Elektrikliye Geçmek Mi Yoksa..
1 1

Bu konuda 83 mesaj var

1 hour ago, stardust said:

@Whooosh bozacağını sanmam. Range kasarız, eğlence çıkar bize.

Benim korktuğum şey de o zaten. Ne gerek var şimdi?

Benim durumum Türkiye'dekilerden biraz daha farklı çünkü benzin ucuz burada. Dolayısıyla yakıt masrafı çok fazla önemli değil. Yani yakıt ile mevcut ilişkim ışık yanınca doldurmaktan ibaret.

Şuna gelmeye çalışıyorum; benzin alacak paran varsa yada benzin ucuz ise benzinin nerede biteceğini düşünmezsin. Nerede ışık yanarsa ilk benzinciye girip doldurum devam edersin. Yola çıkmadan 1 gün önce aracın menzilini denk getirmek için hazırlık yapmazsın.

Fakat elektrikli araç böyle değil. Trilyoner de olsan, elektriğin kw'ı 0.001 TL bile olsa bir yerden başka bir yere gitmek için hesap yapacaksın. Hanım "bu akşam teyzemlerde kalalım" dediğinde nerede şarj edeceğiz bunu diye düşüneceksin :D

Mono and stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

tamamen kendi gorusum:

sehirici kullaniliyorsa alinabilir ama diger turlu tamamen bir izdirap elektrikli araclar. aslinda sehirici kullanim icin bile alinmaz cunku ayni siniftaki benzinli bir aractan daha pahali oluyorlar. o fiyat farkina tonlarca benzin alabilir ya da bir ust sinif arac alinabilir.

turkiye'yi gectim sarj altyapisi olan bati avrupa'da bile kullanilmasi kasinti. is arkadasi danimarka-italya arasi yolculuk yapti audi q4 ile. herif hayaitnda bu kadar empas kumpas plan yapmamistir :lol:

bir de havalar eksi derecelere gecince batarya iki paralik oluyor, menzil sikintisi, aracin altini vurdurunca kol gibi masraf vb. yeminle cekilecek cile degil bence. batarya zamanla tost oldugu icin ikinci elde de feci deger kaybediyor.

 

bu arada bataryali elektrikli araclardan ileride de bi bok olacagini da zannetmiyorum. cok keko bir teknoloji. super kapasitor veya hidrojen fuel cell vb. gibi adamakilli teknolojilere gecilecektir musterilerin akli basina gelince :mrgreen:

infestor tarafından düzenlendi
Altan Yoklar beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Genel olarak yazıyorum, elektrikli araçları 2-3 bin km kullanmadan yazdığınız varsayımların hepsi yanlış, o yüzden yanlış varsayımlarla olumsuz yorumlardan sakının. Bu teknoloji bir günde limitleri x2 yapmayacak, Tesla'nın 7 senede yazılım haricinde katlayarak gittiği bir özellik yok genel olarak. BMW premium araçlar içerisinde elektrikliye aşırı önem veren bir firma, geliştirdiklerini en az 5 yıl koruyacak büyük ihtimalle. Çinli firmalarda da limitler aslında Tesla ve BMW'ye benzer, aşırı güçlüyse menzil 500-600 km arası, normalse 800 km'ye kadar çıkan menzillerden bahsediliyor ama fiyatları yüksek. Kısacası özellikler x2 olmayacak 5-10 yıl arasında. 

Çok net olacak hadise ise şu, bugün elektrikli alanların ellerindeki araçlar, yeni gelen araçların performansları ikiye katlandığı için çok ucuzlarsa yakıt kullanan araçlar direkt hurdaya ayrılacak. Bunu erteleyebilecek bir mekanizma yok, yol yakınken kendinizi buna alıştırırsanız daha rahat kabullenebilirsiniz teknolojiyi. Sizlerin buradaki endişelerinin günlük hayatta karşılığı yok, benim çevremde elektrikli araç kullanan herkes mutlu mesut kullanıyor araçlarını, şarjla ilgili en ufak bir sıkıntı yaşamıyoruz. Çabuk şarj doldurmayı gerektirecek bir durumumuz yok, sakin sakin AC şarja bırakıyoruz, işimiz bitince ve şarj tamamlanınca uygulamaya gelen mesajla uyarımızı görüp, gelip alıyoruz. Yola çıkacak olanların araçlarındaki yazılımlar yol üstündeki şarj istasyonlarının DC mi AC mi olduğunu, kaç km sonra şarj gerekebileceğini, eğer fazla harcıyorsan olası yeni rotayı dahi gösteriyor, yola çıkarken tek düğmeye basmak yetiyor, öyle planlama falan yapmıyoruz, alet kendi yapıyor zaten planını. Uygulamadan istersen rezervasyon yapabiliyorsun varacağın saate göre, keyfine kalmış durum.

Halkımızın içindeki "hadi bu sabah tatile gidelim" şeklindeki fantastik senaryoları kurgulayıp sonra da "tüh şarj portu yokmuş gidemiyoruz" şeklinde bunu kendi içinde cevaplaması gerçekten takdire şayan. Yok öyle bir fantezi, boşuna kuruyorsunuz öyle senaryoları, hadi dur işi gücü bırakıp bu sabah tatile gidelim diyebilecek kendi işine sahip maddi durumu süper olan insanlar o sabah uçağa atlayıp premium araçlarını da ücretsiz araç nakil hizmetiyle ayağına getirtiyor zaten. 

Olası en kötü senaryoları kafanızda kuruyorsunuz ya ben size gerçek tecrübelerden bahsedeyim biraz. 2022 yazında Niğde otobanında 120 km boyunca benzinci olmadığını otobana girdikten sonra anladık, X5'le otoban ortasında kalıyorduk az kalsın, son 30 km kaldığında benzinciyi gördüğümdeki mutluluğu nasıl anlatabilirim bilemiyorum. Tabi Opet'te tam yarım saat sıra bekledik arabayı doldurmak ve kasıldığımız çişimizi yapmak için. Çünkü herkes aynı istasyondaydı ve herkes aynı panik havasındaydı. 2010-2012 arasında Afyon'da çalıştım, ix35'im 2 defa dondu, bildiğin dondu. Çünkü -10 dereceden sonra dizel yakıtlar donuyor, Opet katkılarla -20 dereceye kadar donmadığını iddia etse de -10'dan itibaren donuyor, -20'de kesin donuyor, -27-30 arasında araba s.ksen de çalışmıyor. Sorunun çözümü için 55-56 litre dizel yakıt yanına 3-4 litre benzin koyuyorlar. Bunu bilmiyorsan ve kış kötü geçiyorsa arabaya 3 bakım parası tutarında bir masraf çıkıyor ilk çalıştırdığında. 

Alternatif eski teknoloji iyiymiş gibi düşünmekten vazgeçin artık, gelecek elektriklide, bugün olmaz yarın olacak, kaçış yok. Fransa'da 2021-2023 arasında dizel ve elektrikli araç satış oranları yer değiştirmiş durumda, sübvansiyonlar bu şekilde devam ederse Avrupa'da binek araçlarda dizel-benzinli tarihe karışacak. İkinci elde dizel araçlar iyice ucuzladığı için bir süre daha dizeller kullanımdan kalkmamış olacak sadece. 

snc-tr and wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
5 hours ago, infestor said:

cok keko bir teknoloji

:kayik:

Pilli araba mi olur la. Batarya diyince bir sey saniyorsun. 

Bence herkes hakli, duruma gore degisir. Benim benzinliyi dagilana kadar kullanirim. Keyif harici bir daha yanmali araba alacagimi sanmam. Isi bitince de pilli mi olur, hidrojenli mi yoksa pedallayarak mi gideriz belli olur. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
9 saat önce, pentaman said:

Sizlerin buradaki endişelerinin günlük hayatta karşılığı yok, benim çevremde elektrikli araç kullanan herkes mutlu mesut kullanıyor araçlarını, şarjla ilgili en ufak bir sıkıntı yaşamıyoruz. Çabuk şarj doldurmayı gerektirecek bir durumumuz yok, sakin sakin AC şarja bırakıyoruz, işimiz bitince ve şarj tamamlanınca uygulamaya gelen mesajla uyarımızı görüp, gelip alıyoruz. Yola çıkacak olanların araçlarındaki yazılımlar yol üstündeki şarj istasyonlarının DC mi AC mi olduğunu, kaç km sonra şarj gerekebileceğini, eğer fazla harcıyorsan olası yeni rotayı dahi gösteriyor, yola çıkarken tek düğmeye basmak yetiyor, öyle planlama falan yapmıyoruz, alet kendi yapıyor zaten planını. Uygulamadan istersen rezervasyon yapabiliyorsun varacağın saate göre, keyfine kalmış durum.

Hocam yalniz su yazdiklarinizi belki "ozellik" olarak yaziyorsunuz ama bu bahsettikleriniz tamamen elektrikli araclarin zayifliklarindan kaynaklanan "ortuler"... Ben 1.000kmlik sehirlerarasi yolda 5-10 dklik 1-2 "pit-stopla" yoluma devam ederken elektrikli aracin bu tarz "oyuncaklara" sahip olmasi zayifligini kapatmiyor... 

O yuzden daha once de yazdigim gibi sehirici ok ama sehirlerarasi yolda 1.000km menzil olmadan elektrikli arac ben almam... 

Servis ve usta konusuna hic girmiyorum bile... 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@JardeLyılda 1-2 defa 1000 km'lik tek sefer yolculuğu yapanlar için dedikleriniz pek geçerli olmuyor hocam. Ben yıllardır araba kullanarak 200+ kmlik herhangi bir yolculuk yapmadım ta ki geçen haftaya kadar. açıkçası çoğu insanın da bunu dert edeceğini sanmıyorum.

Diğer konular tartışılır.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, JardeL said:

Hocam yalniz su yazdiklarinizi belki "ozellik" olarak yaziyorsunuz ama bu bahsettikleriniz tamamen elektrikli araclarin zayifliklarindan kaynaklanan "ortuler"... Ben 1.000kmlik sehirlerarasi yolda 5-10 dklik 1-2 "pit-stopla" yoluma devam ederken elektrikli aracin bu tarz "oyuncaklara" sahip olmasi zayifligini kapatmiyor... 

O yuzden daha once de yazdigim gibi sehirici ok ama sehirlerarasi yolda 1.000km menzil olmadan elektrikli arac ben almam... 

Servis ve usta konusuna hic girmiyorum bile... 

İşte problem orada zaten, 1000 km yolda hiç durmadan neden araba kullanıyoruz ben bunu anlamıyorum. Bir yere yetiştirmeye çalıştığımız bir mal ya da hizmet mi var ? O zaman zaten binek araba almak hatalı, ticari bir araçla gitmek çok daha mantıklı. Son 12 yılda 1 defa 1000 km üzerinde araç kullandım, bir daha da kullanacağımı sanmam. Böyle iyiyim ben, kemiklerimi, eklemlerimi ağrıyla başbaşa bırakmak istemiyorum.

Biz ailece buradan çıkıyoruz Çanakkale'ye giderken 2 defa duruyoruz yolda (dizel araçla da aynı şekilde), yarım saat mola verip kahvemizi içiyoruz, tuvalete uğruyoruz, gözlerimizi dinlendiriyoruz ve yola öyle devam ediyoruz. Uzak mesafeye, örneğin Hatay'a giderken uçağa atlıyoruz, Adana'da araç kiralayıp istediğimiz gibi kullanıyoruz tatil süresince.

Servis ve usta konusuna bence de hiç girmeyelim, aracın bakımı yok. Bildiğin yok, polen filtresi değişim zamanı gelince onu değiştirmeleri için arıyorlar zaten. Genelde 20 bin km civarında oluyormuş değişim, aracın kullanım süresine göre de değişir muhtemelen. Benzinli ve dizel araçlar tamamen sorunsuz, hiç sıkıntı çıkarmıyor, masrafı sıfırmış gibi yazıyorsunuz bunları ama bu vw neden senelerdir dsg şanzımanı aşağı indirip değiştiriyor. Sanayide Ahmet Usta'yla çay keyfi sevmek gibi bir durum bu. Motoruydu, yağıydı bitmek bilmeyen problemleriydi derken aslında dizel veya benzinli bir araçla daha fazla servise girip çıkıyorsunuz.

Size çok daha net bir örnek vereyim, Google'da "alev alan araç 2024" diye bir arama yapın bakalım kaç tanesi elektrikli bu yananların. Benzincide patlayanı mı dersin, benzinciden çıkmadan patlayanı mı dersin, yolun ortasında motordan alevler çıkaranı mı dersin her türlüsü var. Sırasıyla Karaman, Antalya, Adıyaman Besni, Bursa, Ankara çıkıyor ilk sayfada, Daha Ocak ayının ilk 15 gününde yanan benzinli, dizel ve gazlı araç sayısı neredeyse 10 olmuş (kontrol ettim hepsi Ocak 2024'te yananlar). Bu araçların kaç tanesini yangın büyümeden söndürebilmişler, sadece 1 tanesi. Geri kalanların hepsi kül olmuş. Ama sosyal medyaya bir bakıyorsun, elektrikli araçların yangınları durdurulamıyor, bunlara müdahale edebilecek araç yok diye gaza getirici başlık dolu. Zannedersin yanan dizel ve benzinlilerde yangın sadece sol dikiz aynasındayken durdurulmuş. Hepsi cayır cayır yanmış. Daha kötüsü gazlı araçlarda bildiğin bomba patlamış. 

wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
39 minutes ago, pentaman said:

Size çok daha net bir örnek vereyim, Google'da "alev alan araç 2024" diye bir arama yapın bakalım kaç tanesi elektrikli bu yananların. Benzincide patlayanı mı dersin, benzinciden çıkmadan patlayanı mı dersin, yolun ortasında motordan alevler çıkaranı mı dersin her türlüsü var. Sırasıyla Karaman, Antalya, Adıyaman Besni, Bursa, Ankara çıkıyor ilk sayfada, Daha Ocak ayının ilk 15 gününde yanan benzinli, dizel ve gazlı araç sayısı neredeyse 10 olmuş

o iş oran orantıya bakar... tr'deki elektrikli araç sayısı akaryakıtlı araç sayısının 1/20'si bile değil hala + olarak elektriklilerin hepsi hala nispeten yeni araçlar olduğu için sorun çıkma olasılıkları da daha düşük.

+ olarak o yangınların söndürülememesinin sebebide sönmediği için değil kimse yangın söndürücü taşımadığı için. lityumu denizin içine atsan yanmaya devam eder.

pentaman beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Yani menzili dert etmeyen olabilir tabii ama ben ederim... Yilda 2 defa da yapsam o 1.000kmlik yolculuk 9 saat yerine 15 saat surecekse elektrikli otomobil konfor saglamis olmuyor benim icin...

Jaguarin sitesine baktim simdi, menzil hesaplama sayfasi var; Otoyolda, 92km/s sabit hizla, hava sicakligi 15C ve klima acik iken i-Pace'in menzili 300km imis... Bu bence kabul edilebilir degil... 1000km yol yapmak icin 92km/h sabit hizla gitmem, min. 3 kere mola vermem ve her seferinde min. 45dk aracin sarj olmasini beklemem gerekiyorsa ben almayayim... :D 

Servis konusunda da mevzu, ariza yaptiktan sonra aracin basina ne gelecegi... Gecen haftalarda sosyal medyada sanayiye goturulen TOGG'un nasil "sase yaptigini" gormussunuzdur... 

JardeL tarafından düzenlendi
pentaman beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
5 saat önce, JardeL said:

Yani menzili dert etmeyen olabilir tabii ama ben ederim... Yilda 2 defa da yapsam o 1.000kmlik yolculuk 9 saat yerine 15 saat surecekse elektrikli otomobil konfor saglamis olmuyor benim icin...

Jaguarin sitesine baktim simdi, menzil hesaplama sayfasi var; Otoyolda, 92km/s sabit hizla, hava sicakligi 15C ve klima acik iken i-Pace'in menzili 300km imis... Bu bence kabul edilebilir degil... 1000km yol yapmak icin 92km/h sabit hizla gitmem, min. 3 kere mola vermem ve her seferinde min. 45dk aracin sarj olmasini beklemem gerekiyorsa ben almayayim... :D

Servis konusunda da mevzu, ariza yaptiktan sonra aracin basina ne gelecegi... Gecen haftalarda sosyal medyada sanayiye goturulen TOGG'un nasil "sase yaptigini" gormussunuzdur... 

I-pace görece eski teknoloji bir araç, 2018'de tanıtılmış. Güncel modeller daha fazla menzil sunuyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 1/16/2024 at 15:30, JardeL said:

Gecen haftalarda sosyal medyada sanayiye goturulen TOGG'un nasil "sase yaptigini" gormussunuzdur... 

Link varsa izleyelim...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

On 16.01.2024 at 15:28, TiesTorN said:

o iş oran orantıya bakar... tr'deki elektrikli araç sayısı akaryakıtlı araç sayısının 1/20'si bile değil hala + olarak elektriklilerin hepsi hala nispeten yeni araçlar olduğu için sorun çıkma olasılıkları da daha düşük.

+ olarak o yangınların söndürülememesinin sebebide sönmediği için değil kimse yangın söndürücü taşımadığı için. lityumu denizin içine atsan yanmaya devam eder.

Geçen yıl oranı %5'e geldi, bu yıl da bu giderek artacak artık. Çin markalarına ambargo uygulamamış olsaydık büyük ihtimalle bu yılın şampiyonu Çin üretimi araçlar olacaktı, devletimiz Togg için buna engel oldu bir bakıma. Şarj portu sayısındaki artışa bakarak bunu anlayabiliriz aslında, 3 ayda ikiye katlandı İstanbul'daki port sayıları. İnsanlarda da genel bir alışkanlık oldu, AVM'ye girip alışverişini yaparken şarjda bırakıyor çoğu kimse. Alevli yangınlarda yangın söndürücü işe yarayamıyor maalesef, bomba gibi patlıyor gazlı araçlar. Yine diğerleri de daha yangın söndürücüyü çıkaramadan bütünüyle alev almış oluyor. Önemli olan yangın çıkmamasını sağlamak kısacası, buna da önlem olarak elektrikli araçlar her geçen gün daha dikkat ederek ilerliyor.

On 16.01.2024 at 15:30, JardeL said:

Yani menzili dert etmeyen olabilir tabii ama ben ederim... Yilda 2 defa da yapsam o 1.000kmlik yolculuk 9 saat yerine 15 saat surecekse elektrikli otomobil konfor saglamis olmuyor benim icin...

Jaguarin sitesine baktim simdi, menzil hesaplama sayfasi var; Otoyolda, 92km/s sabit hizla, hava sicakligi 15C ve klima acik iken i-Pace'in menzili 300km imis... Bu bence kabul edilebilir degil... 1000km yol yapmak icin 92km/h sabit hizla gitmem, min. 3 kere mola vermem ve her seferinde min. 45dk aracin sarj olmasini beklemem gerekiyorsa ben almayayim... :D

Servis konusunda da mevzu, ariza yaptiktan sonra aracin basina ne gelecegi... Gecen haftalarda sosyal medyada sanayiye goturulen TOGG'un nasil "sase yaptigini" gormussunuzdur... 

i-Pace görece menzili düşük bir araç. Üretildiğinden beri öyle zaten alet, xdrive50 İstanbul-Bozcaada arası 110 km ile klima açık toplamda 450 km'de %85 şarj gidiyor (yolun belli kısımlarında istesen de 110'la gidemiyorsun maalesef, ışıklar ve şehiriçi trafik var). 130 civarı gitsen daha çok harcar tabi, ben kamyonetle de 100-110 arası gittiğim için açıkçası çok rahat geliyor böyle. Kış denemesi yapmadım ama %25 düşer ısıtma ve koltuk ısıtma açılınca, oradan hesapla herhangi bir yerde 15 dakika şarj etsem yine rahat rahat gidiyorum. Biz ailece yarım saat rutin duruyoruz bu arada, 8 dk'da 100 km'lik menzil ekliyor alet zaten, yarım saat takılı bıraksam muhtemelen düz yolda Muğla'ya gideriz. Şimdi ben arada bir yerlerde şarja takarım bir yarım saat dediğimde "yola çıkarken hesap yapmış" oluyorum, durup benzin alırım dediğinde "istediğim zaman basar giderim" oluyor. Şarj portlarının haritasını araç kendine göre sürekli güncellediği için "elektrikli aracın üstünü örttüğü sorun" oluyor, Niğde otobanında 120 km benzin istasyonu olmadığını görünce "hesapsızca kendimi yola vurmuş" oluyorum. 

Servis konusunu tekrar hatırlatayım, sanayide DSG şanzıman ustalarının çok olması benzinli-dizel araçların iyi olduğunun ve kolay tamir edilebildiğinin göstergesi değil, tam tersine çok bozulduklarının göstergesi. Elektrikli araçlarda bozulma durumunda servise bırakın çözsünler, zaten garantisi devam eden araçlar çoğunlukla. Sanayide tamir edilebilir hale gelirse onu da o zaman düşünürüz.

pentaman tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 15.01.2024 at 23:58, pentaman said:

Genel olarak yazıyorum, elektrikli araçları 2-3 bin km kullanmadan yazdığınız varsayımların hepsi yanlış, o yüzden yanlış varsayımlarla olumsuz yorumlardan sakının. Bu teknoloji bir günde limitleri x2 yapmayacak, Tesla'nın 7 senede yazılım haricinde katlayarak gittiği bir özellik yok genel olarak. BMW premium araçlar içerisinde elektrikliye aşırı önem veren bir firma, geliştirdiklerini en az 5 yıl koruyacak büyük ihtimalle. Çinli firmalarda da limitler aslında Tesla ve BMW'ye benzer, aşırı güçlüyse menzil 500-600 km arası, normalse 800 km'ye kadar çıkan menzillerden bahsediliyor ama fiyatları yüksek. Kısacası özellikler x2 olmayacak 5-10 yıl arasında. 

Çok net olacak hadise ise şu, bugün elektrikli alanların ellerindeki araçlar, yeni gelen araçların performansları ikiye katlandığı için çok ucuzlarsa yakıt kullanan araçlar direkt hurdaya ayrılacak. Bunu erteleyebilecek bir mekanizma yok, yol yakınken kendinizi buna alıştırırsanız daha rahat kabullenebilirsiniz teknolojiyi. Sizlerin buradaki endişelerinin günlük hayatta karşılığı yok, benim çevremde elektrikli araç kullanan herkes mutlu mesut kullanıyor araçlarını, şarjla ilgili en ufak bir sıkıntı yaşamıyoruz. Çabuk şarj doldurmayı gerektirecek bir durumumuz yok, sakin sakin AC şarja bırakıyoruz, işimiz bitince ve şarj tamamlanınca uygulamaya gelen mesajla uyarımızı görüp, gelip alıyoruz. Yola çıkacak olanların araçlarındaki yazılımlar yol üstündeki şarj istasyonlarının DC mi AC mi olduğunu, kaç km sonra şarj gerekebileceğini, eğer fazla harcıyorsan olası yeni rotayı dahi gösteriyor, yola çıkarken tek düğmeye basmak yetiyor, öyle planlama falan yapmıyoruz, alet kendi yapıyor zaten planını. Uygulamadan istersen rezervasyon yapabiliyorsun varacağın saate göre, keyfine kalmış durum.

Halkımızın içindeki "hadi bu sabah tatile gidelim" şeklindeki fantastik senaryoları kurgulayıp sonra da "tüh şarj portu yokmuş gidemiyoruz" şeklinde bunu kendi içinde cevaplaması gerçekten takdire şayan. Yok öyle bir fantezi, boşuna kuruyorsunuz öyle senaryoları, hadi dur işi gücü bırakıp bu sabah tatile gidelim diyebilecek kendi işine sahip maddi durumu süper olan insanlar o sabah uçağa atlayıp premium araçlarını da ücretsiz araç nakil hizmetiyle ayağına getirtiyor zaten. 

Olası en kötü senaryoları kafanızda kuruyorsunuz ya ben size gerçek tecrübelerden bahsedeyim biraz. 2022 yazında Niğde otobanında 120 km boyunca benzinci olmadığını otobana girdikten sonra anladık, X5'le otoban ortasında kalıyorduk az kalsın, son 30 km kaldığında benzinciyi gördüğümdeki mutluluğu nasıl anlatabilirim bilemiyorum. Tabi Opet'te tam yarım saat sıra bekledik arabayı doldurmak ve kasıldığımız çişimizi yapmak için. Çünkü herkes aynı istasyondaydı ve herkes aynı panik havasındaydı. 2010-2012 arasında Afyon'da çalıştım, ix35'im 2 defa dondu, bildiğin dondu. Çünkü -10 dereceden sonra dizel yakıtlar donuyor, Opet katkılarla -20 dereceye kadar donmadığını iddia etse de -10'dan itibaren donuyor, -20'de kesin donuyor, -27-30 arasında araba s.ksen de çalışmıyor. Sorunun çözümü için 55-56 litre dizel yakıt yanına 3-4 litre benzin koyuyorlar. Bunu bilmiyorsan ve kış kötü geçiyorsa arabaya 3 bakım parası tutarında bir masraf çıkıyor ilk çalıştırdığında. 

Alternatif eski teknoloji iyiymiş gibi düşünmekten vazgeçin artık, gelecek elektriklide, bugün olmaz yarın olacak, kaçış yok. Fransa'da 2021-2023 arasında dizel ve elektrikli araç satış oranları yer değiştirmiş durumda, sübvansiyonlar bu şekilde devam ederse Avrupa'da binek araçlarda dizel-benzinli tarihe karışacak. İkinci elde dizel araçlar iyice ucuzladığı için bir süre daha dizeller kullanımdan kalkmamış olacak sadece. 

ix35 ile -10 da nasıl dizel dondu anlamadım? ben uzun yıllardır Ankara da yaşıyorum. Çok uzun zamandır da araba kullanıyorum. Ankara'nın soğuğundan bahsetmeme gerek yok. En soğuk geceler de -20 -22 olduğunu çok kez gördüm. Ama 1 kez bile dizel araçlarım ile sorun yaşamadım. O sizin dediğiniz olay 30 sene önce ki kara düzen dizel motorlar için geçerliydi. 
Niğde otobanı ise talihsizlik olmuş ama yola çıkmadan önce ben her zaman güzergah planı yaparım. O sizin yaşadığınız sorun 100 benzinli aracın belki 1 ya da 2 sinde rastlanabilecek bir durum. Onun da zaten içten yanmalı motor ile alakası yok. 
Tesla konusunda veya elektrikli araçlar konusunda ise kesinlikle katılmıyorum. Daha çok yolu var. Yurt dışı belki daha hızlı adapte olabilir ama anadolunun bağrında yaşayan biri elektrikli aracı ancak evinin bahçesinde sürebilir. O da oyuncak olanlardan. 
Daha yeni Tesla aldık bu arada. Patronun kızı kullanıyor. Sessizliği dışında memnun kaldığı bir durumu yok. Benzinli aracın konforu kesinlikle yok. Hele Ankara gibi soğuk bir yerde klima açmamak, ısıtıcıları kullanmamak büyük eleştiri. Ama bataryanın dayanımı açısından bu elzem. Dışarısı -15, ısıtıcıları açarsan zaten litium doğası itibarıyla soğukta çok hızlı boşalıyor, bir de klimaları açtığında o Teslanın km menzili yarıdan da aşağı düşüyor. 
Yeni bir pil teknolojisi geliştirilene kadar elektrikli araçlara oyuncak araba muamelesi yapmaya devam edeceğim :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

bu arada yangın konusu açısından @TiesTorN a sonuna kadar katılıyorum. içten yanmalı araçların yangınını durdurabilirsiniz. Ama elektrikli aracın yangınını kolay kolay söndüremezsiniz. Zaten Türkiye de ki yangın önleme metodları elektrikli araçlara uygun değil. Ciddi bir vaka yaşanmadı ve umarım da yaşanmaz. Herkes şu okyanus da elektrikli araçları taşıyan geminin yangınını ve günlerce söndürülememesini hatırlar. Ben boğaz köprüsünde ciddi bir elektrikli araç yangını yaşanmasını bekliyorum. olabilecek trafik kaosunun ne noktalara geleceğini hayal etmek zor değil. 

jackjoker tarafından düzenlendi
Altan Yoklar beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
19 saat önce, jackjoker said:

ix35 ile -10 da nasıl dizel dondu anlamadım? ben uzun yıllardır Ankara da yaşıyorum. Çok uzun zamandır da araba kullanıyorum. Ankara'nın soğuğundan bahsetmeme gerek yok. En soğuk geceler de -20 -22 olduğunu çok kez gördüm. Ama 1 kez bile dizel araçlarım ile sorun yaşamadım. O sizin dediğiniz olay 30 sene önce ki kara düzen dizel motorlar için geçerliydi. 
Niğde otobanı ise talihsizlik olmuş ama yola çıkmadan önce ben her zaman güzergah planı yaparım. O sizin yaşadığınız sorun 100 benzinli aracın belki 1 ya da 2 sinde rastlanabilecek bir durum. Onun da zaten içten yanmalı motor ile alakası yok. 
Tesla konusunda veya elektrikli araçlar konusunda ise kesinlikle katılmıyorum. Daha çok yolu var. Yurt dışı belki daha hızlı adapte olabilir ama anadolunun bağrında yaşayan biri elektrikli aracı ancak evinin bahçesinde sürebilir. O da oyuncak olanlardan. 
Daha yeni Tesla aldık bu arada. Patronun kızı kullanıyor. Sessizliği dışında memnun kaldığı bir durumu yok. Benzinli aracın konforu kesinlikle yok. Hele Ankara gibi soğuk bir yerde klima açmamak, ısıtıcıları kullanmamak büyük eleştiri. Ama bataryanın dayanımı açısından bu elzem. Dışarısı -15, ısıtıcıları açarsan zaten litium doğası itibarıyla soğukta çok hızlı boşalıyor, bir de klimaları açtığında o Teslanın km menzili yarıdan da aşağı düşüyor. 
Yeni bir pil teknolojisi geliştirilene kadar elektrikli araçlara oyuncak araba muamelesi yapmaya devam edeceğim :)

Valla 2012 yılında 2011 model bir araçta dondu, hem de 2 defa dondu. Yani 12 yıl olduğuna göre 30 yıllık kara düzen dizel değil. Afyon muhtemelen Ankara'dan daha soğuk, ama o kış en düşük -27 görmüştük, -10 sonrasında 6-8 saat dışarıda durunca donuyor. Ankara'nın soğuğunu çok iyi biliyorum, Afyon'un yanına bile yaklaşamaz muhtemelen, Afyon'da da en düşük -27 ölçtüğümüze göre Ankara'da -20'ler çok mümkün gelmiyor bana. Bir yerde bir hata olmalı. Zaten kitabi bilgi de dizelin -12'den itibaren donmaya başladığı yönünde, tam olarak benim 2 defa yaşadığım deneyime uyuyor. 

Yola çıkmadan güzergah planı yapıyorsanız zaten neden benzinli ya da dizel araç kullanıyorsunuz onu anlamadım ? 100 benzinli aracın belki 1 ya da 2'sinde rastlanabilecek bu durum aynı şekilde 100 elektrikli aracın belki 1 ya da 2'sinde rastlanabilir bu da çok normal. Güzergah planı yapmanıza da gerek yok üstelik, araç sizin için bu planı çoktan yapıyor.

Ben günlük hayatımda kullanıyorum herhangi bir sorun da yaşamadım, Tesla'yı bilemem tabi, konfor için denemiş değilim, ama ix aşırı konforlu bir araç. X5'ten daha konforlu olduğu kesin, sonuçta her ikisini de direkt uzun süreler kullanma fırsatım oldu. iX açık ara daha konforlu. Isıtmayla enerji harcaması %25 artıyor, hepsi o kadar, öyle uçuk kaçık düşüşler yok. Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde en çok satılan araçla bu söyledikleriniz tam ters, Ankara'nın Norveç'ten daha soğuk olduğunu sanmıyorum. 

Yangın konusunda ben de kendime katılıyorum, direkt haberlere bakabilirsiniz, 2024 yılının ilk ayında yanan benzinli, dizel ve gazlı araçların kaç tanesi tam yanmadan söndürülebilmiş bir bakın isterseniz. Araç çelik kasası kaldıktan sonra söndürmenin kimseye bir faydası olduğunu sanmıyorum. Daha benzin istasyonundan çıkmadan alev topuna dönen bir araçtan sağ çıkabilme ihtimaliniz emin olun elektrikli araç yangınına göre daha az. Sonrasında araç sönse ne olur sönmese ne olur ? Siz şimdi bu da az görülen bir şey dersiniz ama öyle değil, Kartal yanık merkezinde kaç sene çalıştım ben, benzin istasyonundan çıkarken alevle patlama sonrasında tüm sevkler bize gelirdi tüm Türkiye'den. Her ay en az 2 defa aynı durum oluyor ve gelenler yaşamıyor maalesef.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Konu sabote ediliiyor belki ama don mevzusuna dokunmak istedim. 

2010 yılında Elbistan'daki şantiyeye Şubat ayında gittim, ilk kaldığım gece -16'ya düşmüştü sıcaklık, şantiyedekilerde bu soğuklara alışkın olmadığı için hemen hemen tüm araçlar ve iş makinalarının mazotu donmuştu. Sonrasında katkı maddesi eklemeye başladık, benzin değil. Bu şekilde sorunsuz atlattık kışları. Bu katkı da her dolumda az bir miktar attığımız bir katkı idi. Elbistan içinde yaşarken ise kendi aracıma katkı atmadım, elbistan'da sıcaklık düşüklüğünden dolayı yakıtlar zaten ona göre satılıyordu. Şantiyede biz rafineriden direk aldığımız için katkılı gelmiyordu. 

İşin elektrik boyutunda ben de hala gelişmesi gereken teknoloji olduğunu düşünüyorum. Özellikle menzil konusunda ilerleme olması piyasayı olumlu etkileyecektir. Yoksa benim gözümde şehir içi aracı olarak kalacak. 

Geçen ay Nissan X-trail epower kullandım. Aracın jeneratör tarzı baya hoşuma gitti. Halen dizel araç kullanan birisi olarak özellikle elektrikli moda  geçtiğindeki sessizlik çok güzeldi. Sanırım bir süre daha hybrid modeller daha avantajlı olacaklar.  

Mono and Omfs beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 saat önce, cherqes said:

Konu sabote ediliiyor belki ama don mevzusuna dokunmak istedim. 

2010 yılında Elbistan'daki şantiyeye Şubat ayında gittim, ilk kaldığım gece -16'ya düşmüştü sıcaklık, şantiyedekilerde bu soğuklara alışkın olmadığı için hemen hemen tüm araçlar ve iş makinalarının mazotu donmuştu. Sonrasında katkı maddesi eklemeye başladık, benzin değil. Bu şekilde sorunsuz atlattık kışları. Bu katkı da her dolumda az bir miktar attığımız bir katkı idi. Elbistan içinde yaşarken ise kendi aracıma katkı atmadım, elbistan'da sıcaklık düşüklüğünden dolayı yakıtlar zaten ona göre satılıyordu. Şantiyede biz rafineriden direk aldığımız için katkılı gelmiyordu. 

İşin elektrik boyutunda ben de hala gelişmesi gereken teknoloji olduğunu düşünüyorum. Özellikle menzil konusunda ilerleme olması piyasayı olumlu etkileyecektir. Yoksa benim gözümde şehir içi aracı olarak kalacak. 

Geçen ay Nissan X-trail epower kullandım. Aracın jeneratör tarzı baya hoşuma gitti. Halen dizel araç kullanan birisi olarak özellikle elektrikli moda  geçtiğindeki sessizlik çok güzeldi. Sanırım bir süre daha hybrid modeller daha avantajlı olacaklar.  

Hibrit candır gerisi heyecandır.

- Kōji Satō

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

5 hours ago, cherqes said:

menzil konusunda

sadece menzil sıkıntı değil maalesef bir de şarj süresi sıkıntısı var. diyelim 1000km menzilli araç yaptılar. 8 saatte doluyorsa bu bence absürt :lol:

şarj etme süresi zaten başlı başına medeniyette geri gitmek değidir de, nedir yahu?! :smashfreak:

+100 yıllık mazisi olan benzinli konvansiyonel aracımı birkaç dakikada depoyu doldurabiliyorken; gidecem tonla para vereceğim elektrikli araca, bir de şarj olsun diye bekleyecem paşamızı! bana uzak olsun elektriği de çevreciliği de.

5 yıldan sonra batarya degrade olunca, şarj kapasitesi düşünce ne yapacağım?! kaderime razı mı olacağım? lan bırakkkk

infestor tarafından düzenlendi
ZvAnA and cherqes beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Oturduğum iki bloklu sitede şarj etme imkanı yok, aynı şekilde iş yerimde de. Ben bunu nerede şarj edeceğim peki? :) Şirketteki arkadaşlar "Öğlen yemeği Metro'da yiyeyim de, orada 1 saat şarj ettireyim", "X bir şey alacağım, şuradaki AVM'deki şubesinden alayım da o sırada da şarj ettireyim" gibi planlar yapıyor hep :) 

Oturduğu sitede şarj imkanı olan, hali vakti yerinde bir ailenin, ikinci hatta üçüncü arabası olarak elektrikli araç alınabilir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

9 saat önce, CandleGarden said:

Oturduğum iki bloklu sitede şarj etme imkanı yok, aynı şekilde iş yerimde de. Ben bunu nerede şarj edeceğim peki? :) Şirketteki arkadaşlar "Öğlen yemeği Metro'da yiyeyim de, orada 1 saat şarj ettireyim", "X bir şey alacağım, şuradaki AVM'deki şubesinden alayım da o sırada da şarj ettireyim" gibi planlar yapıyor hep :) 

Oturduğu sitede şarj imkanı olan, hali vakti yerinde bir ailenin, ikinci hatta üçüncü arabası olarak elektrikli araç alınabilir.

bizim patronun kızının abisi Ankara da şarj istasyonları kuran firma zaten. Çeşitli yerlere istasyonlar kuruyor. Havelsan da yüksek mühendis ayrıca. Kardeşi Tesla kullanıyor. Evine de haliyle şarj ünitesi kurdular. Ama o bile istediği özgürlüğü kısıtlanmış gibi hissediyor. Tesla sahibi olarak sadece belli yerlere gidebiliyor. Öyle gönlünce gezemiyor. Hele bu mevsimde. Türkiye de daha vakit var elektrikli araç için. Ben asıl geleceğin hybrid araçlar olması gerektiğine inanıyorum. Elektrikli araçların çevreye zarar vermediğini sanmıyorum. Tam tersi zararlılar. Aracını yeni alan belki bunları düşünmez ama 5 sene sonra o pil gerekirse değişecek. O zaman çevreye zarar mı yarar mı sağlıyor konuşuruz.

jackjoker tarafından düzenlendi
Mono beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok