir bilgi vardı ama yılda %1-2 verimlilikte azalma şeklinde oluyormuş..

Zaten öyle olsaydı senin psu şimdi 150 watt kalmıştı :D 

TiesTorN beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 saat önce, Squall said:

Benim kafamda nedense her yıl 50 watt gücü düşüyor gibisinden ne idüğü belirsiz yanlış bir bilgi vardı ama yılda %1-2 verimlilikte azalma şeklinde oluyormuş..

Zaten öyle olsaydı senin psu şimdi 150 watt kalmıştı :D 

Öyle bir şey yok yahu, şehir efsanesi...

Olan şu: Güç kaynağının üzerindeki kapasitörlerin belirli bir kullanım ömrü var. Atıyorum 100 derece sıcaklıkta çalıştığında 10 yıl ömür biçiyor üretici. Sıcaklık azaldığında öngörülen kullanım ömrü de artıyor. Bu bileşenlerin kullanım ömrünün sonuna yaklaştıkça, depolayabildiği, regüle edebildiği, filtrelediği akım kapasitesi de düşüyor haliyle. Bu da güç kaynağının verimliliğini (ve yerine göre kararlılığını) düşürüyor.

Bakın 20-30 yıllık anakartlarla uğraşıyorum ve şu ana kadar kapasitörü şişen, akan pek azına denk geldim. Çok kötü şartlarda (yüksek sıcaklık ve rutubet) ve 7/24 yük altında çalıştırılmadıktan sonra, bileşenler de çok ucuz markalardan veya hatalı serilerden (ABIT'in başını yakan capacitor plague'ı hatırlayın) kullanılmadıktan sonra bunların en az 15-20 yıl ömrü var. Zaten şu an kullandığımız markalı PSU'larda da üreticiler en kaliteli bileşenleri kullanmaya dikkat ediyorlar.

Squall, jackjoker, wazzap and 3 others beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

PSU'nun gücü yeterliyse 5 yıl değiştirmek için erken. Hem yeni ATX standartları daha tam oturmadı. 3.0 derken 3.1 çıktı. 3.1'in de geleceği pek parlak gözükmüyor. Güncel bir PSU almak için pek iyi bir zaman değil. Üstelik 5 senelik PSU henüz ömrünün yarısına bile gelmemiştir. Kaliteli bir modelse çok daha fazla gideri var.

Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ben iyice araştırdım da bu saatten sonra alırsam seasonic prime serisinden başka psu'ya bakmam onların da henüz atx 3.1 olanları çıkmamış, 3.0 olanları da aşırı pahalı ama black friday falan amerikadan denk getiririm.

şunu da söylemeden geçemeyeceğim o enermax 1350W PSU ihtiyacı olanlar için o fiyata kaçırılmayacak fırsat.

Corsair RM850x, RM850e olarak 2 PSU var bende şimdi, (aşırı uygun fiyata almıştım ikisini de) 1 tanesi yedekteyken zaten tutup 1 tane daha almama gerek yok ama cidden elim gitmedi değil o enermax'a.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

1 saat önce, stardust said:

ben iyice araştırdım da bu saatten sonra alırsam seasonic prime serisinden başka psu'ya bakmam onların da henüz atx 3.1 olanları çıkmamış, 3.0 olanları da aşırı pahalı ama black friday falan amerikadan denk getiririm.

şunu da söylemeden geçemeyeceğim o enermax 1350W PSU ihtiyacı olanlar için o fiyata kaçırılmayacak fırsat.

Corsair RM850x, RM850e olarak 2 PSU var bende şimdi, (aşırı uygun fiyata almıştım ikisini de) 1 tanesi yedekteyken zaten tutup 1 tane daha almama gerek yok ama cidden elim gitmedi değil o enermax'a.

- Full japon kapasitörler. (Rubycon, Nippon Chemi-Con, Nichicon)

- 6 kutup motorlu ve çift rulmanlı 140mm enermax marka fan.

- Yük testlerinde, segment ortalamasında ve oldukça başarılı sonuçlar veriyor.

- %20 yüke kadar fan açmıyor (bu özellik kapatılamıyor) ama tam yüke yaklaştıkça sesli hale geliyor. (Fan profili agresif ayarlanmış)

- İçeride toz birikmesini önlemek için ilk açılışta bir süre fanını ters yönde çalıştırıp sonra normale dönüyor. (Dust-Free Rotation)

- 1350 ve 1650w modellerde çift 12VHPWR çıkışı

- Kapasiteye göre oldukça kompakt yapıda.

- Enermax D.F serisinin eski modellerinde CWT ile çalışırken, ATX 3.0 destekli yeni D.F serisinde SANR ile çalışıyor. Üst segment ürünlerde çok fazla görülmeyen çinli bir üretici olsa da, platform incelemelerde ortalamanın çok üzerinde sonuçlar veriyor. Yeni bir platform olduğu için daha detaylı incelemeler sonrasında puanı yükselme ihtimali var.

Demiş Nebi Akgün.

Şu anda B+ tierde psu.

Squall tarafından düzenlendi
stardust beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu listede delta alınabilir alınacaksa ama ben olsam bu eldeki sistem ile eski psu ile devam ederdim. Neden delta ? zaten bu heriflerin işi bu, yani ulen birde kasa üretelim yhaaa, ulen ya notebook soğutucu da para ediyormuş yaaa delta yapalım. Ya birde ekran akrtı mı yapsak he ne dersiniz ? gibi muhabbete girmezler. İşi elektronik psu güç kaynakları ve de endustriyel soğutma çözümleri o kadar. Bugün bütün konsolların içini açın ps işte xbox vs fanları deltadır muhtemelen. İşte o asus msi gigabyte ne bileyim artık hangi notebook üreticisiyse bakın adaptörü deltadır muhtemelen. İşi bu tür şeyler olan adamların ürünleri de kaliteli oluyor çünkü zaten o konuda uzman oluyor ki başkaları da tercih ediyor bunlara ürettiriyor.

Eskiden güç kaynakları 500 600 bilemediniz 700 wattı, o da işte abi sli mi yapacaksın ? cf mi yapacaksın ? gibi bir muhabbette anca aranıyordu bu kadar kuvvetli modeller ama artık sıradan oldular çünkü ekran kartları ve işlemciler çok aşırı güç tüketiyorlar. Yetmiyorlar. E şimdi o dönemlerde de bilenler bilir 1000 watt psu denildiğinde 2 tane fanı olurdu işte böyle kasaya bir koyardınız öndeki 5.25'' slotlara kadar uzardı falan yer yetmezdi vs. e teknoloji gelişti eski formlarıan geri döndüler ama kullanılan kondansatörler transistörler mosfetler bunlar öyle çok değişmedi. Gan muhabbeti de var da o da ayrı bir olay zaten. Ama neticede psu işinde alınacaksa hep bonkör davranmak lazım. Sonuçta içindeki en ufak diyotun bile bir işlevi sınırı ve ömrü var. E bu aletlerin de sistem 600 watt tüketiyorsa ulan dur 650 watt alayım dememek lazım. E çünkü psu yüzde 90 küsür oranında yükte çalışacak demektir. E nereye kadar yüzde 90 küsür oranda yükte çalışabilir ki ? genelde zaten bu yüzden bozuluyorlar veya işte evin elektrik tesisatında ki sorunlardan veya kesintilerden vs.

Alınacaksa dediğim gibi buradan delta daha bir öne çıkıyor. Enermax'ın zaten kimin ürettiği de meçhul. Bu herifler her boku üretmeye daldılar gördük sonra o patlayan sıvı soğutmaları vs. yabancı basında ne biçim taşa tutuldular. Eskiden de öyle pek kaliteli değildi bu marka zaten nedense F/P diye psu çıkınca oo abi enermax eski marka kaliteli güzeldir minvalinde internette yorumlar türedi. Bana o yüzden asla güven vermeyen marka bu. Msi da zaten asus vb türevleri de muhtemelen ya fsp ya da delta üretimli veya ana parçaları mutlaka deltadan çıkmadır.

Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Seasonic tek geçerim psuda. Bulunamıyorsa FSP gibi alternatiflere de bakılabilir. Ama çalışan sistemde bir sıkıntı yoksa maceraya gerek yok.

Sadece üzerinde ki bileşenler zamanla deforme olabiliyor, yüksek ısı şartlarında kalmaktan. Verimlilik düşmesi öyle yıllar içerisinde kademeli çok kımıl zararsızı faktörler. Zaten bir yerde resetleme, açılmama gibi teklemeler yapıyorsa o zaman düşünmeye başlanmalı. İşten anlıyorsan ya da anlayanı varsa o deforme parçaları revize ederse yine sıkıntı kalmaz.

Psu eskide olsa şu 80+ gold alayım vs için çok değcek bir durum olmaz. Yani şartlar şöle elbette ki verimlilik olarak daha iyi faturana kadar yansıyacak durumlar oluyorda bunlar 7/24 kullanımla senelik bazlarda bakarak yorumlanabilcek şeyler. O yüzden zorunluluk yoksa boşuna masraf yapmaya çok gerek yok kendi fikrimce.

Squall and stardust beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

80+ platinum ve titanium olsun diye x2 fiyat ödemek mantıksız ama 80+ Gold'un altına da düşmemek gerekir çünkü gayet ulaşılabilir fiyatlar artık.

Bir de sisteminizin Peak noktada çekeceği watt'ın x2 üstünde PSU almak da daha verimli. çünkü güç tüketimi PSU'nun sınırına yaklaştıkça verimlilik düşüyor ve elektrik tüketimi artıyor.

Hatta şöyle açıklayayım 600 watt güç çeken bir sisteminiz var, 750W 80+ Platinum PSU yerine 1000W 80+ Gold PSU kullansanız hem daha az elektrik tüketimi olur hem de PSU daha uzun ömürlü olur.

4090 ve 5090 gibi fantezi kartlara gitmediğiniz sürece 850W 80+ Gold herkesin her işini görür ama 1000-1050-1200 hatta yukarıdaki örnekte olduğu gibi 1350W PSU'lar uygun fiyata bulunduğu sürece, bütçe aşırı kısıtlı olmadıktan sonra 850W'a bakmaya gerek yok bu saatten sonra.

https://cultists.network/140/psu-tier-list/

bu listeyi referans olarak alabilirsiniz. Tier A PSU'lardan fiyatı kesenize uygun olanı alıp geçebilirsiniz, Tier B'de çok uygun fiyata yakalanırsa iş görür ama uzun vadede sisteminizi Tier B altındaki bir PSU'ya emanet etmek istemezsiniz.

Enermax, EVGA, Corsair ve FSP marka çeşitli PSU'lar kullandım, hayatımda tek bozulan PSU'm High Power oldu, hayatta almayacağım bir marka, o PSU ki çok az süre ve az LOAD altında kullanıldığı halde 5. senesini doldurmadan bozuldu.

T800 beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

PSU konusuna girmişken... Elime geçen eski kasaların markasız güç kaynaklarına güvenmediğim için ilk önce bunları değiştiriyorum. İlk tercihim Aopen. 1 fincan kahve parasına 300-400Watt'lık Aopen PSU'lar bulunuyor piyasada. Bir de AcBel diye bir marka alıyorum. Lenovo'nun, ASUS'un OEM kasalarından çıkıyor bu PSU. En az Aopen kadar kaliteli ve ucuz. Geçenlerde 1 tane 300Watt Aopen, 1 tane de 350Watt AcBel PSU'yu toplamda 500 lira gibi bir fiyata almıştım.

Najaz tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

90’lı yıllardan Aopen dışı PSU hatırlamıyorum düzgün, ona da PSU demek hatalı olur Aopen kasa alınıyordu haliyle o kasanın içinde de Aopen PSU oluyordu. 

O yıllarda ayrı PSU satışı falan hiç görmedim ben bu tip şeyler çok sonraları başladı. AT kasalarda da en iyisi, Karma vardı o dönemin büyük ithalatçılarından, Karma Kasa tabir edilen bir kasaları vardı, en iyisi oydu onların da. AT kasa ile Windows “Bilgisayarınızı kapatmayı unutmayın.” diye mesaj yazardı, sonra kasanın güç tuşundan kapatırdın PC’yi.

Yok anakart çeşitleri, PSU çeşitleri falan 90’lı yıllarda yoktu bu tip şeyler, 286, 386 işlemciler  anakarta çakılı gelirdi, 486 ile başlamıştı anakarta işlemciyi takma işi, anakart da ne varsa alıyordun, ne markası vardı ne bir şey.

Benim ilk hatırladığım anakart markası Gigabyte, Pentium ve AMD K5 işlemciler için HX çipset anakartı çıkmıştı. Ondan önce hiç hatırlamıyorum anakart markası.

stardust beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@T800 daha sonra kaliteli olarak Elan Vital kasalar gelmişti, onların içinden FSP güç kaynakları çıkardı. Pentium 3 - 4 zamanı kasa ve güç kaynağının zirvesiydi.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok